Pateu de post, din legume coapte – hrănitor și sănătos!

Dacă obișnuiți să consumați pateuri la micul-dejun, încercați să evitați pe cât posibil produsele din comerț.

Au foarte multe E-uri: potențatori de gust, arome și coloranți artificiali, grăsimi nesănătoase sau chiar ingrediente modificate genetic.

Pateu de post din legume coapte

Pateu de post din legume coapte: Jcomp – Freepik.com

Pateurile se pot face foarte ușor în casă. Inclusiv cele de post.

Puteți opta pentru pateuri din leguminoase – năut, soia, linte, mazăre.

Sau puteți face pateuri din legume. Dacă veți coace legumele în cuptor mai întâi și apoi le veți pasa, veți obține un pateu mult mai gustos.

Citește și – Pateu din linte maro – bogat în proteine, vitamine B și fier

Pateu de post, din legume coapte – rețetă

Ingrediente

  • 1 vânătă mare
  • 4 roșii
  • 3 ardei grași verzi
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spălați, curățați și tăiați legumele bucăți potrivite. Puneți-le într-un bol încăpător.

Vinetele pot fi tăiate rondele și apoi încă o dată în jumătate. Ardeii grași pot fi tăiați pătrate medii, iar morcovii felii.

Cepele se taie în jumătate, apoi felii. La fel puteți proceda și cu roșiile.

Peste toate legumele presărați sare și piper. Apoi turnați uleiul de măsline și amestecați-le cu o lingură sau masați-le cu mâna.

Transferați amestecul de legume în tava cuptorului, pe care ați tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt.

Nivelați legumele și acoperiți tava cu o folie de aluminiu (acest lucru nu este însă obligatoriu).

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Introduceți tava și coaceți legumele până devin fragede. Durează circa o oră.

Când legumele s-au copt complet, se lasă puțin să se răcorească. Se apucă foaia de copt și se varsă legumele într-un bol mare.

Introduceți mixerul vertical și pasați legumele până devin pastă.

Pateul trebuie să fie cât mai fin posibil. Transferați-l într-un borcan de sticlă sau într-o caserolă închisă bine.

Se ține în frigider. Poate fi consumat în decurs de 7 zile. După ce stă la rece devine mai ferm.

Dacă totuși vreți să îi dați mai multă consistență, puteți adăuga în el o mână de nucă măcinată. Va avea un gust deosebit și va fi mult mai sățios.

Sau puteți pune semințe măcinate (de in, de floarea-soarelui, de dovleac, de cânepă, etc.).

Citește și – Pateu de fasole roșie cu ciuperci

Pateul de post din legume coapte se servește pe pâine, sau se folosește ca sos pentru lipii, paste și alte mâncăruri. Seamănă cu o tocăniță de legume și este foarte hrănitor și sănătos.

Îl puteți consuma fără probleme în zilele de post sau în cadrul curelor de slăbire.

Aveți libertate să folosiți orice fel de legume doriți. Înlocuiți sau adăugați altele noi la rețeta de mai sus, după preferință și posibilități.

Sursă articol: Regina Cebotari, Pate de legume (Bun și în perioada postului): https://www.youtube.com/watch?v=_A3OzW9Uq3Y

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.