Laptele de soia – bun pentru hipertensiune, osteoporoză, constipaţie
Pe lângă faptul că este o alternativă sigură pentru cei alergici la lactoză, laptele din soia este o sursă generoasă de proteine vegetale.
Conține o serie de substanţe care pot preveni diferite boli, în special maladiile cardiovasculare.
Popoarele asiatice consumă soia în cantități foarte mari, și de aceea spun unii cercetători că trăiesc mai mult și mai bine.
Lapte de soia – proprietăți
Laptele de soia este lichidul rezultat din stoarcerea boabelor înmuiate.
Dacă vrei să eviţi efectele neplăcute ale laptelui de vacă (gaze, balonare sau diaree), încearcă să adopţi un regim bazat pe lapte de soia.
Acest produs este cu adevărat un miracol pentru naturişti şi pentru vegetarieni. Poate fi consumat mai ales în post, când nu avem voie să consumăm produse de origine animală.
Soia este originară din Asia, acolo unde este consumat ca un aliment de bază, întrucât este compus în proporţie de 40% de proteine.
Din acest motiv, soia a fost denumită de popoarele orientale carnea fără oase.
Laptele de soia conţine şi grăsimi, dar sunt din acelea bune, care nu afectează nivelul colesterolului.
Este o sursă minunată de hormoni vegetali, acizi graşi sănătoşi, magneziu, fosfor, sodiu, lecitină, Vitaminele B, D si E Vitamina B1 şi vitamina B3, în cantităţi mult mai mari decât în laptele de vacă.
Lapte de soia – beneficii
Studiile arată că locuitorii regiunilor orientale care consumă 2 pahare de lapte de soia pe zi sunt mai puţin predispuşi la tumori şi celule canceroase.
Izoflavonele cu proprietăţi similare hormonilor de estrogen conţinute de laptele de soia sunt un mijloc de prevenire a bolilor de inimă, de oase şi cancerul.
• Întăreşte imunitatea
• Ajută la buna funcţionare a creierului
• Protejează şi menţine inima
• Scade colesterolul rău
• Reduce riscul aparitţei diabetului
• Ajută la stabilizarea insulinei în sânge
• Reglează funcţiile intestinale
• Scade riscul apariţiei cancerului de prostată
• Protejează structura oaselor
• Împiedică procesul de îmbătrânire
În ce afecțiuni este benefic laptele de soia
• Hipertensiune
• Cardiopatie ischemică
• Ateroscleroză
• Post infarct miocardic
• Constipaţie cronică
• Obezitate
• Osteoporoza
• Cancer de colon
Dezavantaje
Laptele de soia are şi câteva minusuri pe care este bine să le cunoaşteţi.
În primul rând, nu conţine calciu, decât un sfert din cantitatea care se află în laptele de vacă.
Calciul adăugat în laptele de soia nu este sănătos. Anumiţi medici spun că proteinele din soia sunt mai slabe decât cele conţinute de produsele de origine animală.
Laptele din soia şi alte preparate din soia nu sunt indicate pe perioada sarcinii. Soia poate afecta buna dezvoltare a glandei tiroide şi de aceea este interzisă copiilor sub 3 ani.
Cum se prepară laptele de soia
Laptele de soia se poate prepara şi acasă. Se pun bobiţele de soia în apă rece şi se lasă la înmuiat timp de 8 ore.
Se dau apoi prin maşina de tocat sau prin blender şi se scurge lichidul. Se adaugă puţină apă caldă în compoziţie şi se amestecă 2 minute, apoi se strecoară laptele printr-o sită sau strecurătoare.
Laptele rezultat se pune la fiert timp de 10 minute. La urmă se poate aroma cu miere.
si daca soia a fost modificata genetic,de unde stim?
Acum scrie pe pachetul de soia daca e bio sau macar nu e transformata genetic[TRANSGENETICA]
Cum se prepară acasă?
Scrie în articol.
cu soia, va rog sa-mi permiteti sa am mari retineri-