Resveratrolul – antioxidantul longevității, care întârzie îmbătrânirea celulelor

Articol bazat pe studii științifice

Resveratrolul este unul din cei mai puternici antioxidanți din natură. Acesta poate fi considerat o fântână a tinereții.

Resveratrolul mărește activitatea antioxidantă a corpului. Acționează asupra genelor care răspund de procesul de îmbătrânire.

Resveratrolul – antioxidantul longevitatiii care intarzie imbatranirea celulelor

Resveratrolul – antioxidantul longevitatiii care intarzie imbatranirea celulelor

Ce este resveratrolul?

Cu siguranță ați mai auzit despre acest compus, care se găsește în cantități mari în strugurii închiși la culoare, în vinul roșu, în tescovină (coaja boabelor de struguri), afine și în cacao sau ciocolata neagră autentică.

Resveratrolul a fost descoperit în anul 1938, de cercetătorul japonez Michio Takaoka. A început să fie supus studiului abia în anul 1990.

Este un antioxidant din clasa polifenolilor, care susține sănătatea inimii, creierului și celulelor.

Studiile pe animale au raportat un efect protector împotriva hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace și a bolilor de inimă.

Resveratrolul este benefic și în diabet, deoarece scade zahărul din sânge, mărește sensibilitatea la insulină și combate obezitatea indusă de o dietă grasă.

Testele de laborator au arătat că acest antioxidant protejează neuronii și creierul. Are beneficii și pentru piele, aparatul respirator și articulații.

Molecula longevității

Prezența resveratrolului în plante are un rol important. El le apără de bolile fungice, de radiațiile ultraviolete, de stres și leziuni. Acest efect protector îl are și asupra corpului uman.

Resveratrolul este o armă puternică împotriva bolilor degenerative. Paradoxul francez demonstrează acest lucru. Dieta francezilor conține cantități mari de grăsimi saturate și totuși, rata de boli coronariene este destul de redusă la acest popor. Secretul lor ar putea fi vinul roșu pe care îl beau la masă.

Când au început să examineze compoziția vinului, cercetătorii au descoperit un polifenol unic, pe care l-au numit resveratrol.

Studiile au luat amploare și au scos la iveală că acest flavonoid are beneficii care depășesc domeniul cardiovascular. Sunt peste 15.000 de studii realizate până acum pe resveratrol.

Dr. David Sinclair – profesor de genetică de la Harvard – a descoperit în anul 2003 că resveratrolul crește supraviețuirea celulară și încetinește îmbătrânirea la fungi și șoareci.

Activează genele asociate cu longevitatea

Resveratrolul activează o clasă de gene asociate cu longevitatea, care se numesc „sirtuine”. Aceste proteine sunt implicate în procese celulare importante pentru îmbătrânirea sănătoasă a organismului, precum:

  • moartea și supraviețuirea celulelor
  • repararea ADN-ului
  • detoxifierea corpului
  • producția de energie
  • inflamația

Așa se explică de ce resveratrolul a fost supranumit „molecula longevității”. Efectele sale asupra sirtuinelor sunt similare postului intermitent (restricție calorică), care a fost asociat cu creșterea duratei vieții. Studiile au arătat că resveratrolul mărește autofagia în celule.

Puterea protectoare a antioxidanților

Antioxidanții sunt molecule vitale pentru sănătatea noastră. Este imperios să avem un nivel crescut de antioxidanți în organism, pentru a combate radicalii liberi – molecule care promovează boală și îmbătrânire.

Asaltul poluanților și toxinelor din mediu și din produsele pe care le folosim este astăzi mai mare decât oricând. Aceste toxine pun un stres mare pe celulele noastre și afectează detoxifierea și producția de energie. Mitocondriile sunt în special agasate. Acestea reprezintă celulele în care se fabrică energia corpului.

Funcția mitocondrială este strâns legată de îmbătrânirea celulară. Pe măsură ce avansăm în etate, mitocondriile suferă leziuni și mutații.

Disfuncția mitocondrială duce la scăderea numărului de mitocondrii în timp. Acest lucru afectează sănătatea și longevitatea celelor inimii. 35% din volumul celulelor cardiace sunt făcute din mitocondrii.

Disfuncția mitocondrială afectează de asemenea funcțiile cognitive. 20% din oxigenul corpului este consumat de mitocondriile din celulele cerebrale.

Resveratrolul stopează îmbătrânirea prematură

Resveratrolul poate preveni sau chiar încetini daunele produse asupra celulelor corpului de către radicalii liberi.

Pentru cei care nu știu, radicalii liberi sunt produși în corp în urma proceselor metabolice, în urma expunerii la radiații, poluanți și compuși chimici sau toxine.

Aceste molecule duc la oxidare, un proces care generează stres oxidativ, inflamație și îmbătrânire celulară. Stresul oxidativ slăbește și lezează celulele ADN-ului. Celulele oxidate sunt precum un metal mâncat de rugină.

Aici intervin antioxidanții – moleculele salvatoare, care stabilizează radicalii liberi din corp și stopează îmbătrânirea prematură.

Nu doar că protejează mitocondriile și inima, resveratrolul trece inclusiv de bariera de sânge a creierului și influențează în mod pozitiv funcțiile cognitive.

Resveratrolul stimulează fluxul sangvin în cortexul frontal, mărind astfel performanța cognitivă a persoanelor sănătoase. Este implicat și în creșterea neuronilor.

Doza recomandată de resveratrol

Acest antioxidant este realmente miraculos pentru sănătate. Din păcate, toate aceste beneficii nu pot fi obținute doar prin consumul de alimente care conțin resveratrol.

Ar trebuie să bem cantități mari vin roșu pentru a atinge doza terapeutică de resveratrol folosită în studii. Cu toate acestea, și dozele prea mari sunt periculoase. Un pahar de vin roșu conține între 0,2 – 2 mg de resveratrol. Studiile au arătat că acest polifenol este sigur până la doze de 2,5-5 g pe zi.

Pe piață există suplimente cu resveratrol sintetic. Acestea s-au dovedit eficiente în prevenirea bolilor cardiovasculare și neurodegenerative și creșterea longevității. Atenție însă la doză!

Suplimentele cu resveratrol se asimilează mai bine dacă sunt administrate cu o sursă de grăsime, precum ulei de măsline, iart sau lapte de cocos.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre îmbătrânirea corpului:

Postul de 36–48 de ore înfrânează îmbătrânirea corpului și aduce fericirea 
Nucile și fructele de pădure îmbunătățesc funcția creierului și întârzia îmbătrânirea acestuia
Îmbătrânirea creierului poate fi încetinită cu 9 ani – prin 2 mijloace naturale
Zaharul, un puternic agent de îmbătrânire – ruginește corpul la nivel celular
7 semne că organismul suferă de îmbătrânire prematură

Surse articol:

1. Mercola, Harness the power of this remarkable molecule for cognitive and cardiovascular health: https://products.mercolamarket.com/resveratrol-supplement/?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=dpe2HL&cid=20230726_HL2&foDate=false&mid=DM1433991&rid=1865525668
2. Harvard Health Publishing, Diet rich in resveratrol offers no health boost: https://www.health.harvard.edu/blog/diet-rich-resveratrol-offers-health-boost-201405157153
3. Salehi B, Mishra AP, Nigam M, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad M, Fokou PVT, Martins N, Sharifi-Rad J. Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits. Biomedicines. 2018 Sep 9;6(3):91. doi: 10.3390/biomedicines6030091. PMID: 30205595; PMCID: PMC6164842.
4. Singh AP, Singh R, Verma SS, Rai V, Kaschula CH, Maiti P, Gupta SC. Health benefits of resveratrol: Evidence from clinical studies. Med Res Rev. 2019 Sep;39(5):1851-1891. doi: 10.1002/med.21565. Epub 2019 Feb 11. PMID: 30741437.
5. Deborah Enos, 4 Foods that are goof sources of resveratrol, Live Science: https://www.livescience.com/39125-foods-good-sources-resveratrol.html

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.