1 lingură de semințe de in pe zi dacă ai diabet – reduce creșterea zahărului din sânge după masă
√ Articol bazat pe studii științifice
Studiile științifice realizate în ultimele decenii au dezvăluit numeroase plante cu potențial anti-diabetic.
Legumele crucifere, legumele cu frunze verzi, legumele din familia Allium (ceapa, usturoiul) și roșiile sunt doar câteva exemple în acest sens.
Acesta conțin compuși pe care companiile de medicamente urmăresc să îi izoleze și să îi comercializeze ca agenți farmacologici.
Pentru noi, consumatorii de rând, este mai simplu să mâncăm pur și simplu alimentul ca atare și în stare integrală.
Cuprins
Semințele de in au proprietăți antidiabetice
Semințele de in sunt renumite pentru proprietățile lor hipoglicemiante. Se știe de mai bine de 20 de ani că acest aliment banal, care îți scapă printre degete – la propriu, poate opri creșterea zahărului din sânge după o masă. Abia în anul 2011 semințele de in au fost testate pe diabetici.
Studiul respectiv, apărut în „Journal of Dietary Supplements”, a investigat efectele semințelor de in măcinate pe pacienți cu diabet zaharat.
O lingură de semințe de in pe zi scade glucoza și HbA1c
Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri. Grupul de intervenție a primit câte 1 lingură de semințe de in măcinate pe zi, timp de o lună.
Comparativ cu grupul de control, consumatorii de semințe de in au avut parte de o scădere semnificativă a glucozei a jeun.
Mai mult decât atât, semințele de in au diminuat nivelul hemoglobinei glicată – un indicator important al controlului glicemic.
Includerea semințelor de in în dietă a determinat de asemenea scăderea grăsimilor din sânge (colesterol și trigliceride). Aceste rezultate au fost obținute în decursul a doar 30 de zile de tratament.
Nu te îngrași dacă mănânci semințe de in
Participanții nu au luat în greutate din cauza consumului de semințe de in, nici la 30 de grame pe zi, nici la 60 de grame pe zi. Dimpotrivă, aceștia au pierdut câțiva centimetri în talie comparativ cu grupul de control.
Semințele de in cresc sensiblitatea la insulină
Consumul semințelor de in aduce beneficii importante în diabet prin mai multe mecanisme.
În primul rând, prin îmbunătățirea sensibilității la insulină la persoanele cu intoleranță la glucoză. După 12 săptămâni, semințele de in au produs o scădere mică a insulinorezistenței.
Acest efect s-ar putea datora fitonutrienților din semințele de in care au efect antioxidant și combat stresul oxidativ.
Dr. Michael Greger, care comentează rezultatele acestui studiu, recomandă pacienților diabetici să consume semințe de in.
Chiar dacă este un studiu mic, nu promovează un medicament, ci un aliment natural, care rău nu are cum să ne facă.
Dimpotrivă, semințele de in au numeroase beneficii pentru care merită incluse în dieta noastră.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi rețete inedite cu semințe de in pe care vă recomand să le încercați:
Pâine din semințe de in, coaptă în borcan în 2 minute – fără făină, bună și pentru diabetici
Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară
Beți apă cu semințe de in – vă ajută să slăbiți și să scădeți colesterolul, tensiunea arterială și glicemia
Biscuiți pentru diabetici din semințe de in – doar 3 ingrediente!
Sursă articol: Dr. Michael Greger, Flaxseeds vs. Diabetes, Nutrition Facts: https://nutritionfacts.org/video/flaxseed-vs-diabetes/