Pulbere de tescovină – leac mănăstiresc pentru colesterol, circulație, vedere, cancer
Așa cum am scris în multe alte articole, sâmburii și cojile fructelor sunt de multe ori mai sănătoase decât miezul sau pulpa.
Acest lucru este valabil și în cazul strugurilor. Mai ales a celor negri sau de culoare închisă.
Cuprins
Tescovina – cel mai valoros produs din struguri
Pielița și sâmburii care rămân după tescuirea strugurilor au un conținut impresionant de antioxidanți.
Tescovina este cel mai sănătos și concentrat preparat obținut în urma stoarcerii strugurilor pentru must.
Din păcate, mulți o aruncă, neștiind cât de benefică este sănătății. Toate categoriile de bolnavi o pot consuma, deoarece nu conține nici alcool, nici zahăr.
Citește și – Pielița și semințele strugurilor (tescovina) inhibă creșterea celulelor canceroase
Călugării din mănăstiri și schituri cunosc valoarea terapeutică a acestui produs.
Pe piață au apărut diverse suplimente de pudră din semințe de struguri sau pulbere din coji de struguri. Există și ulei din semințe de struguri.
Dacă aveți acces la tescovină proaspătă, din ea puteți obține extracte naturale și ieftine, precum pulbere sau tinctură.
Pulbere de tescovină – rețetă
Ieromonahul Prodromos de la Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Țigănești – Teleorman are o rețetă proprie de pulbere de tescovină, pe care o folosește în scop medicinal.
Ingrediente
• 1 kg de tescovină
Mod de preparare
Pentru a obține 1 kg de tescovină este nevoie de 3 kg de struguri. Mustul rezultat se păstrează pentru consum, iar tescovina se întinde într-un strat subțire pe folii de plastic sau bucăți de celofan.
Citește și – Cum se face cura cu must – prof. Ovidiu Bojor
Se așează într-o cameră răcoroasă, unde circulă bine aerul. Se lasă la uscat timp de 20 de zile. Este important să întoarceți tescovina zilnic, pentru a preveni formarea mucegaiului.
Tescovina uscată trebuie să arate precum fructele confiate și să fie casantă. Se păstrează în săculeți de tifon.
Pentru a obține pulberea, se folosește râșnița electrică de cafea. Se macină în cantități mici, cât se consumă într-o zi.
Citește și – Tinctura de tescovină – elixirul tinereții, antidotul cancerului și tonicul vederii (rețetă)
Se dau câte 2 linguri de tescovină uscată prin râșniță, iar pulberea obținută se trece prin sită pentru a deveni cât mai fină.
Se împarte în 3 rații, care se vor consuma înaintea meselor principale ale zilei.
Pulberea de tescovină trebuie ținută sub limbă câteva minute înainte de a o înghiți.
Tescovina – beneficii
Cura cu pulbere de tescovină are efecte antioxidante puternice. Protejează celulele și organele de daunele radicalilor liberi, care se află la baza multor boli.
Crește nivelul de energie. Întărește imunitatea și rezistența la boli.
Scade riscul bolilor de inimă. Mărește acuitatea vizuală.
Semințele și cojile sau pielița strugurilor sunt surse bune de compuși funcționali, precum antocianini și fenoli.
Tescovina are o concentrație mare de resveratrol. Acest antioxidant apără sistemul cardiovascular, previne cancerul și îmbătrânirea prematură.
Pulberea de tescovină – indicații terapeutice
Poate fi utilă în următoarele afecțiuni:
→ afecțiuni cardiovasculare
→ tensiune arterială oscilantă
→ colesterol LDL crescut
→ ateroscleroză
→ probleme ale circulației sangvine
→ artrită
→ accidente vasculare cerebrale (prevenire)
→ osteoporoză
→ imunitate scăzută
→ infecții virale, infecții bacteriene
→ viroze
→ alergii, inflamații
→ pietre la rinichi, pietre la bilă
→ vedere slabă
→ cancer
Întrucât nu are zahăr, pulberea de tescovină poate fi consumată și de cei care au diabet.
Citește și – Tescovina, un medicament miraculos pentru boli (tratamente)
Surse articol:
1. Mariana Borloveanu, Tescovina și strugurii au proprietăți antioxidante, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 35, 10 octombrie 2020 – 10 decembrie 2020, Editura Lumea Credinței, pp. 26-29
2. KASHIF GHAFOOR1, FAHAD AL-JUHAIMI AND YONG HEE CHOI, EFFECTS OF GRAPE (VITIS LABRUSCA B.) PEEL AND SEED EXTRACTS ON PHENOLICS, ANTIOXIDANTS AND ANTHOCYANINS IN GRAPE JUICE, Pak. J. Bot., 43(3): 1581-1586, 2011: https://faculty.ksu.edu.sa/sites/default/files/17-pjb4331581.pdf