Roșiile scad vâscozitatea sângelui, previn accidentele vasculare cerebrale și afecțiunile inimii – dr. Eugen Giurgiu

Biologul române Eugen Giurgiu are un capitol dedicat tomatelor în cartea sa despre cele mai folosite plante și alimente pentru vindecare.

Autorul menționează beneficiile lor asupra sănătății, în special asupra aparatului cardiovascular.

Rosiile scad vascozitatea sangelui, previn accidentele vasculare cerebrale si afectiunile inimii – dr. Eugen Giurgiu

Rosiile scad vascozitatea sangelui, previn accidentele vasculare cerebrale si afectiunile inimii – dr. Eugen Giurgiu

Pătlăgelele roșii sunt plante legumicole a căror existență pe acest pământ durează de milenii. Potrivit izvoarelor istorice, roșiile datează din anul 200 î.Hr.

Primele popoare care le-au cultivat sunt cele din America de Sud. Incașii le numeau „tomatl”, care înseamnă „poamă mare”.

În medicina tradițională românească, tulpinile și vrejile se foloseau la băi reumatice, iar fructele erau aplicate pe față pentru acnee.

Ce conțin roșiile

În compoziția tomatelor se găsesc acizi esențiali aminați importanți pentru formarea proteinelor. Acești compuși nu pot fi creați de către organism.

Roșia este plină de apă (90%) și de aceea se digeră foarte ușor. Are proteide, acizi organici, glucide, minerale, oligoelemente și compuși antioxidanți.

Se remarcă prin conținutul de calciu, fosfor, fier, magneziu, cupru, zinc, vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP, E, K, acid folic și carotenoide (beta-caroten, licopen).

Ce proprietăți au roșiile

Roșiile au proprietăți antioxidante, cardioprotectoare și anticancerigene. Au de asemenea activitate antiartimică, depurativă și diuretică, energetică, hipocolesterolemiantă, hipotensivă, remineralizantă și revitalizantă.

Roșia fluidizează sângele, dizolvă acidul uric și ajută la echilibrarea celulelor.

Biologul Eugen Giurgiu notează că roșiile influențează în mod pozitiv diverse sisteme și organe ale corpului.

Sunt benefice pentru sistemul endocrin, sistemul nervos, sistemul cardiovascular, sistemul osos, ochi și piele.

Unul din aminoacizii săi – treonină – ajută la regenerarea țesuturilor, iar lizina contribuie la producerea de anticorpi.

Licopenul este cel mai valoros antioxidant din tomate. Acestea încetinește îmbătrânirea corpului la nivel celular, previne bolile degenerative, afecțiunile cardiovasculare și cancerele.

Alimentul inimii și vaselor de sânge

Tomatele sunt printre cele mai sănătoase alimente pentru inimă. Cardiacii ar trebuie să le includă în meniurile lor zilnice. Ele au deopotrivă rol protector și curativ în afecțiunile cardiovasculare.

Acidul folic ce se găsește în pătlăgelele roșii scade homocisteina – care în cantități mari favorizează apariția bolilor cardiace. Nivelurile crescute de homocisteină au fost asociate cu un risc mai mare de infarct miocardic acut, accidente cerebro-vasculare și afecțiuni vasculare ale memebrelor.

Valorile crescute ale homocisteinei predispun de asemenea la hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, ateroscleroză sau tromboze.

Fitosterolii din roșii contribuie la scăderea valorii colesterolului sangvin.

Iată ce scrie dr. Giurgiu despre acțiunea benefică a roșiilor asupra sistemului cardiovascular:

Acționează asupra ischemiei cardiace și afecțiunilor degenerative ale vaselor de sânge, împotriva aritmiilor cardiace, reducând astfel riscul accidentelor vasculare, al tromboflebitelor, al arteriosclerozei și al reumatismului”.

În ce boli ajută roșiile

Consumul de tomate roșii este indicat în mod special în următoarele cazuri:

  • accidente vasculare cerebrale
  • aritmie cardiacă
  • arterioscleroză
  • diabet
  • hipervâscozitate sangvină
  • insuficiență cardiacă cu edeme
  • ischemie cardiacă
  • tromboflebită

Accident vascular cerebral

Fie că ați avut un AVC sau vreți să preveniți unul viitor, mâncați roșii. Compușii lor – licopenul, vitamina B6 și vitamina C – mențin vasele sangvine flexibile și totodată rezistente.

Populațiile din zona mediteraneană care mănâncă roșii în mod regulat au o incidență mai mică de boli cardiovasculare.

Afecțiuni cardiace și vasculare

Dacă vreți să preîntâmpinați bolile cardiovasculare și degenerarea vaselor de sânge, consumați zilnic suc de roșii proaspăt, preparat la storcătorul de fructe. Acesta trebuie servit înainte de mesele principale ale zilei.

Doza indicată este 1 pahar, de 3 ori pe zi, în cure de 30 de zile. Este un remediu foarte bun pentru reducerea cheagurilor și totodată pentru prevenirea formării unor cheaguri noi.

Aritmie cardiacă

Roșiile susțin activitatea normală a ritmului cardiac prin conținutul lor de potasiu, enzime, acizi organici, vitamina A și complexul B.

Dr. Eugen Giurgiu recomandă, și în acest caz, consumul de suc de roșii. Administrarea se face la fel ca în cazul de mai sus. Este recomandată și în ischemie cardiacă.

Arterioscleroză

Persoanele care suferă de arterioscleroză ar trebui să consume zilnic roșii cu usturoi. Pasați 3 roșii coapte bine și amestecați-le cu un cățel de usturoi răzuit. Serviți pasta pe pâine prăjită sau face bruschette.

Puteți urma această cură pe toată perioada verii, cât ține sezonul de roșii.

Sânge îngroșat

Datorită faptului că fludifică sângele, roșiile îmbunătățesc circulația sangvină. Ajută de asemenea la reglarea tranzitului intestinal.

În acest scop se poate face o cură cu roșii și tărâțe. Se pune de cu seară 1 lingură de tărâțe la înmuiat într-un pahar cu apă. Se consumă a doua zi dimineață. Așteptați 20 de minute, apoi mâncați 2-3 roșii coapte bine.

Tromboflebită

Dacă aveți cheaguri de sânge și vreți să le diminuați sau să le preveniți, consumați suc de roșii.

Biologul Eugen Giurgiu recomandă câte 1 pahar (200 ml) de suc de roșii, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Cura durează 1 lună de zile.

Este un tratament salvator pentru această afecțiune, deoarece sucul de roșii ajută la diminuarea cheagurilor de sânge și nu mai permite formarea altora”.

Sucul de roșii proaspăt este indicat și fumătorilor care au un risc mai mare de tromboflebită.

Insuficiență cariacă cu edeme

Persoanele care suferă de această afecțiune pot consuma în fiecare dimineață o pastă din 2 roșii zdrobite și amestecate cu puțin ulei de măsline și pătrunjel verde.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Mâncărică de roșii cu ovăz – rețetă indiană pentru slăbit
Cura cu roșii – favorabilă persoanelor cu reumatism sau gută
Pasta de roșii – un protector cardiac nebănuit!
Roșiile pot preveni bolile gastrice cauzate de Helicobacter pylori

Sursă articol: Eugen Giurgiu, Pătlăgeaua-roșie, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 134-148

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.