Pateu din linte maro – bogat în proteine, vitamine B și fier

Pateurile vegetale din magazine conțin atât de mulți aditivi, încât nu merită cumpărate. În plus, o cutiuță de câteva sute de grame costă cât un pachet de ½ kg de linte uscată.

Pateul de linte făcut în casă arată la fel ca pateul din comerț și este neașteptat de gustos. Este bogat în proteine și nu conține conservanți, coloranți și potențatori de gust.

PATEU de LINTE cu miez de NUCĂ (rețetă video) Sursa: https://lataifas.ro/retete-naturiste/retete-de-post/116147/pateu-de-linte-rosie-cu-miez-de-nuca-reteta-video/

Pateu de linte maro

Lintea este bogată în proteine, vitamine B și minerale

Priviți la următoarele date oferite de „Nutrition and You” și veți vedea cât de hrănitoare este lintea! Conține carbohidrați buni, proteine și fibre, vitamine din complexul B și minerale.

100 de grame de linte crudă acoperă:

  • 120% din DZR de folați (acid folic)
  • 84% din DZR de cupru
  • 81% din DZR de fier
  • 76% din DZR de vitamina B1
  • 49% din doza zilnică de carbohidrați (energie)
  • 44% din DZR de proteine
  • 43% din DZR de vitamina B5
  • 42% din DZR de vitamina B6
  • 40% din DZR de fosfor
  • 30% din DZR de zinc
  • 28% din DZR de fibre
  • 16% din DZR de vitamina B2
  • 16% din DZR de vitamina B3
  • 14% din DZR de potasiu
  • 12% din DZR de magneziu

Pateu de linte – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de linte maro
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras sau kapia
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • ulei
  • sare și mirodenii după gust

Mod de preparare

Alegeți lintea de impurități și spălați-o. Puneți-o la hidratat în apă 30 de minute. Nu e nevoie să o lăsați mai mult deoarece fierbe repede.

Curățați ceapa și morcovul. Tăiați ceapa mărunt și căliți-o în puțin ulei într-o crăticioară sau într-un ceaun. După câteva minute, adăugați ardeiul tocat și morcovul dat pe răzătoare.

Lăsați legumele la undit până se înmoaie. Adăugați apoi lintea scursă de apă. Căliți-o câteva minute, apoi adăugați puțină apă, cât să fiarbă.

Lăsați mâncarea să scadă bine. Puneți sare și mirodenii, după gust.

Lintea nu trebuie să aibă zeamă când o pasați, altfel pateul va ieși prea moale.

Dacă lintea a fiert și totuși mai are apă, scurgeți-o și lăsați-o la răcit.

Citește și – Pateu de linte și măsline verzi – bun pentru cei cu colesterolul mare

Puneți lintea în vasul robotului cu lama S și adăugați cățeii de usturoi tocați mărunt. Puneți și puțin ulei, apoi începeți să mixați.

În câteva minute lintea se transformă într-o pastă fină.

Transferați pateul de linte într-o caserolă și păstrați-l la frigider.

Pateu vegetal de linte

Pateu vegetal de linte

Se unge pe pâine și se servește cu ceapă crudă, roșii, ardei, castraveți sau cu măsline.

Puteți face pateu din orice fel de linte. Aici – puteți găsi o rețetă de pateu de linte roșie cu miez de nucă.

Pateul de linte este atât de hrănitor și și sățios încât poate fi dat și copiilor.

Sursă articol: Nutrition & You, Lentils nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/lentils.html

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.