Fiertura de urzici – lipsa de calciu, hemoglobină mică, sânge intoxicat

Articol documentat

Fiertura de urzici este o licoare mult mai puternică decât sucul sau ceaiul de urzici. Prin fierberea plantei se obține un lichid concentrat cu efecte mai intense asupra organismului.

Urzica este o plantă excepțională, cu o putere uimitoare de înnoire și regenerare a organismului.

Ceai de urzici beneficii

Ceai de urzici beneficii

Ce nutrienți conțin urzicile

În urzici se găsesc doze impresionante de proteine, aminoacizi, calciu, magneziu, potasiu, vitamina A, vitamina C și fosfor.

Conțin de asemenea clorofilă, beta-caroten, taninuri, acizi fenolici, fier, siliciu, fosfați, acid folic, sitosteroli și ulei volatil.

Ce proprietăți au urzicile

Cea mai puternică proprietate farmacodinamică a urzicilor este creșterea diurezei. Totodată, sunt:

» hemostatice, adică reduc sângerările sau hemoragiile
» astringente
» anti-alergice
» vitaminizante
» hipoglicemiante
» depurative
» antidiareice
» hipotensive
» anti-infecțioase
» imunostimulatoare
» antimicrobiene
» antiproliferative
» antiinflamatoare
» antioxidante
» analgezice
» cicatrizante la nivel extern
» antiulceroase

Experții în plante susțin că o cură cu urzici la început de primăvară produce o revigorare a întregului organism. Se poate consuma sub formă de ceai. Dar și mâncărurile cu urzici sunt foarte hrănitoare.

Citește și: URZICILE hrănesc, fortifică, vindecă și regenerează organismul ca nici o altă plantă

Studiile au arătat că această plantă are o valoare nutrițională neașteptat de mare. Este o sursă foarte bună de energie, proteine, fibre și carbohidrați, comparabilă cu făină de grâu sau de orz.

Fiertura de urzici – rețetă

Așa cum spuneam mai sus, o formă mai eficientă de administrare a urzicilor în scop terapeutic este fiertura.

Frunzele de urzici se culeg între lunile mai și iunie. Se înșiră într-un singur strat și se lasă la uscat într-un loc ferit de lumina soarelui.

Ingrediente

• 1 kg de urzici tinere
• 2 litri de apă
• miere, după gust

Preparare

Urzicile trebuie să fie tinere, fragede. Se culeg din locuri nepoluate. Se folosesc doar vârfurile, care spală de mai multe ori.

Se pune apa la fiert într-o oală și când începe să clocotească, se introduc urzicile. Se pune capacul, se dă focul la mic și s lasă să fiarbă 10 minute.

Se lasă să se răcească de tot, apoi se strecoară lichidul, iar plantele se storc bine, pentru a elimina tot lichidul.

În ceaiul de urzici obținut se poate adăuga miere. Se toarnă într-o sticlă și se păstrează la rece, în frigider. Din această licoare tonică se poate consuma câte 1 cană pe zi, cu înghițituri mici.

Urzicile rămase după strecurare pot fi tocate și folosite la supe, ciorbe, tocănițe sau alte mâncăruri.

În ce boli ajută ceaiul de urzici

Fiertura de urzici este benefică pentru cei care au lipsă de calciu. Datorită faptului că ajută la curățarea sângelui vindecă și bolile de piele, precum psoriazis sau eczemele.

Ajută în stările de leșin și greutate la inimă. Ceaiul de urzică se recomandă de asemenea persoanelor anemice, slăbite, lipsite de vlagă.

Citește și: Tratați anemia și curățați ficatul cu lămâie și urzici (rețetă limonadă de urzici)

Grație acțiunii sale diuretice, urzicile au foloase în afecțiunile renale. Sunt indicate persoanelor cu nisip la rinichi (microlitiază) și tulburări de micțiune (urinare).

Este deseori citată capacitatea lor de a elimina o cantitate mare de acid uric și cloruri din corp. Din acest motiv urzicile îi pot ajuta pe suferinzii de gută, artrită sau reumatism.

Femeile cu menstruații abundente sau dereglări menstruale pot bea ceai de urzică pentru reglare. Întrucât au efect hemostatic, pot fi folosite și după sarcină, pentru oprirea hemoragiilor uterine.

Nu ezitați să încercați ceaiul de urzică atunci când suferiți de diaree sau dizenterie.

Puțini îl folosesc în răceli. Are efecte antialergice, antiseptice și ameliorează bronșitele. În medicina tradițională, ceaiul de urzici cu miere calmează tusea, durerile în piept și nădușeala.

Vârfurile se pot asocia cu rădăcinile de urzică pentru tusea cu sânge, hemoragii și retenție de apă în corp.

Diabeticii pot bea ceai de urzică în asociere cu frunze de nuc, frunze de dud și teci de fasole. Această formulă de plante ajută la scăderea concentrației de glucoză din sânge.

Împotriva hemoroizilor și a hemoragiilor se recomandă un ceai mixt din urzică (20 g), coada-șoricelului (20 g) și coajă de crușin (60 g.). Se folosește 1 lingură de amestec de plante și 500 ml de apă clocotită. Infuzia durează 10 minute, apoi se filtrează. Se consumă câte 1 – 1 ½ pahare de ceai pe zi, seara, înainte de culcare.

Citește și: Urzicile reglează reacțiile sistemului imunitar și ajută în bolile autoimune

Surse bibliografice:

1. Bhaskar Mani Adhikari, Alina Bajracharya, and Ashok K. Shrestha, Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours, Food Sci Nutr. 2016 Jan; 4(1): 119–124, Published online 2015 Aug 7. doi: 10.1002/fsn3.259: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708629/
2. Amal Ait Haj Said, I.S.E. Otmani, Sanae Derfoufi, Adnane Benmoussa, Highlights on nutritional and therapeutic value of stinging nettle (Urtica Dioica), Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/283675999_Highlights_on_nutritional_and_therapeutic_value_of_stinging_nettle_Urtica_Dioica
3. Simply Nourished, Nettles: https://simplynourishednutrition.com/simply-nettles/
4. Simply Nourished, Nettle Chart: https://simplynourishednutrition.com/wp-content/uploads/2018/06/Simply-Nourished-Nettle-Chart-FINAL.pptx.pdf
5. Mariana Borloveanu, Fiertură detoxifiantă și remineralizantă de urzici, Revista „Leacuri & Rețete Mănăstirești”, Nr. 8, 10 februarie – 10 aprilie 2016, Editura Lumea Credinței, pp. 31-32
6. Ștefan Mocanu, Ovidiu Răducanu, Urzica, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 177-179

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]