CHIFTELE vegetale din NĂUT și MORCOV – o rețetă reușită

Din punct de vedere alimentar, postul nu trebuie să însemne consumul de surogate (șnițel de soia, pateu de soia, crenvuși de soia, iaurt de soia). Acestea sunt o sursă de „hrană” îndoielnică din punct de vedere nutrițional și calitativ.

Mai cu seamă în posturi trebuie să fim foarte atenți la ceea ce consumăm. Organismul nostru primește mai puțină hrană, de aceea aceasta trebuie să fie suficient de bogată în nutrienți pentru a ne asigura energia necesară pentru desfășurarea activităților zilnice.

Chiftele cu Năut Rețetă

O regulă de aur pentru perioadele de post este să alegem alimente cu un nivel ridicat de proteine vegetale, fibre și vitamine, care să dea sațietate și să asigure organismului un aport necesar de nutrienți.

Cerealele și leguminoasele joacă un rol important în dieta noastră, nu doar în vremea posturilor. Dintre leguminoase, foarte apreciat este năutul.

Acesta poate fi preparat sub formă de pateu, hummus sau chiftele, precum ne arată rețeta de mai jos. Este un ingredient excelent pentru burgeri și chiftele, deoarece are proprietatea de a lega foarte bine compoziția de legume.

În combinație cu morcov capătă un gust mai dulceag și mai aromat. Chiftelele rezultate sunt consistente, bine închegate, gustoase și foarte versatile. Pot fi consumate cu diferite feluri de mâncare, sau pot fi luate la pachet.

Nu se deosebesc foarte mult de chiftelele din carne, drept care chiar și cei mai convinși carnivori le pot găsi suficient de bune pentru gustul lor.

________________________________________________________________________________________________________

Chiftele din năut și morcov – rețetă

În acest articol puteți găsi informații despre cum se fierbe (rapid) năutul.

Ingrediente

• 250 g de năut fiert
• 150 g de morcov ras
• 1 ceapă
• 3 linguri de făină de năut
• 1 linguriță de sare
• mirodenii variate: piper, coriandru, chimen etc
• opțional: 1 linguriță de susan măcinat sau ½ linguriță de tahini

Preparare

Puneți năutul fiert în vasul robotului cu lama S. Adăugați apoi ceapa curățată de coajă și tăiată bucăți potrivite și morcovul decojit și ras pe răzătoarea mare.

Adăugați sarea și mirodeniile și mixați până obțineți o pastă fină, omogenă.

Gustați de sare. Adăugați făina de năut și amestecați până la incorporare. De regulă, compoziția de chiftele se amestecă cel mai bine cu mâinile.

Făina de năut este obligatorie pentru că aceasta funcționează ca un liant, asemenea oului, ajutând la legarea compoziției.

Lăsați compoziția în repaus vreme de 5 minute, apoi verificați consistența. Dacă este prea moale și se lipește de mâini, mai adăugați 1-2 linguri de făină de năut.

Modelați chiftelele în palme și așezați-le într-o tavă de cuptor tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Trebuie să fie puțin mai grosuțe decât cele clasice, prăjite în ulei, deoarece se vor strânge la copt.

După ce ați terminat compoziția, introduceți tava în cuptorul încins la 200 de grade Celsius și lăsați chiftelele 15-20 de minute pe o parte. Înturnați-le apoi cu o furculiță sau cu o paletă și mai lăsați-le încă 5 minute.

Sunt bune calde, dar trebuie lăsate să se răcorească pentru a le putea consuma mai ușor.

Pot fi servite ca atare, cu o salată, cu un sos sau orice fel de garnitură de post: cartofi, orez, tocănițe etc.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: LaLena, Chiftele de Năut și Morcovi: https://www.lalena.ro/reteta/1094/Chiftele-de-naut-si-morcovi/

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Mmm ,le am facut si eu sunt foarte bune

  2. Vine postul crăciunului si o sa facem si noi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.