Studiu recent: Oțetul de mere s-a dovedit eficient în controlul colesterolului și zahărului din sânge
Văzut de mulți ca un ingredient picant în bucătărie sau ca un aliment banal, oțetul de mere câștigă tot mai mult teren în domeniul sănătății.
Cercetările de dată recentă îl arată mai valoros din punct de vedere terapeutic decât ar putea bănui cineva.
Cuprins
Oțetul de mere – un agent antidiabet și anti-colesterol eficient
Oțetul de mere se remarcă prin efectele sale hipolipidemiante și anti-diabetice. Are capacitatea de a ajuta la controlul zahărului și grăsimilor din sânge. Poate fi util chiar și în controlul greutății corporale, fiind indicat în diabet și obezitate.
Principalul compus din oțetul de mere este acidul acetic. Acesta are proprietăți antimicrobiene și antioxidante. Este utilizat în scop medicinal încă din antichitate.
Primele însemnări despre oțet datează din anul 5.000 î.Hr. În trecut era folosit ca dezinfectant pentru răni, leac pentru mușcături de insecte și infecții.
În timpul pandemiei de COVID-19 a fost investigat pentru efectele sale imunostimulatoare. Astăzi, oțetul se găsește nu doar ca aliment, în formă lichidă, ci și ca remediu, sub formă de capsule.
Reduce glucoza din sânge și HbA1c
Un studiu apărut în anul 2023 a arătat că oțetul de mere reduce hemoglobina glicată și glucoza din sânge dacă este administrat în mod regulat.
Nu mai puțin important este efectul de scădere a lipidelor din sânge. Persoanele care îl consumă cu regularitate pot constata o ameliorare a nivelului de colesterol și trigliceride din sânge.
Din aceste considerente, cercetătorii sugerează că oțetul ar putea fi un adjuvant valoros în planul de tratament al diabetului, în special diabetul de tip 2.
Acidul acetic ajută celulele corpului să asimileze glucoza, contribuind astfel la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei.
Ajută la slăbit, combate infecțiile, susține sănătatea intestinală
Sunt studii care arată că oțetul are și alte beneficii: crește sațietatea și ajută la slăbit. Administrat în timpul mesei, stimulează metabolismul și oxidarea grăsimilor.
Totodată, oțetul poate distruge bacteriile și ciupercile patogeni, prevenind astfel infecțiile.
Un alt rol important al acestui aliment este acela referitor la susținerea sănătății intestinale. Ca orice produs fermentat, oțetul ajută procesele de digestie și asimilare.
Acesta sporește activitatea enzimelor digestive și crește motilitatea intestinală.
Mod de administrare
Nu exagerați cu oțetul. Administrat în doze mari și nediluat, acidul acetic poate afecta dinții, cavitatea bucală și gâtul.
Se începe de la 1 lingură pe zi, care diluează cu un pahar de apă. Nu depășiți 4 linguri pe zi. Beți amestecul cu paiul, nu direct din pahar, pentru a vă proteja dantura. Clătiți bine cura cu apă după ingerarea oțetului.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Lipostop – capsule pentru slăbit, cu oțet de mere și crom. Previn depunerea de grăsime în corp și îmbunătățesc funcția insulinei
Oțetul de mere crud nefiltrat – scade colesterolul, zahărul din sânge și greutate corporală
4 mecanisme prin care oțetul te ajută să dai jos grăsimea de pe burtă
De ce și când ar trebui să bei oțet dacă ai diabet, greutate excesivă, colesterol mărit
Sursă articol: Dr. Joseph Mercola, Apple cider vinegar – an ancient remedy with modern benefits: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2024/11/18/apple-cider-vinegar-health-benefits.aspx