Clătite elastice cu ovăz, care nu se rup – potrivite pentru desert sau aperitive (fără zahăr)
Majoritatea rețetelor de clătite cu ovăz postate pe internet sunt făcute în stilul clătitelor americane (pancakes). Adică sunt groase și mici.
Dacă vă plac clătitele subțiri (crepes), am găsit o rețetă reușită pe care merită să o încercați.
Autorul a descoperit o metodă prin care poate obține clătite subțiri cu ovăz care să fie elastice și să nu se rupă. Secretul este amidonul – de porumb sau tapioca.
Chiar dacă nu conțin gluten, își păstrează bine forma și integritatea.
Întrucât nu conțin zahăr, pot fi servite atât ca desert, cât și ca aperitiv. Umpleți-le cu compoziții dulci sau sărate, în funcție de momentul zilei – mic-dejun, prânz sau cină.
Cuprins
Clătite cu ovăz – rețetă
Ingrediente
• 2 ouă
• 200 g de fulgi de ovăz măcinați (vi-i recomand pe aceștia, fără gluten)
• 35 g amidon (sau făină de tapioca)
• 360 ml de lapte de vacă sau vegetal
• 360 ml de apă
• ¼ linguriță de sare
Mod de preparare
Spargeți ouăle într-un bol încăpător. Bateți-le bine cu telul, până se desfac complet.
Adăugați fulgii de ovăz măcinați sau făina de ovăz. Va deveni mai fină dacă o treceți prin sită. Puneți tot acum amidonul și sarea.
Amestecați bine. Incorporați treptat ingredientele lichide, adică laptele și apa, amestecând constant cu telul. Scopul este să obțineți o compoziție fină.
Ovăzul are tendința să se umfle pe măsură ce absoarbe lichidele. De aceea este indicat să lăsați compoziția la odihnit 30 de minute în frigider.
Puneți o tigaie anti-aderentă pe foc. Vă recomand o tigaie cu înveliș ceramic. Când s-a încins, adăugați 1 linguriță de ulei. Ungeți bine tigaia cu o pensulă. Dacă puneți prea mult ulei, clătitele se vor dezintegra.
După ce scoateți bolul din frigider, amestecați bine în compoziție. Puneți câte un polonic de aluat în tigaie.
Distribuiți uniform și lăsați clătita la foc potrivit. Este gata când marginile se desprind ușor de tigaie. Are nevoie de circa un minut să se coacă.
După un minut, întoarceți clătita cu paleta și mai lăsați-o încă 30 de secunde, sau până când se rumenește puțin. Dacă focul este prea tare, clătitele vor face găuri.
Continuați să faceți clătite până când terminați toată compoziția. Dacă nu aveți timp să faceți toate clătitele, puneți compoziția în frigider.
Clătitele cu ovăz nu sunt fragile precum cele cu făină de grâu, nici greu de manevrat. Datorită elasticității lor, se rulează și se împăturesc ușor. Ovăzul le dă un gust ușor de nucă și un plus de fibre.
Sugestii de servire
Umpleți clătitele cu gem și presărați-le cu nucă măcinată. O altă sugestie este să le umpleți cu ricotta sau cremă de brânză. Stropiți-le cu miere sau sos de fructe.
Dacă vreți să le serviți la micul-dejun, umpleți-le cu brânză rasă, omletă și roșii sau alte legume.
De asemenea, puteți unge aceste clătite cu hummus, pesto sau diverse paste tartinabile.
Oat crepes – recipe in english
Beat the eggs in a bowl. Add the oat flour, the starch and the salt, sifted. Mix to combine.
Pour the milk and the water gradually as you mix.
Place the bowl in the fridge and let the batter rest for 30 minutes so the oats absorb the liquid.
Fry the crepes on each side for about 30-60 seconds, until they are golden-brown.
Fill the oat crepes with your favorite jam, with ricotta or grated cheese and scrambled eggs.
Informații nutriționale
O clătită pregătită după rețeta de mai sus conține:
→ 103 calorii
→ 2,8 g de grăsimi
→ 14,5 g de carbohidrați
→ 4,7 g de proteine
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe rețete de clătite cu ovăz și nu numai:
Clătite dintr-un măr și 2 căni de fulgi de ovăz – fără zahăr, făină, ouă, lapte
Clătite cu mere – fără zahăr, gluten sau ulei
Clătite cu banane și ovăz – fără făină și fără zahăr
4 ouă, 2 banane și nucă de cocos – clătite dietetice
Sursă articol: How to cook smarter, How to make crepes with oats that don’t fall apart: https://www.youtube.com/watch?v=SwaHzXB5auE&ab_channel=HowToCookSmarter