PRASOPITA: Plăcintă grecească din praz și brânză feta

Această plăcintă grecească din praz și brânză feta se numește la greci „Prasopita”. Este o rețetă simplă, care poate fi preparată și servită în orice moment al zilei.

Plăcintele – în special cele cu brânză – sunt emblematice pentru bucătăria grecească. Se folosesc de regulă foile subțiri din magazine, sau aluatul filo.

Placinta greceasca cu praz si feta

Placinta greceasca cu praz si feta

Grecii prepară plăcinte din foi cu brânză, spanac, carne de pui sau praz, în diverse forme și mărimi. Sunt fragede la interior și au o crustă crocantă la exterior.

În funcție de umplutură, le mănâncă în locul altor mâncăruri principale, ca aperitiv sau ca gustare la prânz.

Citește și – Plăcintă grecească cu cremă de griș

Plăcintă grecească cu praz și brânză feta – rețeta

Se presupune că Prasopita – plăcinta cu praz a apărut prima dată în vestul Macedoniei, în regiunea Kozani. Iată rețeta originală și modul de preparare.

Ingrediente (pentru 8 porții)

  • 8 foi de aluat filo
  • 5 bucăți de praz
  • 340 g de brânză feta
  • 100 g de brânză tare sau tot brânză feta)
  • 1 ceapă roșie
  • 4 cepe verzi
  • 1 cană de lapte
  • 180 ml de vin alb
  • 60 ml de apă
  • 2 linguri de făină
  • 3 fire de pătrunjel
  • 3 fire de mărar
  • ulei de măsline pentru călirea legumelor
  • sare și piper, după gust

Ingrediente pentru uns

  • 6 linguri de unt topit
  • 1 gălbenuș

Preparare

Spălați și tocați mărunt prazul, ceapa roșie și cepele verzi. Prazul poate fi tăiat rondele sau cubulețe. Se folosește de regulă doar partea albă, însă puteți utiliza și puțin din tulpinile verzi.

Puneți câteva linguri de ulei de măsline într-o cratiță sau într-o tigaie adâncă, la încins. Căliți legumele la foc potrivit 10 minute, amestecând des.

După cele 10 minute, adăugați făina, amestecați și mai fierbeți 2 minute.

Turnați încet laptele, vinul alb și 60 ml de apă. Amestecați constant, până începe să fiarbă.

Dați focul la mic și fierbeți încă 3 minute. Puneți sare și piper, după gust. La final, adăugați pătrunjelul și mărarul tocate mărunt.

Amestecați ușor și lăsați compoziția de legume să se răcească. Adăugați apoi brânza sfărâmată cu furculița. Brânza tare poate fi dată pe răzătoare. Dacă nu aveți brânză tare, o puteți înlocui cu brânză feta. Amestecați bine. În această umplutură se poate adăuga și puțină smântână și ouă.

Citește și – SPANAKOPITA – plăcintă grecească, cu spanac și brânză

Aprindeți cuptorul la 210 grade Celsius. Ungeți o tavă dreptunghiulară cu puțin unt. Se poate folosi un vas yena, dacă aveți.

Topiți untul. Ungeți apoi 4 foi de aluat cu untul topit, folosind o pensulă. Așezați-le în tavă. Puneți umplutura deasupra lor. Excesul de foi de aluat se răsfrâng deasupra compoziției.

Ungeți restul de 4 foi de aluat cu unt topit și puneți-le deasupra umpluturii.

Pre-tăiați plăcinta în pătrate sau triunghiuri cu un cuțit ascuțit.

Coaceți plăcinta cu praz și feta timp de 20 de minute la 210 de grade Celsius.

Reduceți apoi temperatura la 170 de grade Celsius și mai lăsați încă 20 de minute. Este gata când a devenit aurie la suprafață.

Prasopita – plăcinta cu praz și brânză feta este foarte gustoasă caldă. Însă poate fi servită și rece, de la frigider. Alăturați un pahar de iaurt sau kefir și gata micul-dejun!

Dacă nu aveți suficient unt în casă, puteți unge foile de plăcintă cu un amestec de apă și ulei.

Citește și – Zucchini la cuptor cu roșii și usturoi – rețetă grecească

Sursă articol: Vera Abitbol, Greece: Prasopita, 196 Flavors. com: https://www.196flavors.com/greece-prasopita/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.