Roșiile protejează oasele după menopauză 

Osul este un țesut viu, care trece constant printr-un proces de descompunere și înlocuire. După 30 de ani, înnoirea oaselor se petrece într-un ritm mult mai lent, astfel încât începem să pierdem din masa osoasă.

Osteoporoza, care înseamnă scăderea densității minerale osoase și deteriorarea țesutului osos, este mai frecvent întâlnită la persoanele care au tulburări hormonale.

Rosiile protejeaza oasele dupa menopauza 

Rosiile protejeaza oasele dupa menopauza: Freepik.com

Pierderea masei osoase – cauze

Un nivel crescut de hormon tiroidian (fie din cauza hipertiroidiei, fie din cauza consumului de hormoni sintetici pentru tratarea hipotiroidiei) poate duce la pierderea osoasă.

La femei, menopauza este un alt factor de risc pentru osteoporoză. Scăderea nivelului de estrogen afectează echilibrul dintre resorbția oaselor și formarea oaselor.

Pierderea de masă osoasă este accelerată și la bărbați din cauza scăderii nivelului de testosteron pe măsură ce înaintează în vârstă.

Inclusiv tratamentele pentru cancerul de prostată și cancerul de sân duc la diminuarea hormonilor și implicit la pierderea masei osoase.

Integritatea osoasă este afectată și de alimentație (un aport scăzut de calciu), de fumat și lipsa de mișcare fizică.

Citește și – Câteva zile numai cu roșii vor produce o dezintoxicare semnificativă a corpului

Pasta de roșii previne pierderea masei osoase

Un studiu recent a arătat că licopenul influențează pozitiv metabolismul osteoblastelor (celulele formatoare de os) și producția de colagen.

Mai mult decât atât, acest compus blochează resorbția osoasă.

Terapiile convenționale pentru osteoporoză sunt asociate cu efecte secundare severe.

Administrarea de licopen ar putea fi o strategie mai sigură pentru prevenirea pierderii de masă osoasă.

Un studiu publicat la începutul anului 2020 în „Journal of Translational Medicine” a investigat efectele licopenului asupra masei osoase la femeile aflate în perioada de după menopauză.

Au fost recrutate 78 de femei post-menopauzale. 39 dintre ele au primit în fiecare zi câte 150 ml de sos de roșii bogat în licopen, timp de 3 luni.

La femeile care nu au primit sos de roșii a fost observată o reducere a densității minerale osoase. La participantele care au primit sos de roșii, licopenul a avut un efect protector.

Citește și – Supă rustică de roșii – protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă

Licopenul protejează inima și vederea

Licopenul este un antioxidant din clasa carotenoidelor. Se găsește în tomate, produsele din tomate, pepenele verde, grepfrutul roz, ardeiul gras roșu, varza roșie, sparanghel, papaya și kaki.

Roșiile uscate și pasta de roșii sunt cele mai bune surse de licopen.

Principalele beneficii asociate cu consumul acestui antioxidant sunt: scăderea riscului de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare și a degenerescenței maculare.

Licopenul poate ajuta și la protejarea oaselor la femei, având un rol profilactic mai ales împotriva osteoporozei asociate cu menopauza și pierderea estrogenului.

Carotenoidele  au un rol important în reglarea metabolismului osos. Un aport crescut de carotenoide a fost asociat cu îmbunătățirea densității mase osoase și reducerea riscului de fracturi osteoporotice.

Licopenul are efecte antioxidante foarte puternice. Din studiul de față putem reține că licopenul poate mări rezistența osoasă și repararea osoasă prin efectele sale asupra biosintezei colagenului.

Citește și – Mâncați zilnic roșii – tămăduiesc multe boli

Surse articol:

1. Daisy Whitbread, Top 10 Foods Highest in Lycopene, My Food Data: https://www.myfooddata.com/articles/high-lycopene-foods.php
2. Meng-Xia Ji and Qi Yu, Primary osteoporosis in postmenopausal women, Chronic Dis Transl Med. 2015 Mar; 1(1): 9–13: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643776/
3. Mayo Clinic, Osteoporosis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968
4. Russo, C., Ferro, Y., Maurotti, S. et al. Lycopene and bone: an in vitro investigation and a pilot prospective clinical study. J Transl Med 18, 43 (2020). https://doi.org/10.1186/s12967-020-02238-7
5. Agata P., Tomatoes May Prevent Bone Loss in Postmenopausal Women, Herbazest: https://www.herbazest.com/news/tomatoes-may-prevent-bone-loss-in-postmenopausal-women

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.