Chiftele de năut și leurdă – super-aromate și crocante!
Aceste chiftele de năut și leurdă sunt minunate pentru cei care urmează un regim vegetarin, țin post sau cură de slăbire.
Conțin leurdă, ceapă, usturoi și numeroase mirodenii care le dau o savoare aparte. Sunt inspirate din rețeta de Falafel arăbesc, dar adaptate la bucătăria noastră tradițională.
Rețeta a fost postată pe TRINITAS TV, fiind pregătită în mănăstiri. Rețeta de mai jos are câteva ingrediente adiționale.
Din jumătate de kilogram de năut ies două platouri generoase de chiftele de năut. Dacă vreți o porție mai mică, puteți folosi doar 200 g de năut crud.
Cuprins
Chiftele de năut și leurdă – rețetă
Ingrediente
- 500 g de năut crud
- 5-6 frunze de leurdă
- 1 legătură de pătrunjel
- 3 cepe
- 2-3 fire de ceapă verde
- 4 căței de usturoi
- ¼ sfeclă roșie
- ¼ rădăcină de țelină
- 3-4 lingurițe de sare
- ½ linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de cuișoare măcinate
- 1 linguriță de ienibahar măcinat
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de turmeric
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1 linguriță de cimbru
- 4 lingurițe de semințe de susan
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 4-6 linguri de făină
- ½ căniță de apă minerală
Mod de preparare
Spălați boabele de năut și puneți-le la înmuiat peste noapte. Trebuie să stea la hidratat minim 10 ore. Spălați leurda, pătrunjelul și celelalte legume, după caz.
Scurgeți bine apa de la năut și puneți-le în vasul robotului cu lama S. Adăugați cepele și usturoiul decojite, verdețurile, restul legumelor și apa minerală (aceasta ajută robotul să meargă și totodată dă chiftelelor o textură mai pufoasă).
Se pot da în 2 tranșe dacă nu încap toate odată. Mixați câteva secunde, până când boabele de năut se mărunțesc complet. Opriți robotul după câteva secunde pentru a răzui pereții și a ajuta ingredientele să se macine uniform.
Transferați compoziția într-un bol încăpător. Adăugați semințele de susan, mirodeniile, bicarbonatul de sodiu și făina.
Amestecați bine cu mâna, până rezultă o compoziție omogenă. Compoziția este apoasă. Dar dacă nu se ține deloc când vreți să o modelați, mai adăugați făină.
Puneți o cratiță sau o tigaie adâncă pe aragaz cu ulei, pe jumătate. Când uleiul s-a încins bine, adăugați chiftelele modelate cu palmele.
Se prăjesc în baie de ulei câteva minute, întorcându-le des cu o lingură de lemn sau cu paletă. Năutul se rumenește repede, de aceea focul trebuie să fie potrivit, nu tare. Scoateți chiftele pe un platou tapetat cu șervețele.
Chiftelel de năut se pot servi ca atare, sau cu diverse garnituri: legume, salate de verdețuri, piure, orez, etc. Sunt foarte aromate și gustoase.
Note și sugestii
Dacă nu vă plac anumite condimente folosite în rețetă, le puteți exclude.
De asemenea puteți renunța la leurdă dacă nu vă place gustul ei. În loc de țelină și sfeclă se pot adăuga morcov, ardei gras sau alte legume. Sau puteți face chiftelele fără legume deloc, doar cu ceapă, usturoi și verdeață.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chiftele din năut pe care le puteți încerca
Chiftele de năut cu crustă de susan
Chiftele din năut și morcov
Chiftele din năut și spanac
Chiftele de năut și ciuperci, de post