Salvia reduce creșterea în greutate, colesterolul și glicemia

Articol bazat pe studii științifice

Salvia este una din acele plante cu proprietăți multi-vindecătoare. Nu în mod întâmplător a apărut acel vechi proverb care zice: „De ce să moară omul cât timp crește salvia în grădină?”

Salvia este antidiabetică, antinevralgică, antiseptică, anxiolitică, depurativă, detoxifiantă, dezinfectantă, antiastmatice, hipoglicemiantă, sedativă, venotonică, carminativă, antireumatică. Și lista poate continua.

Salvia reduce cresterea in greutate, colesterolul si glicemia

Salvia reduce cresterea in greutate, colesterolul si glicemia

Această plantă este utilă în afecțiuni respiratorii, nervoase, digestive, pelviene, vasculare, cerebrale, hormonale, neurodegenerative, cardiovasculare, metabolice.

Salvia ajută la reglarea glandelor

Este important să știm că salvia dă rezultate bune acolo unde există un dezechilibru al glandelor. Din acest motiv este benefică în diabet, obezitate și afecțiunile cu substrat hormonal.

Cercetătorul Eugen Giurgiu o recomandă persoanelor care au probleme cu greutatea corporală. Acesta susține că salvia combate obezitatea prin faptul că ajută la reglarea glandulară.

Fiind un bun agent digestiv, stimulează eliminarea mai rapidă a mâncării din stomac, spune autorul.

Salvia combate sindromul metabolic

Speciile de salvie conțin antioxidanți care reduc stresul oxidativ și bolile asociate cu acesta, precum obezitatea și diabetul.

Flavonoizii și acizii fenolici sunt principalii antioxidanți din salvie. Aceștia scad riscul de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni care include hipertensiunea arterială, dislipidemia și obezitatea.

Mai exact, acești compuși inhibă activitatea unor enzime digestive implicate în metabolismul lipidelor și carbohidraților (alfa-glucozidază, alfa-amilază și lipaza pancreatică).

Studii pe efectele anti-obezitate ale salviei

Datorită faptului că inhibă activitatea lipazei pancreatice, salvia este eficientă în scăderea greutății corporale și a obezității.

Polifenolii din plante combat creșterea greutății corporale, formarea depozitelor de grăsime și apariția disfuncțiilor adipocitelor.

Salvia conține acid carnosic, un compus care reduce creșterea greutății corporale și acumularea de grăsime.

Un studiu apărut în 2012 în „Egyptian Journal of Nutrition and Health” a confirmat că salvia îmbunătățește greutatea corporală, profilul lipidelor, funcția ficatului, nivelurile de glucoză și hormoni.

Studiul a fost efectuat pe șobolani obezi, hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Adaosul de salvie a redus valorile serice ale colesterolului, trigliceridelelor, colesterolului LDL, colesterolului VLDL-c și glucozei. A crescut colesterolul HDL, a îmbunătățit nivelurile de T3 și leptină.

Conform unui studiu apărut în 2020 în „Journal of Food Biochemistry”, adăugarea salviei în dieta femelelor șobolan cu ovarele scoase (ovarectomie) a redus creșterea în greutate și stresul oxidativ cauzate de deficitul de estrogen.

Ceaiul de salvie – util în curele de slăbire

Persoanele supraponderale pot include ceaiul de salvie în dieta de slăbit. Dr. Giurgiu recomandă consumul a 3 căni cu ceai de salvie pe zi.

Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă și 250 ml de apă clocotită. După 10 minute de infuzare, se strecoară. Se bea cald, cu un sfert de oră înainte de mesele principale ale zilei.

Ceaiul de salvie poate fi util și în alte afecțiuni, precum:

  • diabet
  • digestie lentă
  • constipații
  • gripă
  • astm
  • infecții ale gâtului
  • infecții respiratorii

Precauții și contraindicații

Salvia nu trebuie administrată în cantități mari. La unele persoanele sensibile poate cauza convulsii.

Este contraindicată celor cu epilepsie și femeilor gravide. Diabeticii trebuie să își monitorizeze glicemia pe durata unei curei cu salvie.

Articole similare

Vă recomandăm și alte articole utile despre salvie:

Ceaiul de salvie are efecte tonice în debilitatea sistemului nervos și a stomacului
Suc de salvie şi lămâie pentru slăbit – cum se face cura
Cura cu salvie pentru reducerea stresului și anxietății – dr. Eugen Giurgiu
Pudra de salvie întărește dinții și gingiile, albește dantura și împrospătează respirația

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Salvia, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 196-210
2. Afonso, Andrea F., Olívia R. Pereira, and Susana M. Cardoso. 2021. „SalviaSpecies as Nutraceuticals: Focus on Antioxidant, Antidiabetic and Anti-Obesity Properties” Applied Sciences 11, no. 20: 9365. https://doi.org/10.3390/app11209365
3. Eman EI-Serwy, Mohamed, Abd EI-Hameid, Influence of Sage (Salvia Officinalis L.) and Purslane (Portulaca Oleracea L.) on Weight Reduction and Some Biochemical Parameters in Rats Suffering from Obesity, Nutrition and Food Science Dept., Faculty of Home Economics, Helwan University, 10.21608/EJNH.2012.4807: https://ejnh.journals.ekb.eg/article_4807.html
4. Hamidpour M, Hamidpour R, Hamidpour S, Shahlari M. Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. J Tradit Complement Med. 2014 Apr;4(2):82-8. doi: 10.4103/2225-4110.130373. PMID: 24860730; PMCID: PMC4003706.
5. Fatma Koubaa-Ghorbel, Mariem Chaâbane, Hajer Jdidi, Mouna Turki, Fatma Makni-Ayadi, Abdelfattah El Feki, Salvia officinalis mitigates uterus and liver damages induced by an estrogen deficiency in ovariectomized rats, Journal of Food Biochemistry, Volume 45, Issue5, May 2021, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfbc.13542

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.