PATEU de LINTE și MĂSLINE verzi – bun pentru cei cu COLESTEROLUL mare
Acest pateu este gata într-un sfert de oră, dacă aveți lintea deja fiartă. Este deosebit de nutritiv și energizant, și mult mai sănătos decât pateurile vegetale din magazine, care conțin foarte mulți aditivi nocivi.
Cel mai important beneficiu al preparării mâncărurilor în casă este faptul că putem fi sigur de calitatea lor, deoarece avem control maxim asupra ingredientelor folosite.
Lintea este bogată în fibre, proteine, minerale (cupru, fosfor, mangan, fier, magneziu, zinc, potasiu) și vitamine din complexul B (acid folic, vitamina B1, vitamina B5 și vitamina B6.
Fibrele din linte și grăsimile mononesaturate din măsline și uleiul de măsline ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Consumul acestor două alimente împreună reduce semnificativ riscul cardiovascular. De altfel, studiile au arătat că leguminoasele reduc riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 82 de procente.
Pateu de linte și măsline – rețetă
Se poate folosi linte verde și măsline verzi, fără sâmburi, umplute cu gogoșar. Dacă vă plac alte soiuri de măsline sau lintea de altă culoare, puteți încerca varianta preferată.
Ingrediente
• 200 g de linte
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 7-10 măsline verzi mari
• 4 linguri de ulei de măsline
• sare, piper, pătrunjel, cimbru
Preparare
Lintea se fierbe conform instrucțiunilor de pachet. Se scurge bine de apă și se pune într-un bol mare.
Se pune uleiul de măsline la încins într-o tigaie. Se adaugă ceapa și usturoi tocate mărunt, și se călesc câteva minute. Se toarnă această prăjeală peste lintea din bol, și se adaugă măslinele, sarea și mirodeniile.
Se pasează totul cu blenderul vertical, până rezultă o pastă cremoasă. Dacă nu aveți un blender manual, puteți folosi un robot de bucătărie.
Pentru a simți mai mult gustul măslinelor, se pot toca separat câteva măsline și adăuga la final.
După omogenizare, se gustă de sare, și se poate adăuga și puțin suc de lămâie. Dacă pateul este prea gros, puteți adăuga puțină saramură de la măsline.
Surse articol:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=46