Plăcintă cu cremă de griș – rețetă grecească

Bougatsa, pe numele ei, este o plăcintă fină, delicată și aromată, inspirată din bucătăria elinească. 

Este de fapt un desert de patiserie, obținut din foi de plăcintă, servit în Grecia la micul-dejun.

Plăcintă cu cremă de griș - rețetă grecească

Plăcintă cu cremă de griș – rețetă grecească: Susan from Athens

Ca umplutură, se poate folosi o cremă de griș (regăsită în rețeta de mai jos) sau de mălai, cremă de brânză sau de vanilie. Există rețete și cu umplutură de carne.

Originar din Serres – un oraș din Grecia, Bougatsa a fost adusă de către imigranții din Constantinopol. Cea mai mare popularitate o are în orașul Tesalonic, dar și în Veria și Halkidiki, în Chania și Iraklion (în Insula Creta).

Rețetele variază de la o regiune la alta. De pildă, Bougatsa în Veria este foarte dulce și bogată în cremă, în timp ce în Tesalonic este crocantă și mai puțin dulce.

Plăcintă grecească cu cremă de griș

Ingrediente plăcintă

• 8 foi de plăcintă
• ulei
• apă

Ingrediente cremă de griș

180 g de griș
• 1 litru de apă/lapte vegetal
• 200 g de zahăr
• 65 g unt de cocos
• 1 linguriță de vanilie

Ingrediente sirop

• 250 ml de apă
• 2 linguri de zahăr sau miere
• 1 linguriță de scorțișoară

Preparare

Întrucât foile sunt deja „făcute”, nu vă rămâne decât să preparați crema de griș.

Puneți apa și zahărul la fiert într-o cratiță la foc mediu. Amestecați până când zahărul se dizolvă complet.

Când începe să fiarbă, turnați grișul în fir subțire (în ploaie), amestecând continuu cu un tel pentru a nu permite formarea de cocoloașe. Amestecați până când grișul a fiert și s-a îngroșat.

Luați cratița de pe foc și adăugați untul de cocos. Amestecați până se topește și rezultă o compoziție omogenă. Incorporați și esența de vanilie.

Lăsați crema să se răcorească/răcească, apoi asamblați plăcinta.

Ungeți o tavă cu diametrul de 20 x 30 cu puțin ulei. Așezați o foaie de plăcintă și ungeți-o cu o pensulă înmuiată în ulei. Stropiți-o și cu puțină apă.

Procedați astfel cu următoarele 3 celelalte foi.

Peste primul strat de 4 foi, adăugați crema de griș și nivelați frumos. Peste crema de griș, așezați celelalte foi, procedând la fel ca la primul strat (se ung cu ulei și apă).

Ultima foaie nu se unge cu nimic. Se decupează marginile (dacă dau pe dinafară) și plăcinta se taie pătate. Deasupra se adaugă încă 86 g de unt de cocos topit.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit. Se lasă 40 de minute la foc mediu.

Cu 20 minute înainte de a scoate prăjitura, pregătiți siropul.

Puneți apa la fiert cu zahărul sau mierea într-un ibric. Amestecați până la dizolvare, și lăsați să clocotească 5 minute. Stingeți focul, adăugați scorțișoara și amestecați. Lăsați siropul să se răcorească.

Scoateți plăcinta din cuptor și cât este fierbinte, turnați siropul p toată suprafața. Acoperiți tava cu un prosop și lăsați plăcinta să se răcească.

Poate fi pudrată cu zahăr vanilat sau scorțișoară măcinată.

Surse:

1. At Elena, Bougatsa: http://atelena.blogspot.ro/2014/04/bougatsa.html

2. The Olive and the Sea, Sweet Semolina Pie (Bougatsa): https://www.theoliveandthesea.com/in-the-kitchen/sweet-semolina-pie-bougatsa

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.