SPANAKOPITA – plăcintă grecească, cu spanac și brânză

Spanakopita este una din cele mai populare plăcinte din bucătăria grecească. Are o umplutură fină de spanac și brânză și un exterior crocant.

Se prepară la fel de ușor ca o plăcintă cu mere și foi cumpărate sau aluat de foietaj.

Spanakopita placinta cu spanac

Ingredientele principale sunt spanacul și brânza, însă la fel de importante sunt și verdețurile adăugate din belșug, sau după gust, precum și mirodeniile – ceapă, usturoi, mărar, cimbru, oregano, nucșoară.

Pentru a lega umplutura, se folosesc ouă. Trebuie precizat că la această rețetă nu merge orice fel de brânză. De aceea este bine să alegeți brânza feta, ricotta (urdă) sau un amestec din acestea două.

______________________

Plăcintă cu spanac și brânză – rețetă

Ingrediente

• 450 g de spanac congelat
• 300 g de brânză feta
• 4 ouă
• 2 legături de pătrunjel
• 1 ceapă mare
• 2 căței de usturoi
• 1 fir de ceapă verde
• 2 linguri de ulei
• 2 linguri de mărar tocat
• piper sau alte mirodenii, după gust
• 1 pachet de aluat de foietaj, foi de plăcintă sau aluat filo

Preparare

Decongelați spanacul și după ce s-a înmuiat, stoarceți-l de excesul de apă cu mâinile.

Preîncălziți cuptorul la 175 de grade Celsius.

Pentru a face umplutura, puneți spanacul într-un bol mare. Adăugați brânza și frecați cu furculița până se sfărâmă complet. Adăugați apoi ouăle, ceapa și pătrunjelul tocate mărunt, usturoiul zdrobit, uleiul și mirodeniile.

Amestecați până rezultă o pastă omogenă.

Ungeți o tavă de cuptor cu ulei de măsline, inclusiv pe pereți. Așezați 2 straturi de foietaj pe fundul tăvii, care să acopere și pereții. Ungeți foile cu o pensulă înmuiată în ulei de măsline.

Adăugați încă două foi și ungeți-le cu ulei. Continuați în acesy fel cu câte două foi așezându-le în tavă până când ați terminat două treimi din aluat.

Adăugați compoziția de spanac și brânză și întindeți-o pe toată suprafața foii. Nivelați și acoperiți cu restul foilor de aluat, punând tot câte două și ungându-le cu ulei.

Ultima foaie se unge cu ulei și stropește cu câteva picături de apă. Împachetați peste plăcintă foile de aluat de pe margini (excesul).

Ungeți-le și pe ele cu ulei de măsline. Crestați plăcinta în pătrățele fără să o tăiați de tot.

Coaceți plăcinta timp de 30-40 de minute, sau până când crusta a devenit crocantă și a căpătat o nuanță aurie-maronie.

Scoateți tava din cuptor și tăiați plăcinta în pătrățele deja trasate.

_________________________

Sugestii de preparare:

Dacă folosiți spanac proaspăt, căliți-l 2 minute cu ceapa, usturoiul și pătrunjelul, iar după ce s-a răcorit, amestecați-l cu ouăle și brânza feta.

Această plăcintă poate fi asamblată și sub formă de rulouri/țigarete. Sau se poate modela în triunghiuri, ca pateurile.

_________________________

Sursă: The Mediterranean Dish, SPANAKOPITA RECIPE (GREEK SPINACH PIE): https://www.themediterraneandish.com/spanakopita-recipe-greek-spinach-pie/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.