Pasta de roșii – un protector cardiac nebănuit!
Banala pastă de roșii este un protector cardiac impresionant. Cel puțin așa arată studiile științifice.
O folosim deseori la gătit, dar nu știm cât de sănătoasă este.

Pasta de rosii– un protector cardiac nebanuit: Jcomp
Secretul ei constă în cantitatea mare de licopen. Acest antioxidant sporește în momentul în care roșiile sunt preparate termic.
Cuprins
Roșiile – cea mai bună sursă de licopen
Roșiile sunt cea mai bună sursă de licopen. Acest compus face parte din categoria carotenoidelor. El dă tomatelor culoarea roșie intensă.
Citește și – Câteva zile numai cu roșii vor produce o dezintoxicare semnificativă a corpului
Protejează inima și vasele de sânge
Licopenul este un antioxidant cu beneficii majore pentru sistemul cardiovascular. Nu este de mirare de ce populațiile din zona Mediteraneană – care mănâncă multe roșii și legume – au rate mai mici de boli cardiovasculare.
Studiile umane au arătat că 33 mg de licopen pe zi, din pasta de tomate, îmbunătățește funcția endotelială și cea vasculară.
Pasta de roșii și licopenul protejează sistemul cardiovascular și prin faptul că îmbunătățește profilul lipidelor din sânge (colesterolul LDL) , nivelul tensiunii arteriale.
Roșia conține și alți compuși care previne bolile de inimă, precum potasiul și vitaminele antiinflamatoare.
Consumul de preparate din roșii ajută per ansamblu la scăderea riscului de hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, aritmie, ischemie cardiacă, tromboze și ateroscleroză.
Cercetările pe femei sugerează că acest compus protejează și împotriva daunele produse de razele ultraviolete.
Reduce riscul multor tipuri de cancer
În ceea ce-i privește pe bărbați, licopenul ajută la prevenirea cancerului de prostată.
Fitoterapeutul Constantin Milică notează că licopenul poate reduce riscul și altor tipuri de cancer, precum cel mamar, pulmonar, gastric, esofagian, faringian, pancreatic, colorectal, ovarian și cervical.
Proprietățile anticancerigene sunt date și de unii acizi – acidul clorgenic și acidul cumaric. Acestea, dar și cele cardioprotectoare, sunt potențate de asocierea tomatelor cu usturoi.
Citește și – Roșii cu usturoi – o combinație eficientă în virozele respiratorii și afecțiunile cardiovasculare
Roșiile gătite sunt mai sănătoase decât cele crude
Spre deosebire de alte legume, tomatele sunt mai sănătoase gătite decât crude.
Studiile au arătat că prin fierbere, nivelul de licopen crește foarte mult (mai ales dacă se adaugă ulei de măsline).
Totodată, acest compus se absoarbe mai bine din roșiile gătite decât din roșiile proaspete.
Două linguri de pastă de tomate conțin:
- 29 mg de licopen
- 26 de calorii
- 6 g de carbohidrați
- 0,2 g de grăsimi
- 10% din DZR de cupru, potasiu și vitamina C
Este totodată o sursă bună fibre.
Este indicat să preparați pasta de tomate în casă. Cea cumpărată conține aditivi nedoriți și multe calorii, care provin din adaos de zahăr, uleiuri vegetale și multă sare.
Este mult mai ieftin să o faceți singuri. În plus, puteți adăuga și mirodenii sau plante aromatice.
Citește și – Cum să faci pastă de tomate pentru iarnă – la pungi sau borcane
Moduri de utilizare
Pasta de roșii poate fi folosită ca bază pentru pizza sau bruschette, ori ca sos pentru paste.
Poate fi adăugată în omlete, orez fiert, supe, ciorbe, tocănițe, ghiveci, mariante, rețete cu pește sau carne.
Este un ingredient hipocaloric, util în curele de slăbire.
Surse articol:
1. Michael Joseph, The Benefits of Tomato Paste, Nutrition Advance: https://www.nutritionadvance.com/tomato-paste-benefits/
2. Andrea Dalbeni, Davide Treggiari, Angela Tagetti, Michele Bevilaqua, Sara Bonafini, Martina Montagnana, Giuliana Scaturro, Pietro Minuz, and Cristiano Fava, Positive Effects of Tomato Paste on Vascular Function After a Fat Meal in Male Healthy Subjects, Nutrients. 2018 Sep; 10(9): 1310: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163719/
3. Eun-Sun Hwang, Phyllis E Bowen, Effects of lycopene and tomato paste extracts on DNA and lipid oxidation in LNCaP human prostate cancer cells, Biofactors. 2005;23(2):97-105: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16179751/
4. C Gärtner, W Stahl, H Sies, Lycopene is more bioavailable from tomato paste than from fresh tomatoes, Am J Clin Nutr. 1997 Jul;66(1):116-22: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9209178/
5. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Tomatele, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 47-48