Creșterea colesterolului după menopauză – cauze, riscuri și soluții

Bazat pe studii științifice

Puține femei sunt conștiente de pericolul unui nivel crescut de colesterol la menopauză.

Majoritatea lor sunt îngrijorate cu privire la alte probleme asociate cu această perioadă, precum riscul de osteoporoză sau cancer mamar.

Statisticile arată că, la femei, decesul prin bolile cardiovasculare este de 9 ori mai mare decât prin cancer la sân.

Cresterea colesterolului dupa menopauza – cauze, riscuri si solutii

Cresterea colesterolului dupa menopauza – cauze, riscuri si solutii: Freepik.com

COLESTEROLUL CRESCUT ȘI RISCUL DE BOLI CARDIOVASCULARE LA FEMEI

Deși este o etapă firească în viața unei femei, menopauza produce schimbări majore în corp.

Practic, menopauza este parte a procesului de îmbătrânire a organismului.

De aceea ea provoacă diverse probleme de sănătate.

Una din ele este creșterea colesterolului.

Citește și – Salvia menține temperatura normală a corpului la menopauză și atenuează valurile de căldură

Colesterolul crescut nu este doar o valoare pe hârtie, ci un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare.

Dr. Samia Mora de Școala de Medicină de la Harvard, specialist în medicina cardiovasculară, atenționează că este foarte importantă monitorizarea valorilor colesterolului în perioada de perimenopauză și în primii ani după instalarea menopauzei.

Asta deoarece, așa cum am scris mai sus, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la femeile postmenopauzale.

La aceasta contribuie de asemenea creșterea în greutate și creșterea tensiunii arteriale la menopauză.

COLESTEROLUL ARE O IMPORTANȚĂ CRUCIALĂ

Este important să știm că 75-80% din cantitatea totală de colesterol din corp este produsă intern.

Motivul este unul întemeiat: toate membranele celulare au nevoie de colesterol.

Această grăsime este necesară pentru producția de bilă, producția de vitamina D, estrogen, progesteron, testosteron, cortizol și alți hormoni.

Sunt două tipuri de colesterol. Unul este rău, altul este bun.

Colesterolul LDL transportă colesterolul din ficat în celule.

Colesterolul HDL îl duce înapoi din celule în ficat.

SCĂDEREA ESTROGENULUI LA MENOPAUZĂ

Principala cauză a creșterii colesterolului la menopauză sunt modificările hormonale care au loc în această perioadă.

Mai exact, menopauza duce la scăderea nivelului de estrogen.

Estrogenul este un hormon cu rol protector pentru sănătatea femeii.

Deficitul de estrogen este răspunzător pentru apariția multor probleme timpurii de sănătate.

Bufeurile, transpirațiile nocturne, insomnia și tulburările de dispoziție sunt cele mai minore.

Pe termen lung, nivelurile mici de estrogen afectează oasele și sistemul cardiovascular.

LEGĂTURA DINTRE DEFICITUL DE ESTROGEN ȘI COLESTEROLUL CRESCUT

Traversarea menopauzei duce de multe ori la schimbări negative în profilul lipidelor și colesterolului.

Odată cu scăderea estrogenului la menopauză, cresc nivelurile de colesterol LDL și trigliceride.

Dr. Eric Berg spune că deficitul de estrogen crește colesterolul total din cauză că acest hormon acționează ca un antioxidant în corp.

Scăderea antioxidanților din organism înseamnă mai multe daune provocate de stresul oxidativ.

Aceste daune pot însemna leziuni la nivelul arterelor.

Colesterolul crește în momentul în care arterele sunt vătămate.

De ce? Pentru că această substanță grasă are rol vindecător și protector.

Mai exact, el acționează ca un bandaj. Închide leziunile și scade inflamația din artere.

SOLUȚII PENTRU COLESTEROLUL CRESCUT LA MENOPAUZĂ 

Femeile care trec prin menopauză trebuie să rețină un lucru.

Scăderea nivelului de estrogen înseamnă o apărare antioxidantă mai slabă.

Acest lucru poate însemna leziuni la nivelul arterelor sau altor celule din corp.

Soluția pentru ele este să își sporească apărarea antioxidantă prin dietă.

Citește și – Cura cu pătrunjel pentru femeile aflate la menopauză – dr. Eugen Giurgiu

Consumați cât mai multe alimente care conțin antioxidanți.

Studiile au arătat că dietele bogate în fructe, legume și verdețuri reduc riscul de boli asociate cu stresul oxidativ.

CONSUMAȚI MAI MULTE ALIMENTE BOGATE ÎN ANTIOXIDANȚI

Pe primele locuri în topul alimentelor cu cel mai mare conținut de antioxidanți sunt:

• fructele de pădure
• merele
• caisele și curmalele uscate
• broccoli
• ardeiul iute
• portocalele, prunele, căpșunile
• rodia, mango, papaya
• ciocolata neagră și cacao
• orzul, hrișca, meiul
• leguminoasele
• hrișca
• semințele de floarea-soarelui
• nucile, arahidele, fisticul
• cafeaua și espresso
• laptele cu cacao
• ceaiul negru și ceaiul verde
• vinul roșu
• ciocolata neagră și cacao
• orzul, hrișca, meiul
• leguminoasele
• hrișca
• semințele de floarea-soarelui
• nucile, arahidele, fisticul
• cuișoarele, scorțișoara
• menta
• oregano, salvia, rozmarinul
• șofranul

Citește și – Pentru a nu vă îngrășa la menopauză, reduceți mesele la 2 pe zi – dr. Mihaela Bilic

REDUCEȚI CONSUMUL DE ZAHĂR ȘI CARBOHIDRAȚI

Dr. Eric Berg recomandă femeilor la menopauză să mănânce mai curat.

Primul sfat este să diminueze cât mai mult consumul de zahăr. 

Al doilea, la fel de important, este să reducă aportul de carbohidrați rafinați.

Zahărul și carbohidrații cresc stresul oxidativ și vatămă celulele.

Urmați aceste sfaturi. Ele vor ajuta la prevenirea daunelor oxidative și creșterea colesterolului ca agent reparator.

Surse articol:

1. Dr. Eric Berg, High cholesterol after menopause? https://www.youtube.com/watch?v=V4MrwFmlHEc&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Harvard Health Publishing, Take control of rising cholesterol at menopause: https://www.health.harvard.edu/womens-health/take-control-of-rising-cholesterol-at-menopause
3. US Cardiology 2008;5(1):12–4: https://doi.org/10.15420/usc.2008.5.1.12
4. Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010;9:3. Published 2010 Jan 22. doi:10.1186/1475-2891-9-3

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.