MORCOVUL ca medicament – recomandările fitoterapeutului Ovidiu Bojor

Spre deosebire de multe alte alimente, morcovii au fost folosiți inițial ca medicament, și mai apoi ca o sursă obișnuită de hrană. În ultimii ani, sucul din morcov a ajuns foarte renumit pentru efectele sale terapeutice, inclusiv împotriva cancerului.

Morcovi - Beneficii

Morcovi – Beneficii

Ce conțin morcovii

• apă (80%)
• vitamina A (1120 mg%)
• potasiu (235 mg%)
• calciu (30 mg%)
• fosfor (25 mg%)
• cantității mici de vitaminele B1, B2, B3, C și K, magneziu, sulf, cupru

Pentru a beneficia de toți acești nutrienți, este important ca morcovii să nu se curețe de coajă, ci să se spele cu o perie.

Utilizări terapeutice

– Afecțiuni digestive. Morcovii ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind utili atât în constipație, cât și în diaree. Este recomandat în dispepsie acută și diareea sugarilor. Morcovii reduc inflamațiile gastrointestinale și ajută în gastrita hiperacidă și ulcerul gastroduodenal (inclusiv în ulcerul cu hemoragii).

– Afecțiuni ale ficatului. Consumul de morcovi este util în majoritatea bolilor ficatului, fiind folosit din vechi timpuri pentru tratarea icterului. Are efecte coleretice (stimulează secreția biliară a ficatului), colagoge (favorizează evacuarea bilei în duoden) și regenerante pentru parenchimul hepatic.

– Litiaza urică, reumatism, gută, artritism. Morcovul impresionează mai ales prin efectele sale diuretice. Consumul acestei rădăcinoase poate crește de două mai mult volumul urinei decât în mod normal, acest lucru ajutând la eliminarea acidului uric și la ameliorarea afecțiunilor asociate acumulării excesive de acid uric.

– Vitaminizant. Datorită bogăției și diversității de vitamine pe care le conține, morcovul este important pentru alimentația copiilor, deoarece ajută creșterea, dar și pentru cei bolnăvicioși, întrucât mărește rezistența la infecții. Nu în ultimul rând, consumul de morcov crud îmbunătățește vederea.

– Anemie, convalescență. Morcovii are un efect important de regenerare a globulelor roșii.

Afecțiuni respiratorii. Morcovul are o acțiune benefică asupra aparatului respirator, fiind indicat în astm și bronșită cronică.

– Diabet. Studiile recente au descoperit că morcovii au efecte hipoglicemiante (de scădere a nivelului de zahăr din sânge).

– Boli de piele. Datorită efectului său depurativ, morcovul stimulează eliminarea toxinelor și la curățirea sau îmbunătățirea aspectului pielii. Este util în dermatoze. Mai mult, morcovii au proprietăți anti-îmbătrânire, prin care previne formarea ridurilor. Se poate tampona tenul cu suc de morcov. Tot la nivel extern, morcovul ajută oprirea hemoragiilor, reduce durerile și cicatrizează rănile. Poate fi util în ulcerații, eczeme, pecingine și degerături, abcese și cancer de sân. Se pot aplica în aceste cazuri cataplasme cu morcov ras.

Moduri de consum

Morcovul se poate consuma ca atare, în stare crudă. Sau se poate administra sub formă de suc, câte 100 ml dimineața, pentru eliminarea toxinelor și a acidului uric.

Sursă:”Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. da si morcovul dar dacà legumele / fructele sunt din gràdina ta BIO = 100% farmacia verde ……… Dumnezeu ne a làsat floarea floare hrana din gràdina ta ( EDEN ) …..si etc dar astàzi mafia laboratoarelor totu i modificat genetic ….rosia nu mai este rosia pe care a làsat o D-zeu si toate plantele + animalele …criminalii cercetàtorii comerciantii àstia care pun stàpînire pe planeta asta se cred Dumnezeii noi suntem cobaii lor adicà nu conteazà cà distrug totul sà iasà banii banii … ((( cine pune stàpînire pe hranà controleazà lumea ….. cam sunà frumos pentru ei ………….. dar vaccinurile dar àstia cu undele Schumann , HAARP ………care umblà la undele pàmîntului + ne controleazà , comportamentul , gîndurile si asta a luat amploare de la – II -lea ràzboi criminalii àstia modificà si clima la scarà planetarà ……………..dupà cum vàd lumea a cam început sà realizeze cà totu i TOXIC hrana , medicamentele , aerul , apa … au început sà iasà în stadà sà manifesteze …………………………………

  2. Eu consum o cana de suc in fiecare zi , dar la pranz , deoarece dimineata mananc 3-4 fructe diferite . Fructele si legumele nu se consuma la aceeasi masa .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.