3 rețete de pateuri vegetale recomandate în locul celor din comerț
Pateul vegetal este unul din cele mai populare produse de post pe care le găsim în magazine. Mulți apelează la ele pentru a rezolva rapid și simplu masa de dimineață în zilele de post.
Experții din cadrul Asociației Pentru Protecția Consumatorilor din România atrag atenția că aceste produse, deși ne satisfac gustul și comoditatea, nu sunt benefice sănătății.

3 retete de pateuri vegetale recomandate in locul celor din comert: Freepik – www.freepik.com /
Trebuie să ne obișnuim să citim eticheta și să înțelegem că acea listă lungă de aditivi ne poate afecta sănătatea.
Studiu pe pateurile vegetale din comerț
O echipă a APC România a analizat 70 de sortimente de pate vegetal din comerț în anul 2015.
Studiul lor a arătat că eticheta pateurilor vegetale nu afișează toate ingredientele pe care le conțin, precum zahărul și glucidele adăugate.
În plus, nu se specifică tipul de ulei sau de condiment, dacă soia folosită a fost modificată genetic sau nu sau dacă aromele utilizate sunt naturale sau artificiale.
Dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori România avertizează că cele mai multe produse de post din comerț au un o valoare nutrițională îndoielnică.
Acest lucru se datorează mulțimii de aditivi alimentari, a cantității mari de zahăr și sare.
Pateurile vegetale au ca ingredient principal apa sau uleiul vegetal, și nu legumele.
Citește și – Pateu de post, din legume coapte – hrănitor și sănătos!
Din sortimentele analizate, doar câteva au avut puțini aditivi, precum marca Inedit, cu un singur aditiv.
Vestea bună este că pateul vegetal poate fi preparat în casă, din diverse legume și leguminoase.
Experții APC ne oferă 3 rețete de pate de post, care sunt și gustoase, și hrănitoare și sănătoase.
Pateu de ardei cu măsline – rețetă
Ingrediente
- 2 ardei copți
- 1 cană de măsline Kalamata
- 4 căței de usturoi
- ulei
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Tăiați ardeii bucăți mici și puneți-le în vasul robotului cu lama S. Adăugați măslinele. Puteți cumpăra măsline fără sâmburi sau îi puteți scoate dvs.
Puneți uleiul, cățeii de usturoi decojiți, puțină sare și piper. Mixați câteva secunde la viteză mare până când ingredientele se transformă într-o pastă fină.
Pate din ciuperci – rețetă
Ingrediente
- 250 g de ciuperci fierte
- 5 căței de usturoi
- 2-3 linguri de ulei
- pătrunjel
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Puneți uleiul în vasul blenderului. Adăugați apoi ciupercile și usturoiul curățat de coajă. Mixați până rezultă o pastă tartinabilă. La final incorporați pătrunjelul, sare și piper.
Citește și – Pate de ciuperci – rețetă de post cu beneficii nebănuite
Pate de spanac – rețetă
Ingrediente
- 1 legătură de spanac
- 1 cană de nuci
- 2-3 roșii uscate
- ulei
- sare și piper
Mod de preparare
Puneți de seara miezul de nucă la înmuiat în apă caldă.
Spălați frunzele de spanac și lăsați-le la uscat (nu trebuie să mai aibă deloc apă).
Pentru a prepara pateul, puneți toate ingredientele în blender și mixați până la pasarea completă.
Citește și – Pate de avocado cu nuci și usturoi – rețetă de post fără ulei
Sursă articol: APC România, Studiu de piață despre pateul vegetal: https://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-de-piata-despre-pateul-vegetal/MjQ4LTE2.html