11 super-alimente care dezarmează cancerul la sân – dr. Kristi Funk

Dr. Kristi Funk, chirurg american de cancer la sân din SUA a alcătuit un top al celor mai puternice arme naturale împotriva cancerului mamar.

Este vorba despre 11 super-alimente, care au o acoperire științifică solidă.

11 super-alimente care dezarmează cancerul la sân – dr. Kristi Funk

11 super-alimente care dezarmează cancerul la sân – dr. Kristi Funk

Dr. Funk spune că aceste alimente îi răpesc cancerului toate bomboanele.

11 super-alimente împotriva cancerul de sân

Mai precis, dezarmează cancerul la sân prin diverse mecanisme:

– înlătură estrogenul (combustibilul principal al cancerului)
– combat angiogeneza (procesul de formare de noi vase sangvine)
– scad inflamația
– reduc factorul de creștere de tip insulinic 1
– împiedică formarea radicalilor liberi
– reduc daunele ADN

Vestea bună este că multe din aceste alimente se găsesc deja în bucătăria noastră.

Dr. Funk încurajează femeile să consume aceste alimente pentru a-și reduce riscul de cancer la sân.

Citește și – Cancerul la sân – 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai sub 40 de ani

Soia

Soia a fost multă vreme incriminată pentru producerea cancerelor hormonale.

Studiile științifice au arătat că produsele din soia au în realitate efecte contrare:

– blochează estrogenul
– are efecte anticarcinogenice

Izoflavonii din soia sunt fitoestrogeni (hormoni din cancer) acționează într-un mod similar medicamentului Tamoxifen, însă fără efectele secundare ale acestuia.

Genisteina și daidzeina din soia inhibă receptorul alfa pentru cancer și aromataza, doi factori care contribuie la apariția și înmulțirea cancerului mamar.

Un studiu a arătat că 1 litru de soia pe zi timp de o lună a scăzut nivelul estrogenului din sânge cu 30-80% la toate participantele.

Mai mult, nivelul estrogenului a rămas scăzut încă 2-3 luni după încetarea consumului de soia.

Comparativ cu laptele de vacă, laptele de soia scade cu 32% riscul de cancer mamar.

Trei studii au arătat că soia reduce semnificativ incidența cancerului mamar.

Într-un studiu pe femei asiatice din America a arătat că un consum de 40 g de soia pe săptămână (nu zilnic) a scăzut riscul de cancer mamar cu 58%!

La femeile coreene cu risc de cancer de sân triplu negativ (cel mai agresiv cancer), cel mai mare aport de soia a redus cu 43% riscul de cancer.

Citește și – Consumul de tofu scade riscul de cancer la sân (studii)

Consumul de soia înainte, în timpul și după un cancer de sân nu este doar sigur, ci are efecte protectoare foarte mari împotriva incidenței, recurenței și decesului.

La femeile care au supraviețuit cancerului de sân, consumul de soia a redus cu 60% recurența bolii.

Izoflavonoizii din soia nu perturbă hormonii endocrini, funcția glandei tiroidei, ovulația, estrogenul, sănătatea copiilor sau bărbaților.

Legumele crucifere

Din această categorie fac parte varza, conopida, broccoli, ridichea, hreanul, gulia, rucola.

Legumele crucifere sunt bogate în antocianați. Expunerea mare la acești compuși scad riscul de cancer la sân.

Anticianații se transformă în izotiocianați.

Pentru beneficii maxime, aceste legume trebuie consumate crude sau fierte scurt timp la aburi.

Gătitul îndelung distruge izotiocianații.

Citește și – Broccoli și ceaiul verde combat cancerul la sân agresiv

Semințele de in

Acestea sunt printre cele mai bune surse de Omega-3. Însă nutrienții de interes maxim pentru combaterea cancerului mamar sunt lignanii.

Dr. Funk spune că semințele de in au de sute de ori mai mulți lignani.

Acești compuși:

– scad nivelul de estrogen
– împiedică creșterea celulelor canceroase
– reduc inflamația

Un studiu pe 45 de femei markeri crescuți de cancer mamar a arătat că 1 linguriță de semințe de in măcinate pe zi, timp de 1 an, a readus 32% din celulele precanceroase la o stare normală.

Diviziunea celulară a scăzut la 80% din participante.

Aportul crescut de lignanii scad dramatic riscul de deces prin cancer la sân la 5-10 ani după operație.

Fibrele alimentare

Alimentele bogate în fibre se leagă de estrogeni și îi elimină prin scaun.

Îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. Bacteriile din intestin care consumă fibre eliberează vitamine antioxidante și compuși anticancerigeni, precum lignani și izoflavoni.

Aportul crescut de fibre reduc inclusiv risc de tumori mamare agresive.

Pentru reducerea riscului de cancer la sân cu 40% este suficient să ingerăm 30 de grame de fibre pe zi.

– 1 cană de fasole are 15 g de fibre;
– 1 avocado mediu are 13 g de fibre;
– 1 cană de fructe de pădure are 8 g de fibre;
– 1 cană de broccoli are 5 grame.

Citește și – Nucile au capacitatea uimitoare de a reduce tumorile cancerului de sân

Fructele de pădure

Fructele de pădure conțin acid elagic, antocianindine și proantocianidine.

Un studiu de 20 de ani pe mii de femei a asociat aportul cel mai mare de fructe de pădure cu un risc mai mic risc de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

O cană de afine pe săptămână (nu pe zi) încetinesc rata de declin cognitiv.

Merele

Persoanele care mănâncă zilnic de mere au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta cancer la sân.

Extractul de coji poate opri cancerul de 10 ori mai eficient decât extractul din pulpă.

De aceea este indicat să mâncați merele întregi.

De asemenea, merele roșii sunt cele mai bune.

Tomatele

Acestea conțin carotenoide – licopen.

Licopenul este antiinflamator și anti-angiogenic.

Încetinește creșterea celulelor de cancer. Stimulează „suicidul” celulelor maligne prin procesul numit apoptoză.

Totodată, elimină daunele cauzate de radicalii liberi.

Spre deosebire de legumele crucifere, tomatele au efecte mai bune dacă le gătim.

Fierberea de 15 minute crește rata de absorbție a licopenului cu 300%.

Fiind un compus liposolubil, este recomandat ca roșiile să fie gătite sau servite cu o sursă de grăsime (ulei de măsline, avocado).

Ciupercile

Ciupercile albe (Champignon) au cea mai mare capacitate de blocare a estrogenului.

Conțin flavoni, izoflavoni și polifenoli.

Inhibă aromataza și dezvoltarea cancerului la sân.

10 grame de ciuperci (jumătate de ciupercă) pe zi a scăzut riscul de cancer mamar la femeile chineze cu 64%, comparativ cu non-consumatoarele de ciuperci.

Legumele Allium

Din această categorie fac parte usturoiul, ceapa și prazul.

Aceste legume sunt bogate în alicină, sulfide de alil și flavonoide.

Un studiu francez pe femei a arătat că 11-12 porții de legume Allium pe săptămână au redus incidența cancerului de sân cu 74%.

Compusul răspunzător pentru reducerea cancerului este alicina. Iar cea mai bogată sursă de alicină este usturoiul.

Aceasta este eliberată în momentul în care tăiem, zdrobim sau mestecăm usturoiul. Ea se pierde când o gătim.

Un motiv în plus să asezonăm acea porție de broccoli sau roșii cu usturoi sau ceapă crude.

Turmericul

Femeile indiene, care consumă mult turmeric, au de 5 ori mai puține șanse să să dezvolte cancer la sân decât femeile din vest.

Pentru a crește rata de absorbție a curcuminei (substanța activă din turmeric), trebuie să asociem turmericul cu piper.

Piperina din piperul negru crește cu 2000% biodosponibilitatea curcuminei.

La fel ca licopenul, curcumina este liposolubilă, deci trebuie asociată cu o sursă de grăsime.

Cacaua

Bogată în antioxidanți – flavonoide și procianidine, cacaua este ultimul antidot de pe această listă.

40 de grame de ciocolată neagră cu 70% cacao reduce riscul de cancer.

Ținând cont de alimentele recomandate mai sus, vă puteți face o idee despre cum să le asociați pentru beneficii maxime.

Farfuria ideală pentru combaterea cancerului mamar în viziunea doctorului Kristi Funk arată așa:

– 50% legume
– 20% fructe
– 15% cereale
– 15% proteine sănătoase

Citește și – Paraclisul Sfântei Mucenițe Agata – ocrotitoarea femeilor cu cancer la sân

Sursă articol: Physicians Committee, Top 12 foods to prevent breast cancer with dr. Kristi Funk: https://www.youtube.com/watch?v=G3L65cn37gQ&ab_channel=PhysiciansCommittee

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.