Suc de sfeclă roșie cu miere pentru hipertensiune arterială

Sfecla roșie este leac pentru multe boli. Cele mai rapide rezultate le are sucul de sfeclă, mai ales în scăderea tensiunii arteriale.

Sucul de sfeclă roșie este cunoscut pentru efectele sale hipotensive, demonstrate științific.

Suc de sfecla cu lamaie si miere

Suc de sfecla cu lamaie si miere: Freepik.com

A devenit o băutură populară și între atleți, care îl consumă ca tonic pentru creșterea performanței sportive.

Sucul de sfeclă roșie este hipotensiv, vasoprotector, antiinflamator și antioxidant.

Sucul de sfeclă – beneficii

Ce are sucul de sfeclă atât de special? O concentrație mare de nitrați. După ce consumăm sucul, aceștia sunt transformați în oxid de azot.

Oxidul de azot îndeplinește mai multe roluri în corp. Unul din cele mai importante este acela de vasodilatator.

Astfel se explică de ce sucul de sfeclă roșie ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Citește și – Sfecla – un protector cardio-vascular remarcabil

Un alt beneficiu al oxidului nitric este creșterea fluxului de oxigen și aprovizionarea diferitelor organe cu nutrienți.

Acesta trimite oxigen către mușchii scheletici, îmbunătățește eficiența musculară, toleranța și rezistența la sportivii de performanță.

Betalaina este unul din cei mai importanți compuși activi din rădăcina acestei plantei. Are proprietăți antioxidante puternice, antiinflamatoare și chimiopreventive.

Sfecla roșie are un rol important în combaterea afecțiunilor asociate cu stresul oxidativ și inflamația.

Studiile pe oameni au arătat că ajută la scăderea tensiunii arteriale. Atenuează inflamația. Combate stresul oxidativ și cancerul.

Citește și – Sucul de sfeclă roșie – beneficii dovedite științific

Menține funcția endotelială. Reface hemodinamica cerebrovasculară. Îmbunătățește funcțiile cognitive (memoria).

Suc de sfeclă cu lămâie și miere – rețetă

Ingrediente

• 500 g de sfeclă roșie
• ½ kg de lămâi
• 500 g de miere

Mod de preparare

Alegeți sfecle mici, care sunt mai zemoase și mai dulci.

Lămâile trebuie să fie coapte bine și zemoase. Mierea trebuie să fie naturală și neprocesată, să provină dintr-o sursă de încredere.

Curățați sfeclele de coajă. Dați-le prin storcătorul de fructe. Amestecați sucul de sfeclă obținut cu sucul de lămâie proaspăt stors și cu mierea de albine într-o sticlă.

Puneți capacul și agitați conținutul. Lăsați sucul să stea câteva ore în frigider, apoi îl puteți consuma.

Fiind un suc concentrat, trebuie diluat înainte de servire. Se pun 50-100 ml de suc într-un pahar și se completează cu apă plată sau minerală.

Persoanele hipertensive pot consuma câte 2 linguri de suc de sfeclă cu miere (în cantități egale), de 3 ori pe zi. Sau pot asocia sucul de sfeclă cu suc ori ceai de păducel.

Rețetă de suc de sfeclă pentru reglarea tensiunii arteriale

Ingrediente

• 300 ml de suc de sfeclă
• sucul de la 1 lămâie
• 1 ½ litri de apă
• 300 g de miere

Mod de preparare

Amestecați sucul de sfeclă proaspăt stors cu sucul de lămâie, apa și mierea într-un borcan.

Acoperiți-l cu un tifon și așezați borcanul într-un loc cald. Lăsați preparatul la fermentat câteva zile.

Se administrează câte 100-150 ml din acest suc de sfeclă, de 3 ori pe zi.

Ajută la normalizarea tensiunii arteriale și atenuarea altor simptome asociate cu hipertensiunea, precum durerile de cap și vâjâitul în urechi.

Alte beneficii ale sfeclei roșii

→ anemie
→ imunitate scăzută
→ afecțiuni respiratorii
→ constipație
→ ocluzie intestinală
→ aritmie
→ depuneri de colesterol în artere
→ pietre la rinichi
→ hemoroizi
→ varice
→ contaminare cu metale grele
→ menopauză

Citește și – Sfecla roșie – un tonic natural pentru ficat și inimă

Surse articol:

1. Naturist Terapii, Sfeclă roșie cu miere de albine: http://www.naturist-terapii.ro/apicole/mierea/bauturi-cu-miere-de-albine/sfecla-rosie-cu-miere-de-albine/
2. Zamani H, de Joode MEJR, Hossein IJ, Henckens NFT, Guggeis MA, Berends JE, de Kok TMCM, van Breda SGJ. The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(5):788-804. doi: 10.1080/10408398.2020.1746629. Epub 2020 Apr 15. PMID: 32292042.
3. Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22. doi: 10.3390/nu7042801. PMID: 25875121; PMCID: PMC4425174.
4. Timpul, 16 rețete naturiste pe bază de sfeclă roșie pentru diverse boli: https://timpul.md/articol/16-retete-naturiste-pe-baza-de-sfecla-rosie-pentru-diverse-boli-156431.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.