2-3 căni de CEAI VERDE pe zi cu puțină LĂMÂIE previn RĂCEALA
Ceaiul verde a câștigat o popularitate foarte mare în ultimii ani în întreaga lume, datorită proprietăților sale antioxidante puternice.
Consumul de ceai verde a fost asociat cu prevenirea unei game largi de afecțiuni: cardiovasculare, hepatice, inflamații, artrită, infecții bacteriene, infecții virale, afecțiuni cerebrale și metabolice.
Fitoterapeutul Constantin Milică spune într-una din cărțile sale că un consum zilnic de ceai verde călduț (2-3 căni pe zi) ar putea ajuta la prevenirea răcelilor, datorită conținutului bogat în vitamina C naturală și antioxidanți (flavonoide). În cana cu ceai verde se adaugă sucul proaspăt stors de la ½ lămâie și puțină miere.
Efectele ceaiului verde împotriva virusului gripal (inclusiv împotriva virusului Herpes simplex și a adenovirusului) au fost demonstrate științific.
Ceaiul verde are o compoziție chimică destul de complexă. Conține proteine în proporție de 15-20%, aminoacizi (teanină, acid glutamic, triptofan, glicină, arginină, lizină), carbohidrați (pectine, celuloză, glucoză, fructoză, sucroză), minerale (calciu, magneziu, crom, fier, mangan, zinc, cupru, seleniu, fosfor, sodiu, cobalt, nichel, potasiu), steroli, vitamine (C, B, E), clorofilă, carotenoide și compuși volatili.
Acești compuși au efecte antioxidante, antimutagenice și anticarcinogenice. Studiile in vitro și in vivo au arătat că beneficiile ceaiului verde se datorează în mare parte conținutului de catechine (EGCG). Există și studii umane în care catechinele au fost utilizate asupra sindromului metabolic.
Consumul de catechine din ceai verde pe termen lung ar putea fi util în combaterea obezității induse de o dietă bogată în grăsimi și a diabetului de tip 2, precum și în reducerea riscului de boli coronariene.
Studiile pe animale au arătat că acești compuși protejează împotriva bolilor degenerative, cerebrale și canceroase. Au proprietăți antitumorale, imunomodulatoare și neuroprotectoare.
Ceaiul verde a demonstrat o activitate antiproliferativă în cancerul hepatic, preventivă în toxicitatea hepatică și efecte hipolipidemice.
Cu toate acestea, includerea acestei băuturi în dietă poate cauza alte probleme de sănătate la anumite persoane. Despre contraindicațiile consumului de ceai verde și efectele adverse asociate puteți citi în acest articol.
Surse articol:
1. „Medicină Naturistă”, Vol. 1, Constantin Milică
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/