Năut în sos de roșii – o mâncare de post hrănitoare și savuroasă!
Această mâncare de năut în sos de roșii are un gust bogat și este extrem de satisfăcătoare. Datorită texturii cremoase și consistente, ține de foame și este ideală în zilele de post sau în dieta veganilor.
Un alt mare avantaj este că se prepară foarte repede. În circa jumătate de oră este gata. Poate fi consumată ca fel principal, sau ca o garnitură versatilă.

Imagine cu titlu sugestiv: Naut in sos de rosii
Acest năut în sos de roșii este plin de savoare. Poate fi considerat un preparat ieftin, economic și suficient pentru întreaga familie. Această rețetă furnizează cantități bune de proteine, fibre, potasiu, vitamina A, calciu și fier.
Năut în sos de roșii – rețetă
Ingrediente (pentru 3 porții)
• 1 conservă de năut fiert (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 410 g roșii proaspete
• 200 g de sos de tomate sau roșii pasate (vi le recomand pe acestea)
• 1 ceapă medie
• 3 căței de usturoi
• sare și piper, după gust
• opțional: 1 linguriță de miere sau sirop de arțar
Mod de preparare
Curățați ceapa și usturoiul de coajă și tocați-le mărunt. Puneți ceapa la călit într-o tigaie, cu ½ lingură de ulei.
După 2-3 minute, sau când ceapa a devenit transparentă, adăugați usturoiul. Căliți-l și pe acesta un minut, apoi adăugați roșiile proaspete tocate cubulețe, pasta de roșii, sare și piper.
Amestecați și aduceți la punctul de fierbere. Când sosul începe să clocotească, adăugați boabele de năut (scurse de zeamă).
Fierbeți mâncarea circa 20-25 de minute. Amestecați odată la 5 minute. Stingeți focul și adăugați mierea sau siropul de arțar. Omogenizați și gustați dacă mai este nevoie de sare, piper sau condimente.
Mâncarea de năut în sos de roșii este gata. O puteți servi ca atare – cu lipie, pe pâine prăjită, cu cartofi copți – sau ca sos pentru paste.
Presărați deasupra puțin busuioc, pătrunjel sau mărar uscat în momentul servirii, pentru o aromă mai bogată. Se poate adăuga și puțină zeamă de lămâie dacă vreți.
Note și sugestii
Această rețetă poate fi făcută și fără ulei. Folosiți 60 ml de apă sau supă de legume în locul uleiului la călirea cepei și usturoiului.
Dacă vreți ca sosul de tomate să fie mai fin, folosiți sos de roșii în locul roșiilor proaspete tăiate cubulețe. Pentru un sos mai subțire, adăugați puțină apă sau supă de legume, cât să obțineți textura dorită.
Mâncarea se păstrează într-o caserolă cu capac în frigider. Rezistă până la 5 zile.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu năut, pe care vă recomand să le încercați:
Chiftele de post din năut și legume cu semințe – rețetă fără prăjire, fără ulei
Pâine din năut înmuiat – mai multe proteine, zero gluten!
Năut la cuptor cu orez și turmeric – rețetă fabuloasă de post, plină de arome!
Trufe de ciocolată din năut, fără zahăr – incredibil de bune!
Cum să faci mici din năut, fără carne – bogați în proteine și fibre
Sursă rețetă: Jim Mee Sha, Chickpeas in tomato sauce, My Plentiful Cooking: https://www.myplantifulcooking.com/chickpeas-in-tomato-sauce/#recipe