Consumul de tofu scade riscul de cancer la sân (studii)

Bazat pe studii științifice

O meta-analiză publicată în ianuarie 2020 în jurnalul „PLoS One” a arătat că tofu reduce incidența cancerului mamar la populațiile consumatoare.

Studiile susțin rolul protector pe care acest aliment îl are în privința cancerului la sân.

Consumul de tofu scade riscul de cancer la san

Consumul de tofu scade riscul de cancer la san: Jcomp – Freepik.com.

Ce este tofu?

Tofu este brânza veganilor sau vegetarienilor. Este un produs obținut din laptele de soia condensat.

A fost creat de chinezi, iar astăzi se comercializează în toată lumea.

Produsele din soia sunt surse valoroase de proteine calitative și grăsimi sănătoase.

Studiile realizate în ultimele decenii au arătat că acestea au nu doar calități nutriționale, ci și proprietăți terapeutice.

Beneficiile consumului de soia

Consumul de produse din soia a fost corelat cu prevenirea bolilor coronariene, a diabetului de tip 2, a cancerului de sân și de prostată.

Acestea ameliorează bufeurile la femeile menopauzale. Reduc simptomele de depresie, îmbunătățesc funcția rinichilor și sănătatea pielii.

Principalii compuși cărora soia îi datorează beneficiile sale sunt fitoestrogenii și antioxidanții:

  • Flavonoide și izoflavoni: daidzenă, genisteină, malonilgenisteină, malonildaidzină;
  • Acizi fenolici: acid cafeic, acid cumaric, acid ferulic, acid galic, acid sinapic;
  • Fitosteroli: beta-sitosterol, beta-stigmasterol, campestrol;
  • Proteine și peptide: defensine, glicinină, conglicinină, lunacină;
  • Saponine: soiasaponine din grupul A și B, soiasapogenoli.

Tofu fermentat este mult mai sănătos. Acesta are o capacitate antioxidantă semnificativă.

La procesul de fermentare se adaugă microorganisme benefice, precum specii de ciuperci Aspergillus, Actinomucor sau Rhizopus.

Ce nutrienți conține brânza de soia

Potrivit „The World’s Healthiest Foods”, 113 g de tofu furnizează:

  • 77% din doza zilnică recomandată (DZR) de calciu
  • 58% din DZR de mangan
  • 48% din DZR de cupru
  • 36% din DZR de seleniu
  • 36% din DZR de proteine
  • 31% din DZR de fosfor
  • 28% din DZR de Omega-3
  • 17% din DZR de fier
  • 16% din DZR de magneziu
  • 16% din DZR de zinc
  • 15% din DZR de vitamina B1

Tofu reduce riscul de cancer la sân

La fel ca alte produse din soia, tofu este bogat în izoflavone – hormoni vegetali cu proprietăți similare estrogenului uman.

Câteva meta-analize au arătat că izoflavonii din soia protejează împotriva cancerului la sân, prin faptul că se leagă de receptorii de estrogen.

Efectul anticancerigen a fost constatat cu precădere la populațiile asiatice, care sunt mari consumatoare de soia, comparativ cu populația vestică.

Cel mai mare aport de tofu a fost asociat o scădere de 22% a riscului de cancer la sân, comparativ cu cel mai mic aport.

La fiecare creștere de 10 g de tofu pe zi, riscul de cancer la sân scade cu 10%.

Tofu conține compuși bioactivi care au efect chimiopreventiv.

Genisteina este un izoflavonoid simplu, care inhibă creșterea celulelor canceroase în diferite linii celulare de cancer. Acesta încetinește formarea tumorilor în cancer de sân și de prostată.

Se găsește în concentrații mai mari în tofu fermentat.

Tofu este de asemenea bogat în calciu (datorită agentului coagulant adăugat). Studiile au arătat o legătură inversă între consumul de calciu și cancerul la sân.

Acest mineral ajută la reglarea proliferării celulelor cancerului mamar.

O altă recenzie, care a inclus 28 de studii pe populația chineză, a arătat că tofu scade și riscul de cancer stomacal.

Precauții și atenționări

Nu exagerați cu consumul de produse din soia.

Câteva studii au arătat că în cantități mari, izoflavonele purificate din soia cresc riscul de cancer, inclusiv a celui mamar.

Dacă aveți un istoric de cancer hormonal în familie (cancer de sân sau de prostată), consumați soia cu precauție. Un consum crescut poate înseamna 3 sau mai multe porții pe zi.

Optați pentru produse de soia integrale, de calitate. Cele fermentate sunt mult mai bune și mai eficiente în prevenirea cancerului.

Surse articol:

1. Mark Messina, Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature, Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 754: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188409/
2. Qianghui Wang, Xingming Liu, Data curation, and Shengqiang Ren, Hajo Zeeb,Tofu intake is inversely associated with risk of breast cancer: A meta-analysis of observational studies, PLoS One. 2020; 15(1): e0226745: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6946133/
3. The World’s Healthiest Foods, Tofu: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=111

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.