Cura cu roșii – favorabilă persoanelor cu reumatism sau gută

Roșiile – asemenea multor alte legume și fructe – au dobândit statutul de alimente „funcționale”.

Oamenii de știință numesc „funcționale” alimentele care o valoare mai mare decât cea nutrițională. Cu alte cuvinte, alimentele funcționale au rol profilactic și curativ.

Cura cu rosii pentru reumatism si guta

Cura cu rosii pentru reumatism si guta

Potrivit unui articol publicat în „Journal of Nutrition”, tomatele sunt pe locul patru în topul celor mai consumate legume proaspete.

Iar în dieta americană, se numără printre cele mai cumpărate alimente conservate.

Roșiile – bogate în licopen

Da, bulionul, pasta de roșii, ketchup-ul și alte produse din roșii sunt la fel de sănătoase precum roșiile crude. Puțini știu că prin preparare termică, nivelul lor de licopen se îmbunătățește considerabil.

Licopenul protejează împotriva cancerelor, tulburărilor cognitive și a osteoporozei.

Roșiile conțin și alți nutrienți benefici în afară de licopen, precum compuși fenolici (quercetină, kaempferol, naringenină, acid cafeic, luteină), aminoacizi esențiali (leucină, treonină, valină, histidină, lizină, arginină), acizi grași mononesaturați (acid linoleic), carotenoide (licopen și beta-carotenoide), fitosteroli (beta-sitosterol, campesterol și stigmasterol), vitamine și minerale.

În ce afecțiuni sunt benefice roșiile

Datele din studiile epidemiologice au arătat că un consum crescut de roșii scade incidența bolilor cardiovasculare și a cancerului de prostată.

Citește șiPasta de roșii – un protector cardiac nebănuit!

Dr. Eugen Giurgiu recomandă tomatele în accidentul vascular, boli de ficat, afecțiuni articulare și osoase, constipații, diabet, gripă, gută, afecțiuni reumatice, infecții respiratorii, obezitate, tromboflebită și afecțiuni ale pielii.

Cel mai simplu mod de a le consuma este în stare proaspătă, la fiecare masă.

O cură cu roșii proaspete poate însemna o cantitate de ½ – 1 kg de roșii pe zi. Acestea pot fi consumate sub formă de salată sau suc.

Citește șiRoșiile protejează oasele după menopauză 

Cura cu suc de roșii pentru reumatism și gută

Bolnavii de reumatism pot face o cură cu suc de roșii crud.

Acesta se prepară cu ajutorul storcătorului de fructe.

Dacă nu aveți un astfel de aparat, puteți trece tomatele prin mașina de tocat sau prin robot/blender, urmând a strecura sucul printr-un tifon.

Doza recomandată este de 3 pahare pe zi. Aministrarea se face înainte de masă.

Pentru efecte maxime, este esențial să se bea imediat după ce a fost extras.

Pentru îmbunătățirea gustului și atenuarea acidității, sucul de roșii se poate combina cu suc de pătrunjel, țelină sau morcov.

La fel de bună este cura cu roșii proaspete integrale. Se poate consuma până la un kilogram pe zi. Ajută la scăderea sau combaterea inflamațiilor articulare.

Datorită efectului depurativ considerabil, are beneficii și în gută.

Cura cu roșii sau suc se poate face pe tot parcursul anului, dacă aveți acces la roșii proaspete sau roșii naturale, conservate din timpul sezonului.

Citește șiCâteva zile numai cu roșii vor produce o dezintoxicare semnificativă a corpului

Precauții și contraindicații

Roșiile pot provoca simptome nedorite la cei cu gastrită hiperacidă sau colită de fermentație.

Unele persoane pot face chiar alergie la tomate, manifestate prin mâncărime, înroșirea sau inflamarea pielii. Inclusiv diareea poate fi un semn de alergie.

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Pătlăgeaua-roșie, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 139 – 148
2. Md Yousuf Ali, Abu Ali Ibn Sina, Shahad Saif Khandker, Lutfun Neesa, E M Tanvir, Alamgir Kabir, Md Ibrahim Khalil, Siew Hua Gan, Nutritional Composition and Bioactive Compounds in Tomatoes and Their Impact on Human Health and Disease: A Review, Foods. 2020 Dec 26;10(1):45: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33375293/
3. Kirstie Canene-Adams, Jessica K Campbell, Susan Zaripheh, Elizabeth H Jeffery, John W Erdman Jr, The tomato as a functional food, J Nutr. 2005 May;135(5):1226-30: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15867308/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.