Chiftele dietetice din năut și spanac – fără ulei, fără prăjeală
O sursă excelentă de proteine în post sau în regimul veganilor este năutul. Din boabele crude sau fiert pot fi făcute diverse tipuri de preparate. Foarte bune sunt chiftelele de năut.
Eu am avut mai mult năut fiert la oala cu presiune (cu legume). O parte le-am consumat ca atare sau în salate de verdețuri, iar o parte le-am transformat în chiftele.
Am adăugat puțin spanac și leurdă și a ieșit ceva delicios! Pentru a se lega mai bine compoziția am pus câteva linguri de tărâțe de ovăz (acestea pot fi înlocuite cu făină de grâu, făină de năut, fulgi de ovăz sau pâine înmuiată).
Nu am folosit prăjeală, nici ulei. Le-am copt la air-fryer. Dacă nu aveți un astfel de aparat în casă, puteți să le faceți în cuptorul aragazului.
Nu vă recomand să le prăjiți în tigaie, deoarece se vor destrăma ușor.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chiftele de spanac pe care vă recomand să le încercați:
Chiftele de năut și leurdă – super-aromate și crocante!
Chiftele de năut cu crustă de susan
Chiftele vegetale din năut și morcov– o rețetă reușită
Chiftele de năut și ciuperci, de post
Chiftele de năut cu spanac - rețetă
Ingrediente
- 400 g de năut fiert și scurs
- 80 g de spanac crud
- 1 pumn de leurdă
- 5 linguri de tărâțe de ovăz
- sare, piper, mirodenii după gust
Mod preparare rețetă
- Năutul se pune într-un bol și se pasează cu blenderul până rezultă o pastă. Nu trebuie să fie neapărat foarte fină.
- Adăugați tărâțele de ovăz, sare, piper și condimente, după gust
- Frunzele de spanac și leurdă se spală bine și se toacă mărunt. Se adaugă și ele în bol.
- Amestecați bine compoziția și lăsați-o la odihnit 10-20 de minute, pentru ca tărâțele să mai absoarbă din lichid.
- Umeziți palmele dacă este nevoie și modelați chiftelele în mărimea dorită. Eu le-am făcut medii și puțin mai bombate, nu plate și subțiri. Am pus și câteva semințe deasupra, pentru textură și aspect.
- Le-am copt în friteuza cu aer cald (air fryer). Le-am așezat pe hârtie de copt și le-am copt la 180 de grade Celsius câte 10-15 minute pe fiecare parte. Pot fi făcute de asemenea în cuptor.