Sirop de struguri pentru afecțiunile inimii

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Efectele binefăcătoare ale vinului de struguri asupra inimii sunt cunoscută încă din anul 1979, când un studiu a arătat că acesta protejează împotriva ischemiei cardiace.

Consumul de vin în Franța și alte țări mediteraneene a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate cardiovasculară mai mică, în ciuda faptului că în acele zone consumul de grăsimi saturate era ridicat.

Sirop de struguri pentru afectiunile inimii

Sirop de struguri pentru afectiunile inimii

Utilizările terapeutice ale viței de vie în vechime

Proprietățile medicinale ale viței de vie și a strugurilor sunt cunoscute de circa 6 milenii.

Utilizările sevei de viță de vie datează de asemenea din vremea Egiptului antic, când aceasta era folosită la prepararea unei alifii pentru piele și bolile oculare.

Strugurii erau zdrobiți, iar vinul obținut era utilizat în scop terapeutic în diverse probleme, de la greață și constipație, până la holeră și cancere.

Astăzi, dietele bogate în fructe și legume sunt asociate cu efecte cardioprotectoare.

Strugurii au beneficii cardiovasculare dovedite

În struguri se găsesc diverși polifenoli, precum resveratrol, flavonoide și acizi fenolici.

Datele din studiile epidemiologice arată că aportul acestor compuși antioxidanți poate reduce mortalitatea prin bolile cardiovasculare.

Strugurii roșii și negri și alte produse derivate ar putea avea beneficii similare vinului, și anume:

  • reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge
  • scăderea colesterolului LDL
  • prevenirea daunelor la nivelul vaselor de sânge din inimă
  • menținerea unui nivel optim al tensiunii arteriale

Vinul roșu a fost în mod deosebit asociat cu un risc mai mic de boli coronariene.

Studiile pe șobolani au arătat că vinul roșu scade tensiunea arterială, iar sucul de struguri scad tensiunea sistolică la persoanele hipertensive.

Extractul de procianidine din sâmburii de struguri a demonstrat efecte antihiperglicemice la șobolanii cu diabet. Resveratrolul mărește la rândul lui sensibilitatea la insulină (studii pe șoareci diabetici).

Testele pe hamsteri a arătat că vinul roșu și alb bogat în polifenoli scade concentrațiile de colesterol. Totodată, extractele din sâmburi de struguri inhibă oxidarea colesterolului LDL.

Consumul de polifenoli din vin a redus semnificativ ateroscleroza la șoareci cu hipercolesterolemie în 6 săptămâni.

Un studiu uman a arătat că sucul de struguri, consumat timp de 2 săptămâni, a diminuat agregarea plachetară. Trombocitele sunt implicate în toate fazele aterosclerozei. Vinul roșu a fost mai eficient decât vinul alb.

Un studiu care a inclus 34,489 de femei postemenopauzale din America a arătat că alimentele bogate în flavanoni și antocianidine scad mortalitatea din orice cauză, inclusiv din cauza bolilor cardiovasculare.

Pentru a beneficia de nutrienții din struguri trebuie să îi mâncăm cu tot cu sâmburi.

Sirop de struguri pentru afecțiunile inimii – rețetă

Ingrediente

  • 1 litru de suc de struguri proaspăt
  • 10 fire de pătrunjel
  • 2 linguri de oțet de vin
  • 300 g de miere de tei

Mod de preparare

Sucul de struguri se prepară în casă, prin storcătorul electric. Se pot folosi orice fel de struguri, atât albi, cât și roșii sau negri. Sau se poate folosi must.

Pătrunjelul se spală și toacă mărunt, cu tot cu tulpini. Se pune la fiert cu sucul de struguri într-o cratiță.

Se lasă 10 minute să fiarbă la foc mic.

Stingeți focul și adăugați oțetul. Amestecați ușor. Lăsați să se răcorească, apoi incorporați mierea de albine. Omogenizați bine.

Siropul obținut se toarnă în sticle și se păstrează în frigider, sau în alt loc răcoros și ferit de lumina soarelui.

Se consumă ca orice sirop, diluat cu apă. Ajută în nevroze, cardiopatia dureroasă, dar și în alte afecțiuni ale inimii.

Surse articol:

1. Mustali M. Dohadwala and Joseph A. Vita, Grapes and Cardiovascular Disease1–3, J Nutr. 2009 Sep; 139(9): 1788S–1793S. doi: 10.3945/jn.109.107474 PMCID: PMC2728695. PMID: 19625699: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728695/
2. Gheorghe Mohan, Sirop din suc de struguri, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, p. 165
3. From Katherine Zeratsky, Does grape juice offer the same heart benefits as red wine? Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/food-and-nutrition/faq-20058529

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.