CANCERUL la SÂN – 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai sub 40 de ani

Datele de statistică recentă din România arătă că tot mai multe femei tinere se îmbolnăvesc de cancer mamar. Procentul a crescut cu 4% în cazul femeilor cu vârsta de 15-39 de ani și cu 5% în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani.

Potrivit unei statistici din anul 2018, cancerul de sân se află pe locul al doilea în topul celor mai frecvente cancere din România, după cancerul pulmonar. În fiecare an sunt depistate 2,1 milioane de cazuri noi de cancer mamar.

Cancer la san

În ceea ce privește rata mortalității, cancerul de sân face 627.000 de victime anual, clasându-se pe locul al 4-lea după cancerul hepatic (782.000 victime), cancerul gastric (783.000 victime) și cancerul colorectal (862.000 victime).

O problemă foarte mare este aceea că peste 50% din femeile cu cancer la sân ajung la medic în ultima clipă, atunci când cancerul a ajuns deja în stadiul III sau IV.

Citește și Cele mai bune metode de PREVENIRE a CANCERULUI de SÂN

5 lucruri importante despre cancerul de sân

Cancerul mamar nu mai este o raritate în rândul femeilor tinere. Dacă ai sub 40 de ani, este bine să te documentezi mai temeinic despre factorii de risc, metodele de prevenire, opțiuni de testare, diagnosticare și tratament.

Există cel puțin 5 lucruri cărora trebuie să le acorzi o importanță deosebită.

1. Examinează-ți sânii 

Primul semn de îngrijorare în legătură cu cancerul mamar este descoperirea unui nodul sau a unei umflături la nivelul sânului. Deși cei mai mulți noduli la sâni sunt benigni, este bine ca aceștia să fie investigați de medic.

Alte semne care pot da de bănuit:

– secreții anormale din mamelon
– mamelon afundat
– roșeață pe sâni
– mâncărimi la nivelul sânilor
– schimbarea culorii sânilor

Nu ignorați aceste modificări, indiferent ce vârstă aveți. Sunați imediat medicul dacă descoperiți un nodul sau o altă anomalie la nivelul sânilor.

Citește și Cum recunoaștem semnele CANCERULUI de SÂN

2. Verifică-ți istoricul familial

Cancerul de sân la femeile tinere, sub 45 de ani, se datorează de cele mai multe ori factorilor genetici. O testare genetică poate arăta dacă ați moștenit o genă cauzatoare de cancer (BRCA1 sau BRCA2). Multe din genele asociate cu risc de cancer mamar pot fi identificate prin analize de sânge.

3. Evaluează factorii de risc

Pe lângă istoricul familial, există și alți factori de risc pentru apariția cancerul de sân la femeile tinere:

– expunerea la un nivel mare de radiații la nivelul pieptului
– apariția precoce a ciclului menstrual (înainte de 12 ani)
– sarcina la o vârstă înaintată
– absența sarcinilor și a nașterilor
– densitate crescută a sânilor
– consumul excesiv de alcool și tutun
– obezitatea
– lipsa de mișcare fizică

4. Caută medicul potrivit

Un diagnostic grav, precum cel de cancer mamar trebuie confirmat de mai mulți medici. Este foarte important să găsești un medic oncolog cu experiență, cunoscător al celor mai noi terapii (inclusiv imunoterapia). (specialist în cancer, chirurgie și radioterapie.

Imunoterapia s-a dovedit extrem de eficientă în combaterea cancerului de sân triplu-negativ, cel mai frecvent la femeile tinere. Această terapie de dată curentă folosește propriul sistem imunitar al pacientului.

5. Pune întrebări 

Diagnosticarea cu cancer mamar la o vârstă tânără poate fi o veste terifiantă, mai ales pentru femeile care vor să își întemeieze o familie sau au deja copii.

Citește și Paraclisul Sfântei Mucenițe AGATA (5 februarie) – ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân

Este extrem de important ca pacienta să adreseze cât mai multe întrebări medicului despre termenii pe care nu îi înțelege, despre opțiuni de tratament și efectele lor secundare, despre riscuri și pronostic.

Surse:

1. Alina Burlacu, Infografic 2018: ce spun cifrele despre cancerul la sân, în România, Marie Claire.com: https://www.marieclaire.ro/infografic-2018-ce-spun-cifrele-despre-cancerul-la-san-in-romania/
2. CNPSS, SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI, 25-31 MAI 2019: http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2019/05/03_EPS_Timisoara_Analiza_SELIC_2019.pdf
3. Beth Israel Deaconess Medical Center, Five Things Women Under 40 Should Know About Breast Cancer: https://www.bidmc.org/about-bidmc/wellness-insights/breast-health/2019/09/five-things-women-under-40-should-know-about-breast-cancer

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.