Dacă nu faceți mișcare, calciul nu se fixează în oase!

Oasele noastre nu au nevoie doar de anumite minerale și vitamine pentru a rămâne puternice și rezistente de-a lungul anilor.

Nutriția este importantă, dar mișcarea fizică este deopotrivă importantă pentru sistemul musculo-scheletic.

Daca nu faceti miscare, calciul nu se fixeaza in oase

Daca nu faceti miscare, calciul nu se fixeaza in oase: Drazen Gizic

Mișcarea fizică întărește oasele

Exercițiile fizice sunt o componentă valoroasă a oricărui plan de menținere și îmbunătățire a sănătății. Acestea cresc rezistența musculară, reduc riscul de boli cardiovasculare și previn obezitatea. Sedentarismul în schimb, are efecte opuse.

Așa cum mușchii se întăresc prin mișcare fizică, așa și oasele se mențin puternice atunci când facem sport. Efectul de tonifiere este asemănător. Osul este un țesut viu supus schimbării, în funcție de uzura și forțele care sunt aplicate asupra lui.

Onco-nutriționistul Marius Văduva spune că cei care vor să aibă oase sănătoase trebuie să facă mișcare fizică. Nu este suficient să luăm suplimente de calciu, vitamina D sau alți nutrienți de acest fel. Acestea nu vor avea efectul scontat dacă suntem sedentari.

Este esențială pentru fixarea calciului în oase

Mișcarea fizică nu este recomandată doar pentru menținerea mobilității și densității osoase. Ea îmbunătățește echilibrul și coordonarea și previne căderile la vârstnici. Însă mai are un rol crucial. Este factor determinant pentru asimilarea nutrienților.

Persoanele cu o activitate fizică redusă au probleme de fixare a calciului în oase. Chiar dacă iau suplimentele necesare, spune fitoterapeutul.

Persoanele vârstnice trebuie să facă mișcare

Persoanele vârstnice sunt sfătuite să facă mișcare fizică în fiecare zi. Cu cât mai mult stau în casă, cu atât mai mult ajung în stare de debilitate.

„Să iasă din casă, să facă mininum 10.000 de pași. Pentru că prin această mișcare se fixează calciul în oase. Ei stând în casă, ajung, din păcate, la fracturi de șold”.

Vârstnicii care ies rar la plimbare sunt mai predispuși la căderi și rupturi de oase. La membrele care sunt mișcate se fixează mai bine calciul, spune dr. Văduva.

Antrenamentele intense cresc rezistența oaselor

Este bine să mergem pe jos, să facem plimbări și ieșiri în natură, să folosim scările. Însă exercițiile care ajută cel mai mult sistemul osos sunt cele de rezistență.

Acestea sunt recomandate adulților și nu neapărat celor care au deja o vârstă sau anumite boli, care nu le permit să facă efort fizic mare.

„Mișcare înseamnă ca pulsul să fie peste 100. Deci nu orice fel de mișcare, ci sport”.

Exercițiile fizice care ajută la construirea de oase puternice sunt antrenamentele de rezistență și ridicarea de greutăți. Mersul pe jos crește rezistența oaselor de la picioare și de la coloană, însă nu și cele de la brațe sau încheieturile mâinilor.

Nu exagerați însă, deoarece exercițiile prea intense pot crește și ele riscul de fracturi.

Tipuri de exerciții fizice care previn pierderea de masă osoasă

Iată o listă de exerciții fizice care întăresc oasele și previn pierderea de masă osoasă:

  • mersul pe jos la pas vioi
  • alergările ușoare sau rapide
  • dansul
  • săritul corzii
  • șotronul
  • tenisul
  • badmintonul
  • ping-pong
  • volei
  • jocurile în echipă
  • urcatul scărilor
  • mersul pe munte

Nu subestimați importanța mișcării fizice. Exercițiile regulate reduc rata de pierdere osoasă și ajută la conservarea țesutului osos. Este esențială pentru păstrarea echilibrului și prevenirea fracturilor.

Persoanele care au deja osteoporoză trebuie să evite cu orice preț sedentarismul și statul în casă, deoarece vor pierde masă osoasă.

Articole similare

Vă recomand și alte articole despre sănătatea oaselor:

Laptele strică și mai mult oasele la bătrânețe – adevărul trist despre lactate și osteoporoză
Alimente și medicamente care elimină calciul din oase
Cele mai bune surse de calciu natural pentru oase – un top care te va surprinde
Urzica fortifică oasele și reduce bufeurile la menopauză

Surse articol:

1. Alfa TV, Osteoporoza – soluții eficiente și nutriție adecvată cu Annemarie și Marius Văduva: https://www.youtube.com/watch?v=ZF7At2C3YkE&ab_channel=a7tv
2. OrthoInfo, Exercise and bone health: https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/exercise-and-bone-health/
3. Better Health Channel, Osteoporosis and exercise: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/osteoporosis-and-exercise

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.