Turte coapte în tigaie, fără ulei – rețetă din făină integrală
Aceste turte coapte în tigaie pot înlocui pâinea obișnuită. Dar le puteți mânca și goale, deoarece sunt absolut delicioase! Sunt ideale în Postul Mare, când se mănâncă fără ulei.
În varianta de mai jos, aluatul nu conține ulei. În vechime, bunicii și străbunicii noștri nu foloseau ulei la pâine și turte. Le făceau dintr-un aluat simplu, cu apă și făină.

Turte coapte in tigaie fara ulei
Încercați și voi și veți vedea că se poate. Aceste turte coapte în tigaie fără ulei pot fi consumate cu diferite mâncăruri gătite, salate sau paste tartinabile. Sau le puteți tăia în jumătate și umple cu gem.
Turte integrale fără ulei – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de făină integrală (v-o recomand pe aceasta)
• 1 căniță de apă fierbinte
• 1 ½ apă rece
• 20 g de drojdie proaspătă
• 1 linguriță de sare
Mod de preparare
Puneți făina într-un bol încăpător. Turnați în centru ceșcuța de apă fierbinte și amestecați cu puțină făină. Turnați restul de apă rece și amestecați, cât să se răcorească făina și să puteți adăuga drojdia.
Cumpără făină integrală ecologică
Puneți drojdia și amestecați cu puțină făină. Lăsați maiaua la crescut 10 minute. Adăugați apoi sarea și amestecați totul foarte bine. Frământați apoi aluatul cu mâna, până devine elastic și omogen. Se pune în bol. Se acoperă cu un prosop și lasă la dospit circa o oră.

Turte coapte
Puneți făina de masă și modelați aluatul într-un sul. Împărțiți-l în 8 bucăți egale și modelați-le sub formă de bile.
Întindeți fiecare bilă cu degetele într-o foaie rotundă, apoi cu sucitorul. Turtele se întind într-un disc mare cât tigaia în care veți coace turtele.

Turte fara ulei
Puneți două tigăi antiaderente la încins și puneți turtele în ele. Se lasă la copt circa 3-4 minute pe fiecare parte, la foc mic, ca să crească. Se întorc și se mai coc până se rumenesc.
Se lasă la răcorit pe un prosop. Sunt foarte gustoase calde. Chiar dacă nu au ulei, au o textură fragedă. Pentru a se mențin moi și după răcire, păstrați-le în pungi.

Turte coapte reteta fara ulei
Note și sugestii
Aceste turte pot fi făcute și din făină albă, sau o combinație de făină albă și integrală sau intermediară. Sau puteți adăuga tărâțe, semințe de in, de cânepă etc.
O parte din cantitatea de apă poate fi înlocuită cu lapte vegetal. Dacă folosiți lapte de cocos, turtele vor ieși mult mai fragede.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de turte, pe care vă recomand să le încercați:
Turte cu semințe fără ulei
Turte cu maia și tărâțe de ovăz, fără ulei
Turte integrale subțiri cu semințe de cânepă și in – coapte în tigaie
Azime (turte nedospite) cu nuci și semințe – rețeta doctorului Doru Laza
Turte „digestive” cu semințe de in