Știai că poți trăi (chiar și în spațiu) doar cu cartofi?

Cartofii sunt un aliment emblematic pentru multe nații. Fac parte din dieta noastră de milenii.

Se presupune că au fost domesticiți în urmă cu 8.000 de ani, de locuitorii din Munții Anzi. Chiar și astăzi este a patra cea mai importantă cultură din lume, după cereale.

Poti trai doar cu cartofi chiar si in spatiu

Poti trai doar cu cartofi chiar si in spatiu

Putem supravieți o perioadă doar cu cartofi

Cartofii sunt deseori trecuți cu vederea, însă constituie o sursă importantă de vitamine și minerale pentru dieta noastră.

Au un conținut bogat în apă și carbohidrați și un conținut moderat de proteine și fibre. Nu au deloc grăsimi.

Spre deosebire de alte alimente bogate în carbohidrați, sunt destul de sățioși. Un studiu a clasificat cartofii fierți pe primul loc în topul celor mai sățioase alimente. 

Un alt studiu a arătat că o masă din carne, legume și cartofi a produs o sațietate mai mare decât o masă cu orez sau paste. 

Cu o anumită cantitate de calorii din cartof mă satur cel mai bine”, spune nutriționistul Cristian Mărgărit. 

A fost chiar și un film – „Marțianul”, în care personajul principal rămâne singur pe Marte și cultivă cartofi, cu care reușește să supraviețuiască.

Secretul cartofilor

Acest aliment nu a fost ales întâmplător pentru film, ci datorită faptului că are o nutriție complexă.

Are și ceva proteină, adică te-ai putea menține o perioadă de timp mâncând cartofi – în cazul în care ai rămâne singur pe Marte”.

Secretul sațietății date de cartofi stă într-o proteină specială, numită „inhibitor proteinază 2″ (PI2). Aceasta te face să te saturi mai repede și suprimă apetitul. 

Cum se gătesc și consumă cartofii

Cartoful are o nutriție bună și este un aliment benefic sănătății, însă depinde foarte mult cum îl gătim.

Dacă îl prăjim, îl transformăm într-un aliment nesănătos. Dacă alegem să îl fierbem sau să îl coacem în cuptor, el va rămâne sănătos.

Cine vrea să mănânce cartofi prăjiți poate alege gătirea la air fryer (friteuză), unde se folosește foarte puțin ulei.

Cristian Mărgărit recomandă cartofii tăiați pai, unși cu puțin ulei de măsline și mirodenii și dați la cuptor.

Dacă punem pe ei turmeric și plante aromatice (ex. rozmarin, busuioc), aceste ingrediente îi vor proteja de oxidare.

Cartofii prăjiți sunt nocivi din cauză că în timpul prăjirii se formează substanțe pro-cancerigene (acrilamidă). Cei făcuți la cuptor nu absorb mult ulei, ci formează doar o peliculă deasupra.

Specialistul în nutriție recomandă utilizarea unui ulei de măsline bogat în antioxidanți și gătirea cartofilor la o temperatură mai mică. Cartofii trebuie să fie aurii, nu maro închis (arși).

Cartofi cu untură?

Cartofii pot fi gătiți și în untură, cu condiția ca după topirea ei să o filtrăm bine, pentru a elimina particulele de proteine care se pot arde.

Untul se arde la prăjit și nu este cea mai sănătoasă alegere.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre cartofi:

Cartofi țărănești cu ceapă și usturoi – ca la mama acasă!
Laptele de cartofi – un nou tip de lapte vegetal, ieftin și ecologic (rețetă)
Cartofii au proprietăți terapeutice nebănuite!
Cojile de cartofi – o sursă valoroasă de nutrienți pe care nu trebuie să o arunci

Surse articol:

1. Antena Stars, Diferența dintre cartoful dulce și cartoful alb. Explicații oferite de Cristian Mărgărit: https://www.youtube.com/watch?v=V2IyqHjkENE&ab_channel=Antena1
2. Diego Arguedas Ortiz, How the humble potato changed the world, BBC: https://www.bbc.com/travel/article/20200302-the-true-origins-of-the-humble-potato
3. Hrefna Palsdottir, Grant Tinsley, 15 Foods that are incredibly filling, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/15-incredibly-filling-foods

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.