Pâinici fără gluten, din năut

Această rețetă de pâinici fără gluten, din năut, este concepută și recomandată de Cristela Georgescu.

Poate fi folosită ca alternativă la pâinea din grâu, secară sau alte cereale la care aveți intoleranță sau chiar alergie.

Painici fara gluten, din năut

Imagine cu titlu sugestiv: Roy Patrick Tan

Sunt hrănitoare și foarte sățioase. O idee de pâine sănătoasă pentru toată familia, de la mare la mic.

Pâinicile din năut pot fi incluse și în regimul celor care vor să slăbească.

Au gust de Falafel (chiftele libaneze din năut), datorită mirodeniilor folosite în rețetă. Dacă nu vă plac sau nu le tolerați, nici o problemă, sunt opționale.

Pâinici uscate din năut – rețetă

Ingrediente

• 1 cană (250 g) de năut uscat
• 1 ceapă
• ½ cană de năut uscat măcinat fin (sau făină de năut)
• 1 linguriță de praf de copt
• 4 lingurițe de apă
• 1 linguriță de ulei de măsline
• 3 căței de usturoi
• 1 legătură de mărar
• 2 legături de pătrunjel
• 1 linguriță de sare

Ingrediente opționale (mirodenii):

• 1 linguriță de boabe de coriandru
• ¼ linguriță de semințe de cardamom
• ¼ linguriță de chimen
• ¼ linguriță de scorțișoară
• ¼ linguriță de piper negru

Mod de preparare

Boabele de năut se pun într-un bol și se adaugă apă. Se lasă la înmuiat peste noapte sau cel puțin 8 ore.

Se scurg bine de apă și se transferă în vasul unui robot cu lama S sau într-un blender cu putere mare. Se poate folosi și mașina de tocat carne.

Adăugați toate celelalte ingrediente din listă și mixați bine. Năutul trebuie să se macine complet.

Opriți robotul/blenderul și răzuiți pereții. Mixați de mai multe ori, până rezultă o compoziția fină și omogenă.

Transferați-o într-un bol și adăugați făina de năut, apa și uleiul. Amestecați bine, cu mâna. Acoperiți vasul cu o folie sau cu un capac. Dați-l în frigider. Compoziția trebuie lăsată la rece jumătate de oră.

După ce acest interval, scoateți compoziția din frigider. Tapetați tava cuptorului cu hârtie de copt. Puneți compoziția pe hârtie și întindeți-o cu palmele într-o foaie uniformă.

Foaia ar trebuie să aibă circa 4-5 mm. grosime. Tăiați-o cu cuțitul în pătrate, ca la biscuiți sau crackers.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 20-30 de minute. Dacă nu aveți cuptor electric, verificați pâinicile după 15 minute. Este posibil să se facă mai repede sau într-un timp mai îndelungat.

Sunt gata când s-au rumenit puțin deasupra. După răcire se mai întăresc.

Pâinicile din năut pot fi mâncate goale, sau cu mâncare. Le puteți unge cu diverse pateuri, paste tartinabile sărate sau dulci. Pot fi utilizate și la tartine sau sandvișuri.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâinici fără gluten:

Turtițe din ovăz și semințe de chia – fără făină sau ulei (pot înlocui pâinea)
Biscuiți pentru diabetici din semințe de in – doar 3 ingrediente!
Pâinici sănătoase, care nu îngrașă – se coc în 2 minute!
Pâinici uscate în cuptor, din legume și semințe
Pâinici din ovăz și susan – fără gluten

Sursă articol: Cristela Georgescu, Pâinici de falafel (vegan, gluten free) https://www.youtube.com/watch?v=AuwZU_xzfl8&ab_channel=CristelaGEORGESCU-%C3%8Emputerniciri

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.