Sâmburii de struguri – cea mai bogată sursă de antioxidanți?

Mai multe alimente se bat pentru a ocupa locul întâi în topul celor mai bogate surse de antioxidanți.

În strânsă competiție se află ceaiul verde, cafeaua, cacaua, somonul, mirodeniile, fructele de pădure și alimentele vegetale de culoare închisă.

Samburii de struguri – cea mai bogata sursa de antioxidanti

Samburii de struguri – cea mai bogata sursa de antioxidanti

Unii susțin că resveratrolul este cel mai puternic antioxidant. Alții sunt de părere că astaxantina (din somon) are cea mai mare capacitate antioxidantă.

Antioxidanții – arma care distruge radicalii liberi cauzatori de boli

Antioxidanții sunt de fapt pigmenții care dau plantelor și alimentelor vegetale culoarea specifică. Acești compuși sunt esențiali pentru o sănătate robustă.

Principalul rol al antioxidanților este acela de a elimina radicalii liberi din corp. Radicalii liberi alterează grăsimile din sânge și duc la apariția afecțiunilor cardiace și vasculare.

Aceștia atacă, distrug și alterează nu doar celulele și organele corpului, ci și ADN-ul uman, ducând la mutații genetice și chiar cancer. Nu în ultimul rând, aceste molecule accelerează procesul de îmbătrânire.

Antioxidanții sunt așadar cruciali pentru prevenirea și tratarea bolilor, precum precum cele cardiovasculare, metabolice, oncologice sau neurodegenerative.

Strugurii – o sursă excelentă de antioxidanți

Majoritatea alimentelor vegetale conțin antioxidanți: fructele, leguminoasele, verdețurile, nucile și semințele. Cea mai mare concentrație de antioxidanți o au fructele, legumele și verdețurile de culoare închisă.

Strugurii sunt numărați între cele mai bogate surse de antioxidanți. Medicii antichității, precum Hipocrate și Plinius cel Bătrân considerau bobul de strugure o pilulă tămăduitoare iar vinul o băutură lecuitoare.

Strugurii roșii, negri sau albastru închis conțin diverși antioxidanți, precum polifenoli, flavonoizi și derivați flavonici, stilbeni și taninuri.

Dintre compușii fenolici se remarcă antocianinii, flavonolii, acizii hidrocinamici și proantocianidinele.

Quercetina și resveratrolul sunt considerați cei mai puternici antioxidanți din struguri. Aceștia au proprietăți cardioprotectoare și anti-aterogenice.

Resveratrolul – cardioprotectorul nr. 1

Oamenii de știință au descoperit că acest antioxidant are activitate anticancerigenă încă din anul 1997.

Este antiinflamator, imunomodulator, neuroprotector și cardioprotector. Reduce tensiunea arterială și colesterolulul. Reglează glucoza și lipidele din sânge.

Resveratrolul neutralizează radicalii liberi și ajută la prevenirea bolilor cardiace, hepatice, metabolice (diabet, obezitate), neurologice (Parkinson) tumorale și autoimune.

Resveratrolul este de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât vitamina C. Acesta se găsește cu precădere în pieliță și sâmburi.

Sâmburii de struguri și tescovina

Pe piață au apărut diverse suplimente cu resveratrol și extracte din sâmburi de struguri. Acestea se găsesc sub formă de capsule sau ulei.

Sâmburii din strugurii de culoare închisă pot fi administrați și sub formă de pulbere. Acestea se colectează, ses spală, se lasă la uscat, după care se macină fin prin râșnița electrică de cafea.

O sursă și mai bogată de resveratrol natural este tescovina, care se poate administrara de asemenea sub formă de pulbere sau tinctură.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Resveratrolul – antioxidantul longevității, care întârzie îmbătrânirea celulelor
Strugurii, cei mai sănătoși dintre fructe – buni pentru stomac, ficat, rinichi și inimă 
Nu aruncați sâmburii de struguri – au un potențial terapeutic uriaș
Pulbere de tescovină – leac mănăstiresc pentru colesterol, circulație, vedere, cancer

Surse articol:

1. Meng X, Zhou J, Zhao CN, Gan RY, Li HB. Health Benefits and Molecular Mechanisms of Resveratrol: A Narrative Review. Foods. 2020 Mar 14;9(3):340. doi: 10.3390/foods9030340. PMID: 32183376; PMCID: PMC7143620.
2. Sabra A, Netticadan T, Wijekoon C. Grape bioactive molecules, and the potential health benefits in reducing the risk of heart diseases. Food Chem X. 2021 Oct 27;12:100149. doi: 10.1016/j.fochx.2021.100149. PMID: 34761204; PMCID: PMC8567006.
3. Australian School of Herbal Medicine, Why is grape seed the best antioxidant: https://www.asohm.com.au/grape-seed-most-potent-antioxidant-to-prevent-the-formation-of-free-radicals/
4. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Strugurii – vița de vie, Alimentația rațională pentru o viață sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, p. 64

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.