Cartofii au proprietăți terapeutice nebănuite!

Toată lumea vorbește despre beneficiile roșiilor, ardeilor, vinetelor și altor legume de sezon.

Cartofii au o valoare nutrițională și terapeutică la fel de mare.

Cartofii au proprietati terapeutice nebanuite!

Cartofii au proprietati terapeutice nebanuite!

Aceste legume banale, ieftine și prezente în magazine pe tot parcursul anului pot îmbunătăți sănătatea generală a organismului.

De câteva sute de ani, cartofii sunt considerați nesănătoși sau chiar toxici. Această reputație proastă au căpătat-o din cauză că, de cele mai multe ori, sunt preparați prin prăjire.

Dacă ne uităm la profilul nutrițional al unui cartof crud, vom vedea că acesta ne oferă nutrienți importanți.

Ce conțin cartofii

Un cartof mediu furnizează:

  • 51% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
  • 30% din DZR de vitamina B6
  • 25% din DZR de potasiu
  • 12% din DZR de magneziu
  • 9% din DZR de fier

Aceeași cantitate oferă 163 de calorii, 2 g de grăsimi, 37 g de carbohidrați, 7 g de fibre și 3 g de poteine.

Cartoful conține de asemenea fosfor, acid folic și zinc.

Citește șiCojile de cartofi – o sursă valoroasă de nutrienți pe care nu trebuie să o arunci

Ce proprietăți au cartofii

Valoarea lor nu se rezumă doar la sfera nutrițională. Cartofii sunt folosiți ca medicament din vechime.

Au proprietăți antioxidante, diuretice, emoliente, calmante, antispasmodice, cicatrizante și antitumorale.

Datorită conținutului de fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu și magneziu, cartofii susțin sănătatea sistemului cardiovascular.

Ajută la controlul tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului. Susțin sănătatea vaselor sangvine și previne formarea cheagurilor de sânge.

Îmbunătățesc digestia și vindecă mucoasa gastrică lezată.

Dacă sunt preparați corect (fără prăjire), ajută inclusiv la scăderea în greutate.

Fibrele pe care le conțin dau sațietate și reglează tranzitul intestinal.

Totodată, combat constipația, diareea, balonarea și indigestia.

O porție mică de cartofi menține sațietatea pentru 4-5 ore. Puțini știu că în cartofi se găsește acid alfa-linoleic, un compus care susține conversia glucozei în energie.

Studiile au arătat că acidul alfa-lipoic este important și pentru controlul glucozei din sânge și prevenirea retinopatiei diabetice.

Ca să nu te îngrași din cartofi, trebuie să îi asociezi corect la o masă. Cartofii nu trebuie niciodată combinați cu carne. Nu doar că vor cauza probleme digestive, ci vor duce și la creșterea în greutate.

În ce afecțiuni ajută cartofii

Iată câteva din cele mai importante indicații terapeutice ale cartofilor:

  • gastrită
  • ulcer gastric și duodenal
  • dispepsie
  • constipație
  • pietre la bilă
  • obezitate
  • diabet
  • scorbut

Citește și – Împachetările cu cartofi – leac pentru dureri de sciatică, reumatism, lumbago

Potrivit studiilor recente, cartofii conțin nutrienți necesari pentru buna funcționare a creierului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland au descoperit că vitamina B6 din cartofi susțin producția de neurotransmițători: dopamină, serotonină și norepinefrină.

Aceștia ajută la combaterea stresului, depresiei și deficitului de atenție.

Datorită prezenței vitaminei C și acidului folic, cartofii ajută la detoxifierea organismului și protejarea împotriva radicalilor liberi și a poluanților din mediu.

Sucul de cartof

Sucul de cartof crud reduce aciditatea stomacală, calmează mucoasa digestivă, distruge bacteriile nocive din stomac și ajută la vindecarea ulcerelor.

Totodată, sucul de cartof poate da rezultate bune și în constipații.

Este de asemenea indicat în gută, reumatism, diabet, boli cardiovasculare, imunitate scăzută, boli de ficat.

Sucul se obține din cartofii cruzi, bine spălați, dați prin storcător cu tot cu coajă.

Doza indicată este de ½ pahar de suc, de 4 ori pe zi. Cura poate dura o lună de zile.

Pentru un gust mai plăcut, asociați-l cu suc de morcovi.

Ajută în diabet, ulcere gastrointestinale, obezitate și artrită.

Citește șiCartoful ca medicament – recomandări terapeutice

Surse articol:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Cartofii, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 108-109
2. Ishiguro, Lesser-Known Health Benefits of Potatoes You Need to Know, Healthy Day Today: https://healthydaytoday.com/potatoes-health-benefits/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.