Clătite dintr-un măr și 2 căni de fulgi de ovăz – fără zahăr, făină, ouă, lapte
Ce poate fi mai simplu, mai plăcut și mai rapid pentru masa de dimineață decât o farfurie de mini-clătite din măr și ovăz?
Rețeta este atât de ușoară încât se poate face „pe fugă”.
Se amestecă toate ingredientele, se pasează cu blenderul și compoziția rezultată se coace în tigaie.
Clătitele din măr și fulgi de ovăz nu conțin făină, nici zahăr. Din acest motiv, le recomandăm persoanelor care suferă de diabet, intoleranță la gluten, boli autoimune sau boli inflamatorii.
Cuprins
Ovăzul scade colesterolul și reglează sațietatea
Studiile științifice sugerează că ovăzul îmbunătățește calitatea dietei. Valoarea sa nutrițională nu este deloc de neglijat.
Conține beta-glucan, o fibră care ajută la scăderea colesterolului și combaterea diabetului.
Alți compuși importanți din ovăz sunt: acizii fenolici, tocolii, sterolii, lipidele, avenacozidele și avenantramidele.
Ovăzul contribuie la reglarea sațietății.
Previne boli importante ale momentului
Potrivit unei recenzii apărute în 2021 în jurnalul „Foods”, consumul de ovăz a fost asociat cu îmbunătățirea microbiomului intestinal și modularea sistemului imunitar.
Previne boli precum ateroscleroza, dermatita și unele tipuri de cancer, în special cancerul de colon.
Clătite din măr și ovăz – rețetă
Ingrediente
• 2 căni cu fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
• 1 măr mare
• 3-4 linguri de eritritol, stevia sau green sugar
• 1 linguriță de scorțișoară
• 2 căni de apă clocotită
Mod de preparare
Puneți fulgii de ovăz într-un bol încăpător. Tăiați mărul cubulețe și adăugați-l peste ovăz. Puneți apoi îndulcitorul, scorțișoara și apa clocotită.
Amestecați cu o lingură, apoi introduceți blenderul vertical (manual). Pasați bine compoziția, până se transformă într-un terci.
Puneți tigaia pe foc. Ungeți-o cu puțin ulei. Când s-a încins, luați câte ¼ polonic din compoziție și formați clătite mici în tigaie.
În funcție de cât de mare este suprafața tigăii, puteți coace 3-5 clătite odată. Lăsați focul la mic. Se coc foarte repede.
Trebuie să stea 1-2 minute pe o parte, apoi se întorc cu o paletă. Se mai lasă încă 1-2 minute. Sunt gata când se rumenesc ușor pe ambele părți.
Clătitele cu măr și ovăz sunt fragede și aromate. Le puteți servi la micul-dejun, ca gustare sau ca desert.
Ați văzut cât de repede și cât de ușor se fac. Sunt bune și calde și reci.
Rețete similare
Clătite din hrișcă și banane – fără zahăr, gluten sau ouă (video)
Clătite cu mere – fără zahăr, gluten sau ulei
Clătite sănătoase pentru micul-dejun, fără ouă și zahăr
Surse articol:
1. Rețete de Familie, Fulgi de ovăz și mere: https://www.youtube.com/watch?v=FklaPxTfFV8&ab_channel=Familienrezepte
2. Paudel D, Dhungana B, Caffe M, Krishnan P. A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods. 2021 Oct 26;10(11):2591. doi: 10.3390/foods10112591. PMID: 34828872; PMCID: PMC8625765.
3. Korczak R, Kocher M, Swanson KS. Effects of oats on gastrointestinal health as assessed by in vitro, animal, and human studies. Nutr Rev. 2020 May 1;78(5):343-363. doi: 10.1093/nutrit/nuz064. PMID: 31638148.