Chiftele de năut și ciuperci, de post

Leguminoasele sunt alimente de bază în perioada posturilor de peste an, deoarece conține multe proteine vegetale de calitate. Fasolea, lintea, soia, mazărea și năutul sunt foarte hrănitoare și sățioase.

Năutul se poate asocia cu ciupercile în rețetele de chifteluțe de post, pentru a spori și mai mult aportul de proteine. Ciupercile sunt la rândul lor numite „carnea vegetală”.

Chiftele de Năut

Chiftele de Năut

Chiftele de năut și ciuperci, de post – rețetă

Ingrediente

• 400 g de năut fiert
• 200 g de ciuperci
• 100 g de boabe de porumb fiert
• 100 g de pesmet
• 1 morcov
• 1 ardei gras
• 1 ceapă
• 3-4 căței de usturoi
• 1 lingură de ulei de măsline
• sare, curry sau boia de ardei iute
• pătrunjel, oregano, rozmarin, busuioc, alte mirodenii

Preparare

Curățați ceapa, tocați-o rondele și puneți-o la călit în puțin ulei de măsline. După ce s-a înmuiat, adăugați morcovul, ardeiul, ciupercile, sarea și mirodeniile. Amestecați des. După ce s-au înmuiat puțin legumele, adăugați usturoiul tocat mărunt și pătrunjelul.

După ce s-a răcorit, puneți această compoziție în blender. Adăugați boabele de năut și porumb fierte și mixați până obțineți o pastă fină. Se poate folosi și un blender manual.

Adăugați și uleiul de măsline. Adăugați pesmetul și amestecați cu o lingură de plastic sau de lemn. În cazul în care compoziție este moale, mai adăugați pesmet sau puțină făină de năut sau integrală. Trebuie să obțineți o compoziție groasă, ușor de modelat.

Umeziți puțin mâinile în ulei, și modelați compoziția în palme sub forma unor chifteluțe mai mici sau mai mari, rotunde sau ovale, după preferință.

La final, chifteluțele se pot da prin puțin pesmet sau mălai. Așezați-le într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Le puteți lăsa 20 de minute în frigider, pentru a se închega mai bine și a rămâne întregi la gătit.

Stropiți-le cu puțin ulei și coaceți-le în cuptorul încins. La 190 de grade sunt gata în maxim 30 de minute.

Dacă cuptorul nu înfierbântă foarte bine, poate fi nevoie să le lăsați mai mult, circa o oră. Verificați chiftelele, să fie rumenite și făcute în interior. Se pot servi simple, ca atare, cu o salată sau cu un sos.

Aceasta este varianta dietetică. Dacă nu țineți regim și nu aveți interdicții la prăjeli, puteți prăji aceste chifteluțe în ulei încins.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.