URZICILE hrănesc, fortifică, vindecă și regenerează organismul ca nici o altă plantă

Nici o altă plantă nu este la fel de umilă și totodată la fel de benefică asupra organismului uman precum urzica. Dacă oamenii ar ști cât de sănătoasă este urzica, ar consuma-o în fiecare zi!

Aceasta îmbunătățește starea de sănătate a întregului organism și hrănește corpul după o boală sau după o perioadă de stres prelungit.

Urzici

Urzicile au o valoare nutrițională impresionantă. Conțin proteine, minerale, vitamine, acizi organici, clorofilă și antioxidanți, care hrănesc, tonifică organismul și ajută la vindecarea și refacerea acestuia. Este una din cele mai bune surse vegetale de fier.

Stimulează formarea de celulele imunitare și ajută la producerea de anticorpi, oferindu-ne mai multă protecție împotriva infecțiilor și a bolilor. Cercetătoarea Virginia Ciocan a inclus-o în categoria plantelor imunitare adaptogene, care ajută organismul să se apere împotriva bolilor și să se adapteze la factorii stresanți

Urzicile curăță și subțiază sângeleîmbunătățește circulația periferică afectată și ajută la remedierea afecțiunilor vasculare, inclusiv a aterosclerozei. Au efecte hemostatice excelente, fiind utile în hemoragii, metroragii (hemoragii vaginale între menstruații), sângerări necontrolate, hemofilie, menopauză, sindrom premenstrualSunt de asemenea un remediu foarte popular împotriva anemiei. 

Susțin funcția tractului digestiv, a rinichilor, a ficatului, a bilei și a metabolismului. Urzicile protejează ficatul, ajută la recuperarea celor care suferă de boli hepatice.

Tonifică tractul urinar, glandele suprarenale, membranele mucoase și capilarele. Sunt recomandate de mulți botaniști în cazurile de secreții excesivealergii de sezon (rinită alergic), diaree, sângerări menstruale puternice și hemoragii nazale dese.

Susun Weed spune că urzicile hrănesc membranele mucoase ale tractului digestiv, fiind utile atât în constipație, cât și în diaree.

În scop laxativ, se pot bea câte 3 căni pe zi, înainte de masă. Ceaiul se prepară din 2 lingurițe de frunze uscate per litru de apă. Pentru tratarea diareei, se folosește ceaiul de rădăcină de urzici, care este bogată în taninuri. Se fierbe rădăcina uscată și mărunțită în apă 10 minute. Se beau câte 3 căni pe zi.

Urzica reduce episoadele depresive la persoanele cu Alzheimer. Două  căni de ceai pe zi reduc oboseala ochilor. Se folosesc 60 g de plantă uscată la 1 litru de apă. Această plantă are și proprietăți anti-diabetice. Se beau 3 căni de ceai de urzică pe zi.

Asemenea altor plante cu efecte diuretice, precum păpădia și coada-calului, urzica ajută la eliminarea excesului de apă din corp și a toxinelor, și la tratarea obezității, a edemelor și a celulitei.

____________________________________________________________________________________________________

Afecțiuni în care poate fi folosită urzica:

• boli circulatorii
• boli de ficat, icter
• ascită
• obezitate, diabet zaharat
• pietre la rinichi și la bilă
• nefrită, insuficiență renală
• artrită, osteoartrită
• gută, reumatism, sciatică
• acnee, eczeme
• alopecie, seboree, mătreață
• rinită alergică
• bronșită
• varice
• cancer, tumori (prevenire)

În toate aceste cazuri se bea decoct de urzici, preparat din 2 lingurițe de frunze uscate și 1 litru de apă. Se bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

____________________________________________________________________________________________________

Urzicile se usucă în locuri uscate, la umbră, și se păstrează în săculeți de pânză sau de hârtie. Rădăcinile de urzică se colectează la sfârșitul lunii august, după ce au fost lăsate la uscat la soare. Se păstrează în borcane de sticlă.

Maria Treben recomandă acest mod de preparare a ceaiului de urzică: plantele trebuie doar opărite, 30 de secunde, și nicidecum fierte. Astfel se păstrează substanțele active pe care acestea le conțin.

____________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Urzicile pot cauza pierderea sarcinii, din cauza efectului asupra ciclului menstrual, de aceea sunt contraindicate femeilor gravide.

Persoanele cu diabet trebuie să-și monotorizeze nivelul zahărului din sânge în timpul unei curei cu urzici, deoarece acestea favorizează scăderea glicemiei.

Datorită efectelor diuretice, nu trebuie consumată de persoanele cu afecțiuni renale sau vezicale.

Urzicile pot interacționa cu medicamentele anticoagulante și antiplachetare (precum aspirină, warfarină), medicamente care subțiază sângele sau scad tensiunea arterială (anti-hipertensive), inhibitori de ACE, medicamente pentru diabet, litiu, antiinflamatoare nesteroidiene.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Botanical Online, Herbal Properties of Nettle: http://www.botanical-online.com/medicinalsurticadioicaangles.htm

2. The Herbal Academy, A FAMILY HERB: STINGING NETTLE LEAF USES: https://theherbalacademy.com/a-family-herb-stinging-nettle-leaf-uses/

2. Virginia Ciocan, Urzicile, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 89-91

3. University of Maryland Medical Center, Stinging nettle: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/stinging-nettle

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.