Cimbrișorul – cel mai bun remediu al naturii pentru rinita cronică
Cimbrișorul este cel mai bun remediu pentru rinită, spune dr. Marc Bosquet în una din cărțile sale. Această plantă aromatică are foarte multe utilizări în fitoterapie.
Dacă o aveți în grădină, este bine să știți ce proprietăți are și cum o puteți folosi în beneficiul vostru.
Cuprins
Ce este cimbrișorul?
Cimbrișorul (Thymus serpyllum) este o specie de cimbru sălbatic, de aceea se mai numește „cimbrul de câmp” sau „cimbrul păsăresc”. Unii îi mai spun „lămâiță”, „tămâiță” sau „timișor”.
Compoziție fito-chimică
Asemenea cimbrului, conține o cantitate mare de ulei volatil. Acesta este bogat în compuși farmacologici, precum timol, cineol, cimol, carvacrol, borneol, alfa-terpineol, beta-cariofilen, mircenă.
Conține de asemenea taninuri, flavonoi, serpilină și săruri minerale.
Când se culege cimbrișorul
În scop medicinal, de la cimbrișor se folosesc părțile aeriene. Mai exact, vârfurile înflorite ale plantei, care se recoltează pe tot parcursul sezonului estival, începând din luna mai și până în septembrie. Se taie cu foarfecele sau cu cuțitul și apoi se lasă la uscat.
Ce proprietăți are cimbrișorul
Atât cimbrișorul, cât și cimbrul sunt folosite cu precădere ca mirodenii în scop culinar. Cimbrișorul este însă mai des utilizat ca plantă medicinală.
Are proprietăți antiseptice, antivirale, antidiareice, antihelmintice, coleretice, stomahice și cicatrizante.
Este un foarte bun antitusiv și tonic digestiv. Dr. Marc Bosquet spune că acesta poate fi folosit în locul cafelei, probabil datorită efectului energizant și aromei sale plăctute.
Cimbrișorul poate fi utilizat și extern, pentru păr și scalp. Planta tonifică firul de păr și pielea capului. Ajută de asemenea la calmarea durerilor reumatice, dacă este aplicat sub formă de ulei.
În ce boli ajută cimbrișorul
Lista cu indicațiile terapeutice ale cimbrișorului este destul de generoasă:
- tusea spastică
- tusea convulsivă
- tuse astmatică
- răceală
- gripă
- rinită cronică
- anorexia asociată cu anemia
- gaze intestinale
- fermenații intestinale
- dispepsie
- enterocolită
- afecțiuni hepatice
- paraziți intestinali
- răni, ulcerații ale pielii
Cum se folosește cimbrișorul în scop terapeutic
Din cimbrișor putem obține ceaiuri, tincturi, uleiuri și alte produse fitoterapeutice. Acestea se găsesc și la magazinele naturiste.
Rinită cronică
Dr. Marc Bosquet recomandă persoanelor care suferă de rinită să încerce ceaiul de cimbrișor. Trebuie administrat în cantități mari, până la 5-6 căni pe zi.
O altă formă de utilizare sunt spălăturile nazale cu o infuzie de 15 minute, făcută din 1-2 lingurițe de pulbere de cimbrișor și 200 ml de apă clocotită. După strecurare și răcire se aspiră pe nas. Infuzia trebuie să ajungă în gură. Procedura se face de 2 ori pe zi, dimineața și seara, până la remisia simptomelor.
Contra rinitei sunt bune și inhalațiile cu ceai de cimbrișor. Ceaiul se face din 2 lingurițe de pulbere și 200 ml de apă clocotită.
Prof. dr. Constantin Pârvu recomandă în rinitele cronice ceaiul preparat din 1-2 lingurițe de oulbere de plantă și 250 ml de apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la infuzat, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 2 căni pe zi, înainte de masă.
Aceste ceai ajută și în afecțiunile gastrointestinale, precum dispepsie, enterocolită sau viermi intestinali.
Tuse
În caz de tuse, autorul recomandă prepararea unui jeleu din ceai de cimbrișor și agar-agar (o gelatină vegetală care se găsește la magazinele naturiste).
Se pun 3 g de agar cu 1 cană de ceai de cimbru pe foc. Se lasă să fiarbă 3-5 minute, apoi se lasă să se răcească.
Jeleul rezultat se consumă ca atare. Are efecte calmante și emoliente asupra gâtului.
Lipsă de energie
Ceaiul de cimbrișor poate fi servit dimineața sau la gustări, în loc de cafea.
Acesta se prepară dintr-o crenguță și 1 cană de apă. După ce începe să fiarbă, se stinge focul. Se pune capacul și se lasă la infuzat 10 minute. Se poate aromatiza cu suc de lămâie și miere.
Disfuncții hepatice
Cimbrișorul acționează ca un agent stimulator și protector asupra celulei hepatice.
În aceste scopuri se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă și 250 ml de apă clocotită. Se consumă câte 2 ceaiuri pe zi.
Bronșită, astm bronșic, laringită, traheită, tuse
Se pun 1-2 lingurițe de pulbere de cimbrișor la infuzat pentru 15 minute într-o cană cu apă clocotită. se consumă câte 2 căni pe zi.
Căderea părului
Se face un decoct concentrat din cimbrișor, cu care se spală pielea capului și părul. Are efect fortifiant. Combate căderea părului, infecțiile scalpului și mătreața.
Răni, ulcerații
Se face un decoct din 1-2 linguri de cimbrișor și 250 ml de apă. Planta se fierbe 10 minute, apoi se stinge focul și se mai lasă la infuzat încă un sfert de oră.
Cu ceaiul strecurat se fac tamponări sau spălături ale zonelor afectate.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru rinita alergică:
Un remediu naturist eficient pentru rinită și alte boli alergice, confirmat de studiile științifice
Pentru cei care nu pot scăpa de rinita alergică – un tratament naturist care dă roade
Antihistaminice naturale – alimente care ameliorează simptomele de rinită alergică
Ceaiul de ciuboțica-cucului – util în tuse, rinită, rinosinuzită, nevralgii
Surse articol:
1. Dr. Marc Bosquet, Cimbrișor, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 169-170
2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Cimbrișor, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, pp. 134-135