Sfecla – un protector cardio-vascular remarcabil
√ Bazat pe studii științifice
Sfecla este o legumă remarcabilă, scriu oamenii de știință brazilieni într-o recenzie publicată în 2020 în jurnalul „Antioxidants”.
Nitrații și fitocompușii pe care îi conține ar putea fi folosiți la dezvoltarea de noi terapii pentru persoanele sănătoase, dar mai ales pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare.
Nitrații au efecte vasodilatatoare și hipotensive
Cu siguranță ați auzit că sfecla este benefică pentru inimă. Secretul ei constă în conținutul bogat în nitrați.
Ca să înțelegem mai bine, nitrații și nitriții derivați sunt precursori pentru sinteza oxidului de azot. Acesta îmbunătățește circulația sangvină și are efecte vasodilatatoare.
Efectele cardioprotectoare ale nitraților din sfecla roșie asupra hipertensivilor sunt de netăgăduit și de nerefuzat, spun cercetătorii.
Acești compuși afectează cardiomiocitele și ischemia miocardiacă.
Îmbunătățesc funcția endotelială, reduc rigiditatea arterelor și stimulează relaxarea mușchilor netezi.
În consecință, tensiunea arterială sistolică și diastolică scade.
Nitrații nu sunt singurii care contribuie la protejarea sistemului cardiovascular.
Cercetătorii fac referire la betanină, saponine, polifenoli și acizi organici. În combinație cu nitrații, acești compuți bioactivi limitează generarea de specii de oxigen reactiv și modulează expresia genelor.
Cu alte cuvinte, beneficiile cardiovasculare ale sfeclei sunt atribuite acțiunii sale antioxidante puternice.
Citește și – Sfecla roșie îmbunătățește funcția pulmonară și respiratorie
Sucul de sfeclă – un cardiprotector dovedit
Cercetările in vitro și in vivo, precum și studiile clinice, sugerează că substanțele din sfeclă au potențialul de a ameliora bolile cardiovasculare.
Sucul de sfeclă roșie este considerat o strategie nutrițională utilă în controlul tensiunii arteriale la persoanele sănătoase, la prehipertensivi și la hipertensivii diagnosticați, aflați sub tratament medicamentos.
O recenzie sistematică, apărută în 2018 în jurnalul „Biomolecules” a confirmat că sucul de sfeclă roșie contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Cercetătorii din Columbia au evaluat studiile clinice publicate în perioada 2008-2018, care au avut ca subiect relația dintre consumul de sucu din sfeclă și tensiunea arterială.
Recenzia lor a demonstrat că sucul de sfeclă este un remediu eficient și rentabil pentru scăderea tensiunii arteriale.
Se presupune că acțiunea hipotensivă se datorează nitraților din sfeclă.
Această intervenție simplă și naturală ar putea reduce semnificativ riscul de evenimente cardiovasculare. Totodată, poate scă scadă rata de mortalitate în acest sens.
Drept aceea, sucul de sfeclă roșie ar trebui promovat ca agent preventiv în dieta persoanelor sănătoase și ca remediu în dieta hipertensivilor.
Un studiu pilot publicat în 2019 în jurnalul „Nutrients”, a arătat că ingerarea sucului de sfeclă pe termen mediu îmbunătățește nivelul tensiunii arteriale și funcția endotelială a vaselor mari.
Studiul a fost efectuat pe 20 de persoane sănătoase, cu vârsta medie de 63 de ani.
Sucul de sfeclă s-a dovedit benefic pentru vârstnici. Însă ar putea avea efecte și mai bune la populația cu disfuncții endoteliale sau risc cardiovascular.
Citește și – Sfecla roșie protejează inima, rinichii și creierul și combate infecțiile
Poate reduce daunele unui atac de cord
Sucul de sfeclă ar putea ajuta diminua inclusiv consecințele unui atac de cord.
Un experiment pe șobolani a demonstrat acest lucru.
O parte din ei au primit apă cu nitriți sau azotat, după care au fost supuși unui atac de cord simulator.
Rezultatele au arătat că daunele au fost reduse cu 48%, un procent foarte mare.
Cercetătorii spun că nitații ar putea atenua gravitatea unui atac de cord sau a unui accident vascular, dimunuând riscul de deces.
Citește și – Sucul de sfeclă – efecte secundare posibile
Atenție! Nu beți suc de sfeclă în cantități mari! Pentru uz terapeutic, consultați medicul în privința dozei adecvate.
Evitați sucul de sfeclă dacă aveți pietre la rinichi, deoarece această legumă conține oxalați.
Surse articol:
1. Diego Dos S Baião, Davi V T da Silva, Vania M F Paschoalin, Beetroot, a Remarkable Vegetable: Its Nitrate and Phytochemical Contents Can be Adjusted in Novel Formulations to Benefit Health and Support Cardiovascular Disease Therapies, Antioxidants (Basel). 2020 Oct 8;9(10):960: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33049969/
2. Diego A Bonilla Ocampo, Andrés F Paipilla, Estevan Marín, Salvador Vargas-Molina, Jorge L Petro, Alexandra Pérez-Idárraga, Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review, Biomolecules. 2018 Nov 2;8(4):134: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30400267/
3. Luke Stanaway, Kay Rutherfurd-Markwick, Rachel Page, Marie Wong, Wannita Jirangrat, Koon Hoong Teh, Ajmol Ali, Acute Supplementation with Nitrate-Rich Beetroot Juice Causes a Greater Increase in Plasma Nitrite and Reduction in Blood Pressure of Older Compared to Younger Adults, Nutrients. 2019 Jul 22;11(7):1683: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31336633/
4. George Moschonis and Kalliopi Karatzi, Novel Dietary Approaches for Controlling High Blood Pressure, Nutrients. 2020 Dec; 12(12): 3902: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766318/
5. Joe Schwarcs, Ce sunt nitrații? Cum ne afectează sănătatea? Scientia: https://www.scientia.ro/biologie/37-cum-functioneaza-corpul-omenesc/5582-ce-sunt-nitratii-cum-ne-afecteaza-sanatatea.html