Fierbeți urzici și beți ceaiul – curăță sângele, remediază lipsa de calciu, fier și magneziu!
Ceaiul de urzici este una din cele mai sănătoase licori pe care le putem consuma după ieșirea din iarnă.
Organismul încărcat de toxine și slăbit va simți imediat efectele binefăcătoare ale urzicii.
Cel care face o cură cu urzică primăvara se va menține în formă bună tot anul, spune biologul Virginia Ciocan.
Urzica poate fi consumată ca atare, în salate, sau sub formă de suc.
Citește și – Cura cu suc de urzici pentru orice fel de dureri – de spate, de umăr, de genunchi, de coloană
Din frunzele ei se pot face de asemenea tocănițe, supe, sosuri sau paste tartinabile.
Însă cel mai comod este să o fierbem sau să o infuzăm și să o servim sub formă de ceai.
Cuprins
Urzica remediază deficitele nutriționale
Datorită conținutului bogat în nutrienți, ceaiul de urzică este recomandat persoanelor anemice sau cu unele deficite nutriționale.
Urzica conține vitaminele A, C, B, D și K. Este o sursă bună de fier, calciu, magneziu, siliciu, potasiu, seleniu și zinc.
Pentru o plantă medicinală, este surprinzător că oferă proteine (toți aminoacizii esențiali) și acizi grași (alfa-linoleic, acid palmitic, acid stearic, acid oleic).
În urzici se găsesc de asemenea antioxidanți valoroși, precum carotenoide (beta-caroten, luteină, zeaxantină, luteoxantină), polifenoli (quercetină, kaempferol, acid cafeic, cumarine, flavonoide), terpenoide și steroli.
Pentru a păstra nutrienții cât mai intacți, ceaiul trebuie preparat după anumite reguli.
Citește și – Fiertura de urzici – lipsa de calciu, hemoglobină mică, sânge intoxicat
Cum se prepară ceaiul de urzici
Căutați urzici în locuri curate, nepoluate.
Urzicile pe care le folosim la ceai – sau în alte rețete – trebuie să fie tinere. Se culeg doar vârfurile fragede, înainte de înflorire.
Acestea au cea mai mare concentrație de substanțe nutritive. Tulpinile mai joase pot fi lemnoase.
Se recoltează circa 1 kilogram de urzici tinere. Acestea se aleg de impurități și se spală în mai multe apă.
Puneți 2 litri de apă la fiert. Când începe să clocotească, adăugați urzicile și fierbeți-le 5 minute.
Stingeți focul, și cu o lingură de lemn, pasați-le bine pentru a scoate cât mai mult suc din ele.
Puneți capacul și lăsați ceaiul la infuzat până când se răcește.
Strecurați apoi lichidul, storcând bine și frunzele. Acestea nu se aruncă. Le puteți adăuga ulterior în alte rețete.
Ceaiul de urzici obținut se toarnă într-o sticlă și se ține la rece, în frigider.
Cum se bea ceaiul de urzici
Se consumă câte 1 cană de ceai de urzici pe zi. Îl puteți încălzi ușor.
Dacă vreți, îl puteți aromatiza și îndulci cu suc de lămâie și miere de albine. Sau puteți adăuga câteva frunze de mentă în momentul infuzării urzicilor.
Se pot administra până la 3 ceaiuri într-o zi, însă nu mai mult.
Efecte terapeutice
Ceaiul de urzici are numeroase beneficii asupra organismului:
- curăță sângele
- înlătură toxinele din corp
- ameliorează lipsa de calciu, magneziu sau fier
- înlătură starea de anemie
- remediază oboseala
- scade tensiunea arterială
- protejează ficatul de toxine, metale grele și inflamații
- este util în gută
- ameliorează adenomul de prostată
- atenuează simptomele de rinită alergică
- reduce nevoia de antiinflamatoare la persoanele cu osteoartrită (se recomandă consumul frunzelor crude)
- combate diabetul
- reduce sângerările excesive
- curăță pielea (eczeme, dermatoze)
Citește și – Tratați anemia și curățați ficatul cu limonadă din urzici și lămâie
Contraindicații și interacțiuni posibile
În ciuda multiplelor sale beneficii, urzica trebuie evitată în unele cazuri.
Urzica poate afecta (crește) nivelul estrogenului.
Este contraindicată pe perioada sarcinii și copiilor sub 12 ani.
Poate interacționa cu unele medicamente:
- diuretice
- inhibitori ACE
- beta-blocante
- blocante ale canalelor de calciu
- medicamente pentru diabet
- medicamente care afectează nivelul estrogenului
Citește și –
Surse articol:
1. Mariana Borloveanu, Fiertura de urzică, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 172
2. Danielle Dresden, Kim Chin, What are the benefits of nettle tea? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/nettle-tea-benefits
3. Laban K. Rutto, Yixiang Xu, Elizabeth Ramirez, Michael Brandt, „Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.)”, International Journal of Food Science, vol. 2013, Article ID 857120, 9 pages, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/857120
4. Ryan Raman, 6 Evidence-Based Benefits of Stinging Nettles, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle