Antihistaminice naturale – alimente care ameliorează simptomele de rinită alergică
Rinita alergică este o afecțiune care nu poate fi tratată definitiv. Ea trebuie ținută sub control cu ajutorul medicamentelor și a dietei.
Severitatea simptomelor poate fi redusă cu ajutorul unor alimente care acționează ca niște antihistaminice naturale.
Cuprins
Alimente benefice în rinită alergică
Din categoria alimentelor care atenuează simptomele de rinită fac parte fructele și legumele.
Alimente bogate în quercetină
Quercetina este un flavonoid care are un efect stabilizator asupra mastocitelor. Reduce inflamația și acționează ca un antihistaminic natural.
Cele mai mari niveluri de quercetină se găsesc în:
→ mere, fructele de pădure, tomate, struguri și ceapă.
Alimente bogate în vitamina C
Vitamina C reduce răspunsul histaminic bronșic la persoanele cu rinită alergică. Unele studii sugerează că această vitamină inhibă histamina și efectele ei.
Citește și – O companie a descoperit un remediu care poate reduce simptomele de rinită alergică
Cele mai bune surse de vitamina C sunt:
→ pătrunjelul, ardeiul gras, broccoli, măceșele, cătina, aronia, fructele citrice.
Peștele și uleiul de pește
Studiile au corelat consumul de pește cu o incidență mai mică a bolilor alergice.
Potrivit unui studiu publicat în 2018 în jurnalul „Pediatric Allergy and Immunology”, peștele reduce rinita alergică la copii cu vârsta de 12 ani.
Rezultate similare au fost obținute într-un studiu pe femei japoneze cu rinită alergică, apărut în 2007 în Jurnalul Colegiului American de Nutriție.
Administrat în primele 12 luni de viață, peștele reduce riscul de rinită alergice. Acest efect protector se datorează conținutului de acizi grași esențiali Omega-3 (EPA și DHA).
Somonul sălbatic are cel mai mare conținut de Omega-3.
Ghimbirul
Conform unui studiu publicat în 2016 în „The Journal of Nutritional Biochemistry”, ghimbirul previne rinita alergică.
Unul din compușii săi activi (6-ginerol) ere efecte imunosupresoare prin inactivarea celulelor T.
Mai exact, ghimbirul modulează răspunsurile sistemului imunitar. Reduce și previne declanșarea simptomelor de rinită alergică.
În plus, are efecte decongestionante și antiinflamatoare. Preparatele din ghimbir ușurează diverse simptome de la nivelul sinusurilor și gâtului.
Curcumina
Curcumina – compusul activ principal din turmeric – ameliorează simptomele respiratorii la pacienții cu rinită alergicăperenă. Este concluzia unui studiu clinic publicat în jurnalul „Annals of Allergy Asthma & Immunology”.
Curcumina suprimă interkelukinele (IL-4 ) și calmează rinoreea, strănutul și congestia nazală.
Mierea
Dr. Josh Axe recomandă o linguriță de miere locală pe zi pentru prevenirea rinitelor alergice. Este important ca mierea să provină din zona în care locuiți.
Aceasta pregătește practic corpul pentru expunerea la polenul pe care îl eliberează florile și plantele din care albinele fabrică mierea.
Mierea locală ajută corpul să capete o imunitate naturală la aceste polenuri și să se adapteze mai ușor la ele.
Citește și – Rinita alergică? Stai departe de alimente care îți agravează simptomele
Alte alimente benefice în rinita alergică sunt bananele, bananele, pepenele galben și ananasul, bogate în enzime.
Se pot lua de asemenea suplimente de probiotice.
Surse articol:
1. J J Medicine, Best and worst food to eat with hay fever (allergic rhinits): https://www.youtube.com/watch?v=tSmgSPUu2mw&ab_channel=JJMedicine
2. Josh Axe, Natural home remedies for allergies: https://www.youtube.com/watch?v=F4Kmmnp5qbY&ab_channel=Dr.JoshAxe