Trei ceaiuri care combat eficient infecția cu Helicobacter pylori
√ Bazat pe studii științifice
Helicobacter pylori este bacteria răspunzătoare pentru cele mai multe cazuri de ulcer și cancer stomacal.
Cu toate acestea, rata infectării cu acest microorganism a scăzut considerabil în ultimele decenii.
Potrivit unui studiu recent, există trei plante care pot reduce coloniile de H. pylori care infectează tractul intestinal.
Cuprins
Plante testate împotriva Helicobacter pylori
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Sofia au testat 6 ceaiuri din plante împotriva tulpinilor de Helicobacter pylori:
- ceaiul vede (Camellia sinensis)
- ceaiul de sunătoare (Hypericum perforatum)
- ceaiul rooibos (Calicotome villosa)
- ceaiul de mentă (Mentha sp.)
- ceaiul de mușețel (Matricaria chamomilla)
- ceaiul de tei (Tilia sp.)
Analiza comparativă a arătat că doar trei din aceste ceaiuri pot fi utile împotriva infectării cu H. pylori.
Ceaiul verde, ceaiul de sunătoare și ceaiul rooibos au avut efecte inhibitoare individuale contra patogenului.
Cel mai eficient a fost ceaiul verde.
Citește și – Când trebuie să faci un test pentru Helicobacter pylori?
Trei ceaiuri care combat eficient infecția cu Helicobacter pylori
60% din tulpinile de Helicobacter pylori au fost inhibate în următoarele proporții:
- 82% de către ceaiul verde
- 76% de ceaiul de sunătoare
- 63% de ceaiul rooibos
Efectul a apărut la 2 ore de la aplicarea tratamentului.
Autorii acestui studiu sunt de părere că cele trei ceaiuri pot fi utilizate în scop preventiv sau ca adjuvante în tratamentul infecțiilor cu Helicobacter pylori.
Pe lângă faptul că ajută la distrugerea bacteriei respective, ceaiurile testate au și alte beneficii.
Sunt antioxidante, antiinflamatoare și antitumorale.
Ceaiurile mai sus menționate stimulează imunitatea și ajută la detoxifierea organismului.
Citește și – Turmericul – eficient împotriva Helicobacter pylori și a rezistenței la antibiotice
Ceaiul verde
Ceaiul verde este una din cele mai bune surse de antioxidanți naturali.
Un studiu din 2008 a arătat că extractele de ceai verde și ceai negru ucid Helicobacter pylori în 5 ore de la tratament.
Un studiu publicat în 2015 în jurnalul „Diagnostic Microbiology and Infectious Disease” a arătat că ceaiul verde, ceaiul negru și mierea de albine reduc incidența infecțiilor cu Helicobater pylori.
Compușii din planta de ceai verde au efecte bactericide și bacteriostatice. Aceștia inhibă profund creșterea tulpinilor de Helicobacter.
Activitatea antimicrobiană se datorează concentrațiilor mari de catechine.
Ceaiul verde poate preveni inflamația mucoasei gastrice dacă este administrat înainte de expunerea la patogen.
Ceaiul verde poate combate afecțiunile gastrice asociate cu H. pylori, fără să afecteze flora intestinală benefică.
Ceaiul de sunătoare
Sunătoarea este folosită în medicina tradițională în depresie, migrene, dispesie, ulcere, dureri abdominale, infecții bacteriene, sciatică și arsuri.
Un studiu publicat în 2004 în jurnalul „Phytotherapy Research” a arătat că sunătoarea are proprietăți antimicrobiene.
Planta inhibă îndeosebi creșterea bacteriilor gram-pozitive. Efectele antibacteriene se datorează conținutului de hipericină și hiperforină.
Un alt studiu a arătat sunătoarea eficientă și împotriva bacteriilor orale.
Ceaiul rooibos
Ceaiul rooibos are de asemenea acțiune antibacteriană. Studiile au arătat că inhibă bacteriile gram-pozitive și gram-negative: tulpini de Stafilococ auriu, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Streptococul mutant, Escherichia coli.
Citește și – 8 tratamente naturale pentru Helicobacter pylori
Surse articol:
1. Case Adams, Studies: Herbs Reduce Gut Infective H. pylori Populations, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/natural-herbs-reduce-gut-infective-h-pylori-populations/
2. Serdar Diker, Gulsen Hascelik, The Bactericidial Activity of Tea against Helicobacter pylori, March 2008, Letters in Applied Microbiology 19(5):299 – 300: https://www.researchgate.net/publication/229802581_The_Bactericidial_Activity_of_Tea_against_Helicobacter_pylori
3. Lyudmila Boyanova, Juliana Ilieva, Galina Gergova, Borislav Vladimirov, Rossen Nikolov, Ivan Mitova, Honey and green/black tea consumption may reduce the risk of Helicobacter pylori infection, Diagnostic Microbiology and Infectious Disease, Volume 82, Issue 1, May 2015, Pages 85-86, Diagnostic Microbiology and Infectious Disease: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0732889315000668
4. Chandrakant Ankolekar, David Johnson, Marcia da Silva Pinto, Kevin Johnson, Ronald Labbe, and Kalidas Shetty, Inhibitory Potential of Tea Polyphenolics and Influence of Extraction Time Against Helicobacter pylori and Lack of Inhibition of Beneficial Lactic Acid Bacteria, Journal of Medicinal FoodVol. 14, No. 11, Full Communications: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2010.0237
5. Professor T.J. Britz, Dr. R.C. Witthuhn, Dr. E. Joubert, ANTI-MICROBIAL ACTIVITY OF ROOIBOS TEA (Aspalathus Iinearis) ON FOOD SPOILAGE ORGANISMS AND POTENTIAL PATHOGENS, August 2001: https://core.ac.uk/download/pdf/37345475.pdf
6. Calin Stoicov, Reza Saffari, and JeanMarie Houghton, Green tea inhibits Helicobacter growth in vivo and in vitro: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694061/
7. Ipek Süntar, Ozlem Oyardı, Esra Küpeli Akkol & Berrin Ozçelik (2016) Antimicrobial effect of the extracts from Hypericum perforatum against oral bacteria and biofilm formation, Pharmaceutical Biology, 54:6, 1065-1070, DOI: 10.3109/13880209.2015.1102948
8. Pinarosa Avato, Aldo Moro, F Raffo, G Guglielmi, C Vitali, Antonio Rosato, Extracts from St John’s Wort and their antiMicrobial Activity, March 2004Phytotherapy Research 18(3):230-2, research Gate: https://www.researchgate.net/publication/8600573_Extracts_from_St_John’s_Wort_and_their_antiMicrobial_Activity