Laptele de cartofi – un nou tip de lapte vegetal, ieftin și ecologic (rețetă)

Alternativele vegetale la laptele de vacă s-au înmulțit considerabil în ultima perioadă.

Acest lucru arată o creștere aferentă a cazurilor de alergie la lactate sau a numărului de persoane care adoptă un regim vegan.

Laptele de cartofi

Imagine cu titlu sugestiv lapte de cartofi: Jcomp – www.freepik.com

LAPTE DIN CARTOFI? 

Oferta din magazine este tot mai generoasă, incluzând laptele de migdale, de ovăz, de cocos, de soia, de caju și de orez.

Citește și – 6 alternative vegetale la laptele de vacă (+ moduri de preparare)

„Veg of the Lund” – o companie din Suedia – a început să producă un nou tip de lapte vegetal, din cartofi, sub marca „Dug”.

Nu este o glumă. Laptele de cartofi este deja disponibil în Suedia și UK.

AVANTAJE

Producătorii susțin că acest lapte este delicios și cremos. Se deosebește de alte tipuri de lapte vegetal prin aceea că poate fi folosit și la gătit sau în preparatele fierte.

De exemplu, laptele de soia se separă atunci când îl adaugi în cafeaua fierbinte sau în mâncăruri.

Citește și – Cremă de față din lapte și cartof pentru riduri și pete

Laptele de cartofi este spumos și cremos. Asta deoarece conține ulei de rapiță.

Producătorii au mai adăugat în compoziția laptelui de cartofi proteine din mazăre, vitamine, minerale și reglatori de aciditate.

Varianta originală conține fructoză sau zaharoză. Există și o versiune neîndulcită.

Un alt avantaj al acestui lapte este că nu are gluten (precum cel de ovăz), nici proteine din soia sau alergeni din nuci.

Comparativ cu soia, ovăzul, orezul și nucile, culturile de cartofii sunt mai ușor de cultivat și mai ieftine.

În producția laptelui din cartofi se folosește de asemenea mai puțină apă.

„Dacă optezi pentru o alternativă la lapte pe bază de cartofi, impactul asupra climei este redus cu aproape 75 de procente”.

Până ce va fi disponibil și la noi, putem încerca să facem lapte de cartofi acasă.

CE GUST ARE LAPTELE DE CARTOFI

Cu siguranță vă întrebați ce gust poate avea. Aroma este mai degrabă neutră, însă are un gust ușor sărat la final.

Asta îl face potrivit pentru mâncărurile gătite, precum sosurile pentru paste sau supe cremoase.

Unii remarcă gustul de cartofi și nu le place.

Pentru a masca gustul sărat și a-i da o consistență mai cremoasă, se pot folosi câteva migdale și un îndulcitor natural.

Se pot adăuga de asemenea ingrediente aromate, precum scorțișoară, vanilie sau pudră de cacao.

CUM SĂ FACI LAPTE DE CARTOFI ÎN CASĂ – REȚETĂ

INGREDIENTE

• 260 g de cartofi cruzi decojiți
• 1 litru de apă
• 1-2 linguri de migdale măcinate
• 1 praf de sare
• 4 linguri de miere sau sirop de arțar
• opțional: vanilie

MOD DE PREPARARE

Curățați cartofii de coajă, spălați-i și tăiați-i bucăți.

Fierbeți-i în apă până când furculița pătrunde ușor în ei.

Puneți cartofii și apa în care au fiert în vasul blenderului. Completați cu apă dacă este nevoie, încât să aveți în jur de un litru.

Adăugați restul ingredientelor și mixați circa 5-7 minute. Sau până când cartofii se pulverizează complet și rezultă o compoziție lichidă și spumoasă.

Dacă vreți să faceți lapte rece, scurgeți cartofii fierți și mixați-i în blender cu apă rece curată.

Strecurați laptele printr-un tifon sau printr-o sită deasă.

Laptele de cartofi poate fi păstrat într-o sticlă de sticlă sau într-un borcan, la rece. Rezistă în frigider câteva zile.

DEZAVANTAJE

Cu toate că laptele de cartofi este o alternativă mai ecologică, gustul și textura lui nu sunt pe placul tuturor.

În plus, adaosul de ulei de rapiță și îndulcitori nu este tocmai de dorit.

Un alt dezavantaj este că acest tip de lapte nu are un conținut nutrițional bogat.

Vitaminele, mineralele și proteinele pe care le conține sunt adăugate de producători în mod sintetic.

100 ml de lapte de cartofi marca Dug conțin:

– 39 de kilocalorii
– 1,3 g de proteine
– 1,3 g de carbohidrați
– 3 g de grăsimi
– 120 mg de calciu
– 30 mcg de acid folic

Trebuie să știți că nici un tip de lapte vegetal nu poate depăși valoarea nutrițională a laptelui de vacă.

Citește și – De ce este laptele un aliment miraculos – dr. Mihaela Bilic

Acesta din urmă este deosebit de bogat în proteine, calciu, vitamine și minerale naturale.

Surse articol:

1. Zoey Sky, Looking for a healthy non-dairy milk alternative? Try potato milk, Food.News: https://www.food.news/2022-06-22-healthy-non-dairy-milk-alternative-potato-milk.html
2. The Green Creator, How to Make Potato Milk: https://thegreencreator.com/potato-milk/
3. Jillian Kubala, Amy Ritcher: Potato Milk: The new plant-based milk on the block, Greatist: https://greatist.com/eat/best-milk-alternatives-if-you-dont-do-dairy#1

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.