Roșiile pot preveni bolile gastrice cauzate de Helicobacter pylori

Articol documentat

Roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant care inhibă activarea căilor implicate în cancerul gastric indus de Helicobacter pylori.

Un studiu publicat în octombrie 2019 în jurnalul „Nutrition Research” a arătat că licopenul ar putea ajuta la prevenirea afecțiunilor gastrice asociate cu Helicobater pylori.

Rosiile pot preveni bolile gastrice cauzate de Helicobacter pylori

Rosiile pot preveni bolile gastrice cauzate de Helicobacter pylori

Licopenul atenuează înmulțirea excesivă a celulelor epiteliale gastrice

Cercetătorii coreeni de la Universitatea Yonsei au testat efectele licopenului pe celule gastrice afectate de infecția cu H. pylori.

Helicobacter pylori este o bacterie care colonizează în mod normal stomacul. Înmulțirea sa excesivă poate duce însă la apariția afecțiunilor gastrice, inclusiv a cancerului gastric.

Acest patogen mărește rata de generare a speciilor de oxigen reactiv, care activează căi de semnalizare în celulele epiteliale gastrice.

Speciile de oxigen reactiv sunt implicate în hiperproliferarea celulară, adică în creșterea (anormală a) numărului celulelor, asociată cu cancerul.

Hiperproliferarea este asociată cu dezvoltarea cancerului.

Licopenul acționează ca un antioxidant cu activități anticancerigene.

Acesta inhibă speciile de oxigen reactiv și suprimă creșterea celulelor.

Citește și – Trei ceaiuri care combat eficient infecția cu Helicobacter pylori

Alimente bogate în licopen

Majoritatea (dacă nu toate) legumele și fructele de culoare roșie conțin licopen.

Roșiile sunt însă cea mai bogată sursă.

Circa 85% din licopenul alimentar provine din consumul de tomate, sosurile de tomate și alte preparate din tomate.

Pe primul loc se află roșiile uscate, urmate de pasta de tomate, ketchup, supa de roșii, salsa, sosurile de roșii și roșiile crude.

După cum puteți vedea, roșiile proaspete, consumate ca atare, oferă cele mai mici doze de licopen.

Asta deoarece prepararea termică mărește concentrația acestui antioxidant.

Licopenul din roșiile gătite cu puțin ulei sau grăsime (precum sosul de roșii) este absorbit mai ușor de corp comparativ cu sucul de roșii crude.

Alte alimente care oferă cantități bune de licopen sunt:

  • pepenele verde
  • guava, papaya
  • grepfrutul roz
  • ardeii grași gătiți

Citește și – Chimionul distruge bacteria Helicobacter pylori

Roșiile ne protejează de cancer

Consumul produselor din roșii ne pot oferi mai multă protecție împotriva bolilor canceroase.

Studiile au arătat că licopenul scade riscul de cancer la plămâni, stomac și prostată.

Acest antioxidant poate fi util și împotriva cancerului mamar, esofagian, cervical, pancreatic și de colon. Însă este nevoie de mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Protejează inima, oasele și creierul 

Un alt beneficiu important asociat cu licopenul este prevenirea bolilor cardiovasculare. Acest compus scade colesterolul rău (LDL) și îl crește pe cel bun (HDL).

La persoanele cu sindrom metabolic, licopenul scade riscul de deces prematur cu 39%.

Licopenul poate preveni sau întârzia apariția cataractei și a degenerescenței maculare.

A demonstrat efecte neuroprotectoare, fiind util în maladia Alzheimer și alte boli asociate bătrâneții.

Nu în ultimul rând, licopenul este corelat cu oase mai puternice.

Citește și – Câteva zile numai cu roșii vor produce o dezintoxicare semnificativă a corpului

Surse articol:

1. GB Health Watch, Lycopene: https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-Lycopene-TopFoods.php
2. Breast Cancer.Org, Food Containing Lycopene: https://www.breastcancer.org/tips/nutrition/reduce_risk/foods/lycopene
3. Alina Petre, Lycopene: Health benefits and top food sources, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/lycopene

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.