Turmericul, ghimbirul și piperul negru scad inflamația și durerile articulare

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Un studiu apărut în anul 2020 în jurnalul „Phytotherapy Research” a arătat că turmericul și ghimbirul pot ameliora osteoartrita la genunchi.

Turmeric ghimbir si piper

Tumeric ghimbir si piper: Jcomp – Freepik.com

Nu este prima dată când aceste două plante se dovedesc utile în calmarea durerilor articulare și reumatice. Atât turmericul, cât și ghimbirul au proprietăți antiinflamatoare și analgezice remarcabile.

Turmeric, ghimbir și piper – trio perfect contra inflamațiilor

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Isfahan din Iran au realizat un studiu clinic în care au testat o formulă din extract de turmeric, piper negru și ghimbir pe pacienți cu osteartrită la genunchi.

Au comparat efectele formulei din plante cu medicamentul Naproxen – un antiinflamator nesteroidian utilizat în diverse tipuri de reumatisme și artrite.

Osteoartrita este cel mai frecvent tip de boală articulară. Se manifestă prin dureri cronice și provoacă dizabilitate severă.

Turmericul conține curcumină – un compus cu efecte antiinflamatoare care protejează articulațiile de factori distructivi.

Piperul negru conține piperină iar ghimbirul conține gingeroli – alți compuși care potențează și susțin efectele curcuminei.

În studiul de față au fost incluși 60 de pacienți cu osteoartrită la genunchi de gradul 2 și 3. Participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu în două grupuri.

Un grup a primit zilnic extract de turmeric, ghimbir și piper negru, iar celălalt grup a primit Naproxen, sub formă de capsule.

Analizele au arătat că ambele tratamente au redus semnificativ nivelul de prostaglandine E2. Nu au existat diferențe notabile între grupuri.

Prostaglandina E2 este un compus cu efecte asemănătoare hormonilor, implicat în patogeneza multor boli inflamatorii.

Acest studiu demonstrează că turmericul, ghimbirul și piperul folosite împreună sunt la fel de eficiente ca Naproxen în ameliorarea simptomelor de osteoartrită cronică la genunchi.

Studiul a durat 1 lună, timp în care participanții au primit câte 2 capsule pe zi.

Ghimbirul este la fel de eficient ca Naproxen

Un studiu mai vechi, din 2001, publicat în jurnalul „Arthritis and Rheumatism” a obținut rezultate similare. Cercetătorii de la Universitatea din Miami au testat efectele unui extract foarte concentrat de ghimbir pe pacienți cu osteoartrită la genunchi.

Au folosit două specii de ghimbir: Zingiber officinale și Alpinia galanga.

La studiu au participat 261 de pacienți cu osteoartrită la genunchi și durere moderată spre severă. Aceștia au primit extract de ghimbir de sau capsule placebo de 2 ori pe zi, timp de 6 săptămâni. Pacienții au avut voie să folosească Paracetamol ca medicament de scăpare.

Rezultatele au arătat că numărul pacienților care au experimentat o  scădere a durerii de genunchi (în picioare și după mers) a fost mai mare în rândul celor care au primit ghimbir (63%) decât la cei din grupul placebo (50%).

Totodată, grupul care a primit ghimbir a avut un consum mai mic de Paracetamol.

Pacienții care au primit ghimbir au raportat mai multe efecte adverse la nivel gastrointestinal, însă majoritatea au fost minore. Acest lucru arată că ghimbirul are un grad de siguranță bun.

Alte studii au arătat că ghimbirul îmbunătățește inflamația la pacienții cu artrită reumatoidă – o boală inflamatoare și autoimună care afectează articulațiile, duce la distrugerea cartilajului și la leziuni osoase.

Citește și: 

Cine nu are voie să consume ghimbir (contraindicații și interacțiuni)

Cine nu are voie să consume turmeric (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)

Piperul nu poate fi consumat de toată lumea în siguranță deoarece poate irita stomacul, colonul, ficatul și rinichii la persoanele sensibile. Asemenea altor condimente, este contraindicat celor cu boli acute de stomac sau de rinichi, pe perioada sarcinii și alăptării.

Articole pe aceeași temă

Turmericul și ghimbirul – cele mai puternice și sigure antiinflamatoare
Tonic imunitar și antiinflamator din morcov, ghimbir și turmeric
Unguent anti-inflamator puternic pentru dureri, din turmeric, ghimbir și muștar
Bomboane antiinflamatoare din turmeric, ghimbir și miere
Miere cu ghimbir și turmeric – medicament de casă excepțional

Surse articol:

1. Motahar Heidari-Beni, Amir R Moravejolahkami, Pegah Gorgian, Gholamreza Askari, Mohammad J Tarrahi, Nimah Bahreini-Esfahani, Herbal formulation „turmeric extract, black pepper, and ginger” versus Naproxen for chronic knee osteoarthritis: A randomized, double-blind, controlled clinical trial, Randomized Controlled Trial Phytother Res. 2020 Aug;34(8):2067-2073. doi: 10.1002/ptr.6671. Epub 2020 Mar 16: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32180294/
2. R D Altman, K C Marcussen, Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis, Arthritis Rheum. 2001 Nov;44(11):2531-8. doi: 10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::aid-art433>3.0.co;2-j: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710709/
3. Naheed Aryaeian, Mahdi Mahmoudi, Farhad Shahram, Shiva Poursani, Fatemeh Jamshidi, Hajar Tavakoli, The effect of ginger supplementation on IL2, TNFα, and IL1β cytokines gene expression levels in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized controlled trial, Med J Islam Repub Iran. 2019 Dec 27;33:154: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32280660/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.