Clătite din fulgi de ovăz – fără zahăr, gluten sau ouă

Ovăzul este preferat în dietă în locul făinii de grâu sau alte cereale deoarece conține mai multe fibre și oferă un grad mai înalt de sațietate.

Din fulgii de ovăz putem obține diverse preparate sănătoase și gustoase, precum clătite, pâinici, biscuiți sau crackers, brioșe, prăjituri sau tarte dulci ori sărate.

Clatite cu fulgi de ovaz fara zahar, faina sau oua

Imagine cu titlu sugestiv: Clatite cu fulgi de ovaz fara zahar, faina sau oua

Ovăzul ține foamea sub control și susține sănătatea metabolică

Principala fibră din ovăz – beta-glucanul – are beneficii importante în sindromul metabolic.

Această fibră solubilă contribuie la combaterea dislipidemiei, hipertensiunii, obezității și rezistenței la insulină.

Cu alte cuvinte, consumul de ovăz ajută la controlul nivelurilor sangvine de zahăr, grăsimi și insulină.

Este important să consumați ovăz integral, nedecorticat, deoarece cea mai mare cantitate de beta-glucan se află în tărâță. Sau puteți adăuga separat tărâțe de ovăz în preparatele pe care le faceți.

Clătite fără zahăr cu ovăz – rețetă

Ingrediente

  • 1 cană de fulgi de ovăz
  • 2 mere + 4 linguri de apă
  • 2 linguri de semințe de chia + 100 ml de apă
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • 1 lingură de stevia, eritritol sau zahăr de cocos
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Primul pas în pregătirea acestei rețete este hidratarea semințelor de chia. Acestea se pun într-un bol și se toarnă peste ele 100 ml de apă. Se lasă la înmuiat 20 de minute.

Măcinați fulgii de ovăz prin râșnița electrică de cafea, până se fac pulbere. Transferați făina obținută într-un bol încăpător. Adăugați sarea, îndulcitorul și scorțișoara și omogenizați.

Curățați merele de coajă și tăiați-le cubulețe. Puneți-le într-un mini-tocător sau blender cu lama S împreună cu apa și mixați-le până se fac pastă.

Adăugați piureul de mere în bolul cu ingredientele uscate. Adăugați acum și gelul format din semințele de chia înmuiate în apă.

Amestecați bine cu o lingură de lemn. Mai adăugați apă, cât este necesar să obțineți o compoziție groasă dar care curge.

Ungeți tigaia cu puțin ulei. Luați câte 2-3 linguri de compoziție și formați clătite medii. Întindeți bine compoziția și nivelați la suprafață.

Puneți capacul și coaceți clătitele timp de 3 minute, sau până când baza este rumenită. Întoarceți clătitele pe partea celalată și puneți din nou capacul. Coaceți încă 3 minute, sau până când se rumenește și pe cealaltă parte.

Clătitele cu ovăz se pot servi ca atare, sau cu diverse toppinguri și umpluturi. De pildă, le puteți stropi cu unt topit și miere sau sirop de fructe. Le puteți unge cu dulceață sau gem, cremă de brânză, cremă de ciocolată etc.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de clătite din fulgi de ovăz: 

Clătite din banane, ovăz și cacao – fără zahăr și făină
Clătite elastice cu ovăz, care nu se rup – potrivite pentru desert sau aperitive (fără zahăr)
Clătite din ouă, banane și fulgi de cocos – fără zahăr și făină
Clătite dintr-un măr și 2 căni de fulgi de ovăz – fără zahăr, făină, ouă, lapte

Surse articol:

1. Rețete de Familie, Clătite cu fulgi de ovăz vegane la micul dejun: https://www.youtube.com/watch?v=6cdaaINY0I4&ab_channel=Familienrezepte
2. El Khoury D, Cuda C, Luhovyy BL, Anderson GH. Beta glucan: health benefits in obesity and metabolic syndrome. J Nutr Metab. 2012;2012:851362. doi: 10.1155/2012/851362. Epub 2011 Dec 11. PMID: 22187640; PMCID: PMC3236515.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.