Fructele de soc – printre cele mai vândute imunostimulatoare din lume
√ Bazat pe studii științifice
Anul 2019 a fost unul extrem de prolific pentru comercianții de produse din soc. Ascensiunea lor a început în 2018.
Popularitatea acestor suplimente a continuat să crească și în 2020. Cererea este la fel de mare în 2021.
Pandemia de COVID-19 nu a făcut decât să consolideze poziția lor în topul celor mai bine vândute produse pentru imunitate.
Cuprins
Fructele de soc – tonice imunitare naturale
Fructele de soc sunt cunoscute în întreaga lume pentru efectele lor imunostimulatoare.
Socul (Sambucus nigra) face parte din categoria remediilor recomandate în răceală și gripă.
Sunt folosite atât florile, cât și fructele. Beneficiile cele mai mari în apărarea antioxidantă și imunitară le au însă fructele.
Acestea sunt foarte bogate în compuși antioxidanți: flavonoide (rutină, quercetină), antocianini, compuși fenolici (acid galic, acid gentisic). Conțin proteine și Omega-3.
Citește și – Socul (flori și fructe) – utilizări medicinale recomandate de dr. C-tin Pârvu
Combat numeroase tipuri de viruși
Au proprietăți antivirale impresionante. Inhibă 10 virusuri gripale, inclusiv virusul SARS-CoV-2.
Studiile au demonstrat că reduc semnificativ simptomele afecțiunilor respiratorii și scurtează durata bolii.
Suplimentele care conțin fructe de soc ar putea fi mai eficiente decât Oseltamivir în reducerea complicațiilor cauzate de gripă.
Citește și – Fructele de soc combat 10 tulpini de virusuri gripale, inclusiv Coronavius
Au activitate probiotică
Mai mult decât atât, fructele de soc au și calități prebiotice.
Un studiu in vitro din 2012 a dezvăluit că glucozidul cianidin-3 din fructele de soc cresc populațiile de bacterii intestinale benefice.
Totodată, inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene.
Potrivit cercetătorilor, fructele de soc ar putea fi o alternativă bună la antiobioticele utilizate în mod greșit în infecțiile virale respiratorii.
Recoltarea fructelor de soc
Socul este un arbust spontan pe teritoriul țării noastre. Fructele se culeg toamna, în intervalul septembrie-octombrie, când au ajuns la maturitate.
Semnul este culoarea neagră. Se taie toată inflorescența. Se usucă la soare, sau în poduri cu acoperiș de tablă.
După ce s-au uscat, se scutură de bace și se păstrează în pungi de hârtie. Atenție, fructele de soc nu trebuie consumate crude (verzi), ci doar atunci când s-au copt complet și au devenit negre la culoare. Altfel pot fi toxice.
Citește și – Siropul de fructe de soc cu ghimbir și cuișoare – cel mai bun remediu antiviral pentru sezonul rece
Produse din fructe de soc standardizate
Magazinele naturiste comercializează fructele de soc sub formă de tinctură, sirop, capsule sau jeleuri pentru copii.
Un astfel de produs este „Sambucol”, comercializat în diverse forme. Unele conțin și vitamina C, zinc sau alte ingrediente pentru susținerea imunității.
Studiile au arătat că Sambucol ajută la activarea sistemului imunitar. Este util și în procesul inflamator, atât la persoanele bolnave, cât și la cei sănătoși.
Sambucol are efecte imunoprotectoare și imunostimulatoare la bolnavii de cancer sau SIDA și poate fi administrat în paralel cu tratamentele convenționale.
Atenție la produsele contrafăcute
Chris Tower de la Artemis International a declarat că în criza epidemiologică actuală, cererea pentru produse din soc a crescut cu 400%!
Din acest motiv există riscul falsificării acestor suplimente. Experții îndeamnă consumatorii să aleagă produse de calitate, de la firme de încredere.
Produsele autentice din soc au o culoare închisă, dată de antocianini. Preparatele care au o nuanță albă sau galbenă nu conțin soc.
Surse articol:
1. Sebastian Krawiec, Elderberry growth was huge in 2019. Here’s why. 2020 Ingredient trends to watch for foods, drinks, and dietary supplements, Nutritional Outlook, Nutritional Outlook Vol. 23 No. 1, Volume 23, Issue 1, February 4, 2020: https://www.nutritionaloutlook.com/view/elderberry-growth-was-huge-2019-heres-why-2020-ingredient-trends-watch-foods-drinks-and
2. Sebastian Krawiec, How elderberry became an immune-health superstar last year. 2021 Ingredient trends to watch for food, drinks, and dietary supplements, Nutritional Outlook, Nutritional Outlook Vol. 24 No. 1, Volume 24, Issue 1, February 12, 2021: https://www.nutritionaloutlook.com/view/how-elderberry-became-an-immune-health-superstar-last-year-2021-ingredient-trends-to-watch-for-food-drinks-and-dietary-supplements
3. Mike Straus, Elderberry expands in supplements, food, and beverages, Nutritional Outlook, Nutritional Outlook Vol. 23 No. 7, Volume 23, Issue 7, August 3, 2020: https://www.nutritionaloutlook.com/view/elderberry-expands-in-supplements-food-and-beverages
4. L Susan Wieland, Vanessa Piechotta, Termeh Feinberg, Emilie Ludeman, Brian Hutton, Salmaan Kanji, Dugald Seely, Chantelle Garritty, Elderberry for prevention and treatment of viral respiratory illnesses: a systematic review, BMC Complement Med Ther. 2021 Apr 7;21(1):112: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33827515/
5. Jessie Hawkins, Colby Baker, Lindsey Cherry, Elizabeth Dunne, Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials, Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670267/
6. V Barak, T Halperin, I Kalickman, The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines, Eur Cytokine Netw. Apr-Jun 2001;12(2):290-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11399518/
7. Rubén Domínguez, Leilei Zhang, Gabriele Rocchetti, Luigi Lucini, Mirian Pateiro, Paulo E S Munekata, José M Lorenzo, Elderberry (Sambucus nigra L.) as potential source of antioxidants. Characterization, optimization of extraction parameters and bioactive properties, ood Chem. 2020 Nov 15;330:127266: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32540528/